A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Negyedik Országos Jótékonysági Borárverés

A HírTV gyűjtése a koraszülöttekért

2009-03-03 | Vizi Csenge


Negyedik Országos Jótékonysági Borárverés

Ebben az évben március 8-án, a HírTV rendezésében immár negyedik alkalommal követhetik figyelemmel és licitálással a nézők azt az Országos Jótékonysági Borárverést, amelyen az eddigi évek során összesen 87 millió forint folyt be. A borárverésen összegyűlt pénzösszeget 2009-ben a Trautsch András Közhasznú Alapítvány részére fogják folyósítani, hogy segítségével minél több koraszülött gyermek élete legyen biztonságban.


 

Az elmúlt évek gyűjtési akciójának köszönhetően a HírTV stábja több szervezet részére is tudott támogatást biztosítani. Az eddigi mérleg 87 millió forinton áll, amelyet a március 8-i két, párhuzamosan zajló licit során tovább szeretnének növelni.

A múlt mérlegén

Az első borárverésre 2004-ben került sor, amikor is 24 millió forintot sikerült a borkedvelők körének licitjéből a tévécsatornának összeszednie. Ekkor a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány támogatását tűzték ki célul a rendezők. A befolyt összegből végül 30 mentőkocsit és 5 helikoptert tudtak felszerelni életmentő eszközökkel, illetve berendezési tárgyakkal.
A rá következő évben, vagyis 2005-ben a jótékonysági akción az összeg már elérte a 30 millió forintot, amelyből a Déméter ház épült fel a csontvelő-transzplantáción átesett gyermekek és szüleik nagy örömére.
Egy év kihagyás után 2007-ben jelentkezett újra a HírTV e boros rendezvénnyel, amelyen már túllépték a 30 millió forintos határt és a befolyt pénzt Karácsond községnek adták tovább, hogy aztán ott egy autista majorságot hozzanak létre. Az eredmény egy lakóotthon és egy zöldségfeldolgozó üzem lett, ahol 15 autista fiatal lakik és munkálkodik.

A jelen mikroszkópja alatt

Az Országos Jótékonysági Borárverés szervezői, élükön a csatornáról jól ismert Borbás Marcsival további nemes célok érdekében 2009-ben is életre hívták a rendezvényt. Ennek a borárverésnek két síkon fognak zajlani az eseményei. Egyrészt március 8-án 12 órától indul a tévénézők licitlehetősége, amelyre egészen este fél 10-ig várja a támogatók telefonját. Óránként kerülnek majd bemutatásra a borok, majd a kalapács végső lecsapása után a csatornán egy alsó, futó csíkon fogják közölni az egyes tételek legmagasabb értékét az azt ajánló nevével együtt.
A másik helyszín a Gundel étterem lesz, amelynek eseményeit a hírcsatorna élő adásban fogja aznap este közvetíteni. A jelenlévő, közel 200 vendég negyven különleges tételre licitálhat. Ezekre természetesen az otthon ülő nézők már nem tudnak ajánlatok tenni, azonban az egész rendezvényt végigkövethetik, hiszen nem csak a borkülönlegességekről fog szólni az este, fellépnek olyan hírességek is mint Tóth Vera, Ferenczi György, Miller Zoltán és Szarvas József.

A jövő tükrében


Gere Kopár Cuvée 2000 kilenc literes kiszerelésben, 1958-as ménesi Cabernet Sauvignon, Tokaji aszú 1972-ből… Vajon a mindezek elárverezéséből befolyó összeg melyik alapítvány segítségére szolgál? 2009-ben a HírTV szerkesztői az I. számú Gyermekklinika koraszülött sürgősségi osztályának szeretnék felajánlani mind a Gundel étteremben, mind a csatornán összegyűlt, remélhetőleg nem kis összeget. Miért olyan fontos ennek az osztálynak a támogatása? Mert manapság évente több mint 8000 gyermek látja meg a napvilágot idő előtt, vagyis koraszülöttként, aminek súlyos következményei lehetnek a gyermek további életére nézve, ha nem látják el időben őket a megfelelő műszerek segítségével.
Az alapítványnak nem csak a licitálók által összegyűlt összeget juttatják majd el, a nézők telefonon is ajánlhatnak fel adományokat. Így az előző borárverésen 10 millió forinttal gyarapodott az autistákat segítők alapítványa. Erre most is szeretnének lehetőséget teremteni az eseményeket tévén keresztül követők számára, akik az itt licitálókkal együtt a 06-1-430-40-50-es telefonszámon mondhatják be adataikat és az összeget, amellyel támogatni kívánják a koraszülött csecsemők életben maradásának projektjét!

További információkat az eseményről a HírTV honlapján olvashatnak!

A Gundel étterem licitjének borlistája:

1. Oremus Mandolás 2002 magnum
A Mandolás napos lankáin festőien díszlik a Tokaji borvidék legnemesebb szőlőfajtája, a furmint. E szőlődűlő páratlan fekvése, vulkanikus talaja és egyedülálló mikroklímája évszázadok óta garanciát nyújt a magas minőségű szőlő- és borműveléshez. A furmint elsősorban jó aszúsodó képessége miatt őrizte meg uralkodó helyzetét, ugyanakkor száraz bora is kitűnő: zamatos és tüzes. Az október végi szüreten gondosan válogatott fürtökből mézízű must préselhető, amelyet az újfahordós erjesztés varázsol borrá.

Tokaj Oremus 3 palack magnum (1,5 liter) - 30 000 forint

2. Heimann Barbár Cuvée 2006 dupla magnum
A felajánlott bor Cuvée, Merlot, Cabemet Franc, Tannat és Kékfrankos házasítása egy kiváló évjáratból. Markáns aromák, erőteljes karakter, mégis egy magasabb rendű harmónia jellemzi, mely fiatal korára való tekintettel és az összetevők gazdag tannintartalma miatt hosszan érlelhető. Ebben a kiszerelésben 38 palack készült, amely csak ajándékba és felajánlásként kapható.

Heimann Pincészet 1 palack dupla magnum (3 liter) - 39 000 forint

3. Orosz Gábor válogatás
(Orosz Gábor Baron Bornemissza Tokaji 6 puttonyos válogatás 1991, 1998, 1999, Orosz Gábor Tokaji Aszú 6 puttonyos 1989 Nyúlászó-dűlő)
A Baron Bornemissza borok különlegessége, hogy azokat saját Baron Bornemissza címkével forgalmazza Antinori márki a világ számos országába. Magyarországon soha nem kerültek kereskedelmi forgalomba. Az 1991-es évjáratból csak kilenc palack található a termelőnél, a legtöbb külföldi gyűjtők tulajdonába került. Az 1989-es Tokaji Aszú 6 puttonyos (Nyúlászó-dűlő) az Orosz Gábor Pincészet első bora, amely palackba került. Különös értéke, hogy a borász ezt még az édesapjával készítette.

Orosz Gábor Pincészete, Vecsey András 4 palack (0,5 liter) - 70 000 forint

4. Konyári Sessio 2003, Páva 2006 magnum
A Sessio 2003 100 százalékos Merlot. A Páva 2006 a Konyári Pince legújabb büszkesége, amely kétharmad rész Cabernet Sauvignon-t és egyharmad rész Cabernet Franc-t tartalmaz. A fajták tökéletesen kiegészítik egymást. Mindkét bor válogatott szőlőszemekből készült, fakádban erjedt, és barrique hordóban érlelődött.

Konyári Pincészet 1 palack (0,75 liter), 1 palack magnum (1.5 liter) - 40 000 forint

5. Polgár magnum-válogatás fadobozban
(Polgár Elixír Cuvée Barrique 1995 magnum, Polgár Elixír Cuvée Barrique 1997 magnum, Polgár Elixír Cuvée Barrique 2000 magnum)
A Polgár Pincészet három díjnyertes magnum vörösborát válogatták egy faládába. Az Elixír Cuvée-k a Polgár Pincészet presztízsborai, amelyeket csak a legkiválóbb évjáratokban, a legjobb dűlőkből származó Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és Kékfrankos házasításával készítenek. A hosszú újhordós érlelés után derítés és szűrés nélkül palackozzák. Az Elixír 2000 a VinAgora Nemzetközi Borverseny és a Pán-Európai Vörösborverseny aranyérmese 2002-ben, 2003-ban Pannon Csúcsbor, a 2004-es bordeaux-i Challenge International du Vin és a brüsszeli Nemzetközi Borverseny ezüstérmese, az Alpok-Adria Nemzetközi Borverseny aranyérmese. Az Elixír 1997 2002-ben Pannon Csúcsbor és a Pán-Európai Vörösborverseny aranyérmese, valamint az Alpok-Adria Meghívásos Nemzetközi Borminosítésen 2002-ben aranyérmet kapott. 220 darab magnum palackot töltöttek belőle. Az Elixír Cuvée Barrique 1995-bol mindösszesen 140 palackot készített a pincészet.

Polgár Pincészet 3 palack magnum - (1,5 liter) 120 000 forint

6. Árvay válogatás
(Tokaji Aszú 5 puttonyos 1995, Tokaji Aszú 6 puttonyos 1997, Tokaji Szamorodni 1996)
Az 1996-os száraz Szamorodni, az 1995-ös 5 puttonyos Aszú és az 1997-es 6 puttonyos Aszú egy kis sváb község, a Rátka határában lévő Istenhegyről és Padihegyről származik, amely dűlőkre 2009-től újra nagy hangsúlyt fektet majd Árvay János, aki visszatért szülőfalujába bort készíteni. A válogatás legidősebb tétele különleges borcseppet ábrázoló címkével került forgalomba, és a Papyrus Rt. „Ezredvégi üzenet egy palack borban” elnevezésű versenyének Champion díját nyerte el 2000-ben, a 6 puttonyos Aszú pedig a „Best of Sweet”, a burgenlandi Borakadémia nemzetközi édesbor-versenyének aranyérmese 2001-ben.

Árvay és Társa Pincészet 3 palack (0,5 liter) - 33 000 forint

7. Gál Tibor válogatás
(Pajados Egri Bikavér 2002, Tibor 50 Egri Fehér Cuvée 2006, Egri Pinot Noir Síkhegy szűretlen 2004, Egri Kékfrankos 1994 GIA Kft. magnum)
A Pajados Egri Bikavér 2002 különleges házasítása a Kékfrankos, Syrah, Kadarka és Merlot fajtáknak. Érdekes kísérlete annak, hogy Cabernet fajták nélkül készüljön egy szép egri vörösbort. Az Egri Fehér Cuvée 2006 Gál Tibor 50. születésnapjára készített nagy fehérbor. Összesen 800 palack készült belőle; Viognier, Chardonnay és Pinot Blanc házasítása. Egri Pinot Noir Síkhegy 2004: a pinot noir fajtával Magyarországon elsőként a Gál Pincészet kezdett el komolyan foglalkozni. Ennek eredménye ez a dűlőszelektált tétel, szűretlen változatban. Az Egri Kékfrankos 1994 az 1993-ban megalakult pincészet második kékfrankosa, melyből 5000 palack készült. 1997-ben a Zürich-i Expovina borverseny ezüstérmese.

Gál Tibor Pincészet, Ráspi Étterem és Vinárium 3 palack (0,75 liter), 1 palack magnum (1.5 liter) - 48 000 forint

8. Tiffán Imre és Fia Villányi Cabernet Sauvignon Barrique 2000
A pince zászlósbora a kizárólag a legnagyobb évjáratokban készülő Cabernet Sauvignon. A bor Villány legjobb fekvésű területérol, a Jammerthal dűlőből származik. A saját termelésű szőlőt a hagyományos erjesztés után 18 hónapig új tölgyfahordóban érlelték. A rendkívül szigorú hordószelekció után – 2002 májusában – összesen 3000 palack készült belőle. Sötét feketébe hajló szín, rendkívül összetett illat- és íz világ, dús tannin jellemzi. 2004-ben a Pannon Bormustra Csúcsbora, 2004-ben a Villányi Borverseny nagyaranyérmese. A palackon lévő címkét – 14 karátos aranyból – erre a különleges alkalomra készíttették.

Tiffán Imre és Fia 1 palack (0,75 liter) - 58 000 forint

9. Györgykovács Somlói Hárslevelű borsor (1996, 1997, 1998, 1999)
Az 1996-os Somlói Hárslevelu a pince zászlósbora, amely 1998-ban a Veszprém megyei Borversenyen abszolút első helyezést ért el, majd 1999-ben a Verpeléten megrendezett I. Országos Hárslevelu Borversenyen szintén aranyérmes lett. A Hárslevelu 1997, 1998 ezüstérmet szerzett mind a 2000-es, mind a 2001-es Országos Borversenyen. Az 1999-es évjárat a Palackos Borok Veszprém megyei borversenyén Nagy Arany díjat kapott.

Györgykovács Imre Pincészete és Bokor Csaba 4 palack (0,75 liter) - 40 000 forint

10. Thummerer válogatás fadobozban
(Vili Papa Cuvée 1995, Vili Papa Cuvée 1997, Vili Papa Cuvée 1999)
Thummerer Vilmost 1995-ben Magyarországon az év bortermelőjének választották. Legjobb fekvésű ültetvényein ugyanebben az évben szüretelték első ízben azokat a szőlőket, amelyekből – a legkiválóbb évjáratokban – azóta is elkészíti a noszvaji pince presztízsborát, a Vili Papa Cuvée-t. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot fajták társításának eredménye.

Thummerer Pincészet 3 palack (0,75 liter) - 90 000 forint

11. Gere Tamás és Zsolt Cabernet Franc borsora
(Cabernet Franc 1995, Cabernet Franc 1997, Cabernet Franc Válogatás 2002)
A Cabernet Franc 1995 a Pincészet első önállóan palackozott cabernet franc-ja. Már csak néhány palackot őriznek ebből az évjáratból, ám a bennük rejlo bor – dacolva az idovel – még mindig megdöbbentoen életteli. Az 1997-es évjárat a Milleniumi Cuvée (az ezredfordulóra 4 villányi termelő által közösen palackozott Cuvée) alkotóeleme, melyből a pincészet összesen 30 palackot töltött le külön szűrés és derítés nélkül. A Cabernet Franc 2002 14 hónapot volt új kis tölgyfahordóban. Jelenleg egy érett, de még szép gyümölcsös, fuszeres, lendületes bor, finom tannin tartalommal.

Gere Tamás Pincészete 6 palack (0,75 liter) - 25 000 forint

12. Balla Géza Cabernet Sauvignon 1958
A Cabernet Sauvignon-t Romániában – a Ménesi Borvidéken – az Állami Gazdaság készítette 1958-ban. 1000 palackot készítettek, de soha nem került kereskedelmi forgalomba. Ceausescu születésnapjára azonban – minden év januárjában – vittek néhány kartonnal. 1989-ben Balla Géza megmentett 100 palackot, amelyből hármat most felajánlott. elsősorban az eszmei értéke nagy, de még mindig él, szép savakkal és tanninokkal rendelkezik. Megtestesíti a Ménesi Borvidék terroir jellegét, és bizonyítja, hogy a Cabernet Sauvignon megérdemli a vörösborok királya címet.

Balla Géza Pincészete, Arad 3 palack (0,75 liter) - 120 000 forint

13. Vylyan Villányi Csóka 2007 magnum
Igazi ritkaság, egy osi fajta felélesztése. Egyetlen magnum palackot töltöttek le belőle, kimondottan a Hír Tv Jótékonysági Borárverésére. A Csókaszőlő régi magyar fajta már a Kadarka elott termett a hazai szőlőkben, de mára gyakorlatilag eltunt. Újraélesztésére a Pécsi Szolészeti Kutatóintézet génbankjába „megmenekített csókával” oltották át a pincészet kadarkaültetvényének egy részét. A termés beltartalmában gazdag, zamatos, fuszeres, hosszan eltartható bort adott. A címkén látható grafikát Nagy Bandó András készítette.

Vylyan Pincészet 1 palack magnum (1,5 liter) -  40 000 forint

14. Gál Lajos szó•lá•ti olaszrizling hordóválogatás 2006

A szó•lá•ti olaszrizling hordóválogatás pincészetünk egyik zászlósbora, a Nemzetközi Olaszrizling Borverseny, valamint az Egri Borvidéki Borverseny aranyérmese. A 2006-os évjárat 60 százalékban a Tóbérc, 40 százalékban a Tagi dűlőbol származik. Új tölgyfahordóban erjedt és érlelődött hét hónapon át. A bor házasításához a különbözo hordók olaszrizlingjeit válogatták ki. Komplex, nagytestu, hosszú lecsengésu bor, a magas alkoholtartalmat jól kiegyensúlyozzák a szép savak. Ez az egy ilyen palack készült belőle.

Gál Lajos Pincészete 1 palack (5 liter) - 38 000 forint

15. Luka Enikő Soproni Cabernet Sauvignon 2000
Esszenciája mindannak a tudásnak és szeretetnek, ahogy a gazda, Luka József a borait készítette. A palackba töltést a borász sajnos már nem érhette meg, az már a családja munkájának az eredménye. A címkét lánya, Eniko tervezte, a rajta szereplo ciklámenek Sopron térségének védett virágai. A számos hazai borversenyen aranyéremmel kitüntetett bor a 2004-es, bordeaux-i Challenge International du Vin-en bronzérmet kapott.

Luka Pincészet 1 palack (0,75 liter) - 20 000 forint

16. Kaló Imre válogatás
(Kaló Olaszrizling főbor 2003 szűretlen, Kaló Cabernet Sauvignon 2000, Kaló Turán főbor 2002)
Az Olaszrizlinget négy éven át 300 literes tölgyfahordóban érlelik és szűretlenül töltik palackba. A Cabernet Sauvignon 2000-ben már május közepén virágzott. Ilyen korai virágzás 100 évente 2-3 alkalommal fordul elo Magyarországon. Az október 14-i szüret után 35 napon keresztül fakáciban, kézi csömöszöléssel erjesztették. 1000 literes új tölgyfahordóban érlelték hét éven át, majd szűretlenül töltötték üvegbe. A Turán szőlőt szeptember 19-én szüretelték 31 mustfokkal. 250 literes fahordóban 5 évig érlelték, majd szűretlenül palackozták.

Kaló Imre Pincészete 2 palack (0,5 liter), 1 palack (0,75 liter) - 45 000 forint

17. Szepsy Tokaji Aszú 6 puttonyos 1996 fadobozban
A 1996 forró nyara után a szeptemberi sok eso, majd a fantasztikus október vége és november eleje kedvezett az aszúsodásnak a mádi meleg klímájú dűlőkben. Ez a bor három évig ért hordóban, 1999 óta pedig palackban. Nagy testu, olajos szerkezetu, a harmóniát a savak mellett az évjáratra jellemzo tanninok is erősítik. Illatában és ízében is komplex, most már megjelenik a csokoládé, aszalt szilva, pirított narancshéj, dohány, erdei gomba is. Eredetileg 8000-et palackoztak, ma csak gyűjtőknél található.

Szepsy István Pincészete 1 palack (0,5 liter) - 27 000 forint

18. Takler Déryné Cuvée 2006
Ezt az exkluzív Cuvée-t a Takler család az újjászületett Déryné megnyitása alkalmából alkotta meg és palackozta válogatott minőségű Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot és Cabernet Sauvignon fajtákból. A bársonyosan lágy, ugyanakkor testes vörösbort selymes tanninok teszik élvezetessé.

Kovács P. József és Mercsényi Marianna 3 palack (0,75 liter) - 25 000 forint

19. Tiffán Ede és Zsolt Grande Selection (1995, 1997, 1999, 2000, 2003, 2006)
A mára már legendássá vált Grande Selection ezúttal Villány legjobb évjárataiból kerül árverésre. A 70 százalékban Cabernet Sauvignon, 30 százalékban Cabernet Franc szőlőfajtákból készült bor alapanyaga a Jammerthal, Sternthal és Kopár dűlőkbol származik, melyet másfél évig érleltek első és második töltésu kis tölgyfahordókban. A kollekcióban szerepel többek között a különleges 1999-es évjárat is, amelyet 2003-ban a japán Wine Art Magazin a világ legjobb húsz bora közé választott.

Tiffán Ede és Zsolt Pincészete 6 palack (0,75 liter) - 90 000 forint

20. Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos 1975

A híres, világörökséghez tartozó tolcsvai pincékben érlelődött aszú, amely – 22 évvel a szüret után – 1997-ben került palackba.

Tokaj Oremus 3 palack (0,5 l) - 90 000 forint

21. Bock Cuvée Barrique 1997 matuzsálem

A pince zászlósbora, amely egy bordeaux-i típusú, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasítás. 24 hónapig új, kisméretu tölgyfahordóban, majd a hordós érlelést követoen legalább három évig palackban fejlodik. Mély, sötét intenzitású, bíborba hajló sötétvörös színárnyalat jellemzi. Bársonyos, nagy testu bor, illatában érett cseresznye, dohány érezheto, ízében pedig – a túlérett gyümölcsök mellett – a csokoládé és a vanília is megjelenik. Az 1997-es évjáratú Bock Cuvée matuzsálembol egyetlen palack készült.

Bock Pincészet 1 palack (6 liter) - 60 000 forint

22. Tokaji válogatás
(Tokaji Natúr Esszencia 2003, Oremus Tokaji Aszú 6 puttonyos 1972, Tokaji édes Szamorodni 1937, Tokaji Aszú 1931)
A Béres szőlőbirtok és Pincészet 2003-as, első évjáratú Natúr Esszenciája valódi kuriózum. A történelmi Locse dűlő 25 éves furmint és hárslevelu tokéirol származó aszúszemek nektárját hároméves érlelés után töltötték palackba. Összesen 360 sorszámozott, 0,25 literes palack készült belőle. Erdo Péter bíboros ezt a nektárt adta át XVI. Benedek pápának 2008-ban a Vatikánban. Az Oremus 6 puttonyos Aszú a legendás 1972-es évjáratból való. A bor 22 évig érlelődött fahordóban, és 13 éve finomodik palackban. Az 1937-es Tokaji Szamorodni édes bor a Magyar Hegyvidéki Bortermelők Értékesíto Szövetkezete által került forgalomba Budafokon. Az 1931-es Tokaji Aszú-t Zimmermann Lipót és Fiai készítették borászatuk fennállásának 75. évfordulójára. A most árverezésre kerülo tételt a Papanek család ajánlotta fel. Unokájuk, Blanka 1990-1995 között több életmento mutéten esett át az I. számú Gyermekklinikán. Az árverésre bocsátott tételt a nagyszülők Blanka emlékére ajánlották fel.

Béres szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj Oremus, Wáger-Jancsó család, Papanek család 1 palack (0,25 liter), 3 palack (0,5 liter) - 180 000 forint

23. Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos Szent Tamás-dűlő borsor díszdobozban (1993, 1995, 1996, 1999, 2000, 2003)
Mád legkülönlegesebb dűlőjébol származó 6 puttonyos aszúk. Szépen követheto a különbözo évjáratok alakulása, fejlodése, stílus- illetve technológiai változása. A '93-as évjárat bora a bordeaux-i Challenge International du Vin, valamint a magyar borverseny aranyérmese 1999-ben. Az 1996-os évjárat szintén aranyat érdemelt Franciaországban, 2007 pedig az 1999-es, valamint a 2000-es évjárat diadalát hozza; az elozo az India Wine Challenge-en arat, az utóbbi pedig a XXX. Országos Borverseny legjobbja.

Royal Tokaji 6 palack (0,5 liter) - 180 000 forint

24. Ráspi Cabernet Sauvignon 2003 matuzsálem, Ráspi Kékfrankos Selection 2003 matuzsálem
AA Ráspi borok 21 hektáros területen, minimum 40 éves tokékrol készülnek. A Kékfrankos Selection első évjáratából mintegy 725 liter bort palackoztak. A Borbarát magazin első magyar ötcsillagos Kékfrankosa igazi terroir bor. Ebből a matuzsálembol 3 darab készült.

Ráspi Étterem és Vinárium 2 palack matuzsálem (6 liter) - 100 000 forint

25. St. Andrea Mythos 2002, Pinot Noir 2003
„Biztos vagyok benne, hogy minden »hithu« borász arra vágyik, hogy olyan terméket készítsen egyszer, mely igazán nagy elismertséget eredményez a bor, a birtok és önnön szakmai megítélése szempontjából. Ez éltet, hajt és ösztönöz bennünket. Szeretnénk bebizonyítani, hogy mi is képesek vagyunk igazi alkotásokra, képesek vagyunk felejthetetlen gyönyöröket nyújtó borok készítésére. (…) és ha valaki elér a minőségi szint eme nagyságára, melyet töretlenül, állhatatosan, évtizedeken át képes megtartani, méltán válhat birtoka presztízsbirtokká és terméke ikonborrá, mely további lelkes borászok ösztönzoje lehet.” (Lorincz György)

St. Andrea Pincészet 3 palack (0,75 liter) - 45 000 forint

26. Kreinbacher Szt. Margit Olaszrizling 2003, Kokonyha Cuvée 2003, Szt. Ilona Hárslevelű 2003
A 2003-as a Kreinbacher Birtok első évjárata, amellyel valósággal berobbant a borkedvelok köztudatába. A tökéletesen beérett, egészséges termésbol a hordós erjesztéssel és érleléssel új iskolát teremto borok születtek. A patinás borvidéken ezeknek a palackoknak a címkéin jelentek meg eloször a dűlőnevek, melyeknek használata mára már lassan itt is megszokottá válik. A Szt. Margit és a Szt. Ilona fajtaborok, a Kokonyha pedig furmint és hárslevelu 50-50 százalékos házasítása. „Mindhárom bor remek állapotban van, jellemzoen nem tudni, hogy fejlodésük csúcsára értek-e, de öregedésnek egyik tételnél sincs semmi nyoma.” (Borbarát Magazin).

Kreinbacher Birtok 3 palack (0,75 liter) - 25 000 forint

27. Günzer Villányi Cabernet Sauvignon Barrique 2000
A magyar vörösborok minősége a '90-es években egyre javult és mára minden eddigit felülmúló színvonalat ért el. Az Alles über Wein magazin 2004-ben nyolc borszakérto részvételével borkóstolást szervezett, amelyen három évjárat legjobb vörösborai szerepeltek. Az élen – a várakozásnak megfeleloen – a villányi borok végeztek, köztük a legjobb 10-ben a most árverésre kínált Cabernet Sauvignon Barrique 2000. A bort számos díjjal is elismerték: 2002-ben mind a Villányi Borverseny nagyaranyérmét, mind a Pannon Bormustra csúcsbora címet megkapta.

Günzer Tamás 2 palack (0,75 liter) - 30 000 forint

28. Vida válogatás 2003
(La Vida Szekszárdi Cabernet Sauvignon Válogatás 2003, La Vida Szekszárdi Merlot Válogatás 2003, La Vida Szekszárdi Kékfrankos Válogatás 2003, La Vida Szekszárdi Cabernet Franc Válogatás 2003)
A „la vida” spanyolul azt jelenti: az élet. A La Vida borcsaládhoz tartozó borok a pince legmagasabb értéku borai. Csak kimagasló évjáratban jelennek meg. A Szekszárdi Cabernet Sauvignon-ból ma már csak a pincében lehet fellelni, mert a forgalmazótól minden bort felvásároltak. A borsorban szereplo tételek számos hazai és nemzetközi versenyen sikert arattak, a Cabernet Sauvignon 2006-ban a VinAgora Nemzetközi Borverseny aranyérmese lett.

Vida Pincészet 4 palack (0,75 liter) - 80 000 forint

29. Nimród Egri Cuvée 2000, Vili Papa Cuvée 1995, Villányi Cabernet Franc 2000

A Monarchia Borászat egyik gyöngyszeme, a Nimród II. található Kovács Nimród árverésre bocsátott válogatásában. Ez a Cuvée – Dr. Pók Tamás foborász irányításával – Merlot, Cabernet Sauvignon és Kékfrankos házasítása. A nagytestu bor 18 hónapos kis újfahordós és 6 hónapos palackos érlelést követoen került a borkedvelok asztalára. A 2000-es Nimród II. mélyvörös, feketés-bíboros színu bor; benne finom savak, izmos tanninok feszülnek egymásnak. A Vili Papa Cuvée a Thummerer Pincészet presztízsbora, amely csak a legkiválóbb évjáratokban készül. A Vylyan Cabernet Franc 2000 sötét tónusú, rendkívül összetett bor. Struktúráját bársonyos tanninjai és jellegzetesen élénk savai adják.

Kovács Nimród Borászat 3 palack (0,75 liter) - 50 000 forint

30. Disznókő-kollekció fadobozban
(Tokaji Aszú 6 puttonyos 1992, Tokaji Aszú 6 puttonyos 1993, Tokaji Aszú 6 puttonyos 1995, Tokaji Aszú 6 puttonyos 1997, Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999, Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999 Kapi-dűlő)
Ez az egyedülálló válogatás az 1990-es évek legkiválóbb tokaji évjáratait orzi. A Disznóko velük alapozta meg a birtok nemzetközi hírnevét. A Tokaji Aszú 1992 a birtok első évjáratának legkitűnőbb bora. A világ egyik legtekintélyesebb bormagazinja, az amerikai Wine Spectator 94 ponttal jutalmazta. A '93-as Aszú-t 1999-ben New Yorkban a világ legjobb édes borának választották. A '95-ös évjárat különösen sikeres volt a Disznóko pincészetnél. Fiatalon intenzív botritiszes jellege és karakteres, kapros, fuszeres illata miatt igazi különlegességnek számított. Egyike lett a pincészet legelegánsabb aszúinak. A '97-es évjáratból kevés aszú született, de néhány termelő korlátozott terhelés és igen késoi szüretelés mellett maradandó tételeket alkotott. Az 1999-es az évtized talán legnagyobb évjárata. A birtok nagyborai, a Disznóko aszúk, és azon belül is a csúcskategóriának számító „hatputtonyosok” egy új tétellel is gazdagodtak: a „Kapi-val”, amely teljes egészében furmintból készült.

Disznókő szőlőbirtok és Pincészet 6 palack (0,5 liter) - 150 000 forint

31. Figula válogatás
(Figula Fülöp Merlot-Cabernet Franc 2006, Figula Olaszrizling 1991, Vinum Primatis Csopaki Olaszrizling Válogatás
Sáfránykert-dűlő 2007)
Figula Fülöp ifj. Figula Mihály elsőszülött fiúgyermeke. A Merlot-Cabernet Franc kizárólag tihanyi szőlőbol készült. A pincészet első nagy borát komoly beltartalmi paraméterek jellemzik. Nehéz, suru, testes bor, de a Balaton finomsága, játékossága is megjelenik benne. Az Olaszrizling a pince első nagy olaszrizlingje. Az 1991-es, fahordóban erjesztett és érlelt fehérbor 2009-ben is gyönyöru formában van. Számos hazai és nemzetközi versenyen kiemelt díjat kapott. Összesen 6 palack készült belőle, melyből az egyik most kalapács alá kerül. A 2007-es Válogatásnál az a cél, hogy érlelhetosége ugyanolyan jó legyen, mint az 1991-es olaszrizlingé. A különbség csak annyi, hogy ez csopaki termohelyrol származik, ezért ásványossága más. Magas alkoholtartalmú, suru, koncentrált bor. Ez volt Figula Mihály utolsó nagy bora.

Figula Pincészet 3 palack (0,75 liter) - 50 000 forint

32. Várvédő 450 Egri Cuvée 2000 dupla magnum
Az egri vár ostromának 450. évfordulója jó alkalmat adott Tóth Ferenc borásznak arra, hogy a vár hosies védoirol megemlékezzen. Így született a Várvédo 450 elnevezés. A pincészet csak jó és kiváló évjáratok boraiból készít Várvédo-t, törekedve arra, hogy ez legyen a pince csúcsbora. A Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc házasításával készült bor karakterét a hosszú, barrique hordós érlelés adja.

Egri Borvár, Tóth Ferenc Pincészete 1 palack dupla magnum (3 liter)-  25 000 forint

33. Takler Proprietor's Reserve Regnum Szekszárdi Cuvée 2002 magnum, Takler Pincészet 2003-as borsora fadobozban
(Primarius Szekszárdi Merlot Válogatás 2003, Proprietor's Reserve Szekszárdi Cabernet Franc 2003, Szekszárdi Cabernet Sauvignon Selection 2003)
A Proprietor's Reserve a pincészet presztízs Cuvée-je, egy kiváló évjáratból. Ma már lenyugözo egyensúllyal, érett, gazdag, gyümölcsös jegyeivel feledhetetlen élményt nyújt. 2005-ben a VI. Pannon Bormustra egyik csúcsbora. A 2003-as válogatás a pincészet legkiemelkedobb és legsikeresebb prémium borait foglalja magába egy csodálatos évjáratból.

Takler Pincészet 1 palack magnum (1,5 liter) + 6 palack (0,75 liter) - 130 000 forint

34. Vesztergombi válogatás fadobozban
(Vesztergombi Merlot Reserve Barrique 2003, Csaba Cuvée Reserve Barrique 2003, Vesztergombi Cabernet Sauvignon Reserve 2003, Vesztergombi Cabernet Franc Reserve 2003)
A 2003-as évjárat eloször tette lehetové, hogy az említett fajták mindegyikébol elkészüljön egy igen magas minőségű, kis darabszámú sorozat. Az 1992 óta egy-egy évjáratban megjeleno Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon mellett 2003-ban eloször jelent meg a Cabernet Franc is, és eddig egyedülálló módon négy magas minőségű bor csatlakozott a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasításával készült zászlósbor, a Csaba Cuvée mellé. Néhány év múlva egyenként is, de inkább együtt, különleges értéket képviselhetnek.

Vesztergombi Pincészet 12 palack (0,75 liter) - 100 000 forint

35. Gere Kopár Cuvée 2000 salamanzar
A Kopár Cuvée a Gere Pincészet zászlósbora, mely csak a kiemelkedo évjáratokban készül. A 2000-es évjáratot az évszázad évjárataként is szokták emlegetni. A bor három fajta – Cabernet Sauvignon, Merlot és Cabernet Franc – házasításával készült, és kizárólag új tölgyfahordókban érlelődött. Nagy koncentrációval, beltartalommal rendelkezik, és huen tükrözi Gere Attila pincészetének íz- és stílusvilágát. A Kopár Cuvée 2000 már több éve nem kapható kereskedelmi forgalomban, ebből a 9 literes palackból pedig mindössze 8 darab készült. A felajánlás a Gere család saját részre megorzött 4 palackjából történt.

Gere Pincészet 1 palack salamanzar (9 liter) - 130 000 forint

36. Tokaji 5 puttonyos Aszú 1934
A Tokaji 5 puttonyos Aszú az aszú-borkülönlegességek egyik legnemesebb kategóriája. Ez többszörösen igaz az 1934-es évjáratból származó palackra, amely a korai illatok és zamatok mellett az érlelési ízeket, a pince értékeit is magában foglalja. Illatában a friss gyümölcs, ízében a csokoládé, valamint a karamell dominál. Ez a tokaji palack, amely a borvidék különbözo dűlőibol szüretelt szőlőbol és aszúszemekből készült, az elmúlt évtizedekben Tarcalon, a Rákóczi kastély pincéjében, tökéletes körülmények között fejlodött.

Budapesti Corvinus Egyetem Szolészeti és Borászati Kutatóintézet, Kecskemét 1 palack (0,5 liter) - 300 000 forint

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!