A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olaszrizling innen-onnan - Ercsey Dániel olaszrizling élményei a Winelovers Grandról

2022-03-21 | Ercsey Dániel


Olaszrizling innen-onnan - Ercsey Dániel olaszrizling élményei a Winelovers Grandról

A Winelovers Grand kóstolón külön teremmel jelentkezett a furmint és az olaszrizling, mint Kelet-Európa két ikonikus fehér szőlőfajtája. A különteremben több mint 20 olaszrizlinget és ennél is több furmintot kóstolhatott a nagyérdemű.


A terem közönsége, legalábbis amíg én ott voltam (ami azért legalább másfél órát jelentett), folyamatosan cserélődött, megfordult ott Caroline Gilby MW, Blazsovszky Péter és Keszler Beáta is, míg én szorgosan szürcsöltem a fogaim közt a felhozatalt. A koncepció az lehetett, hogy a végtelenített asztalra kipakolták a teljes felhozatalt, beállítottak mögé három kedves és kompetens embert (ezt magam is tanúsíthatom, értettek a borokhoz és angolul is jól kommunikáltak), akik kérésre bármelyik tételből töltöttek. Az nem az ő hibájuk volt, hogy a jelenlévő 30-40 emberre összesen két kiöntő jutott, köpőcsészének is ezt lehetett használni, így nem csoda, hogy öt percenként megtelt a porcelán kancsó, viszont üríteni lassabban sikerült, így bosszantó szünetek álltak be a kóstolókban. Legalábbis azok között, akik köpni akarták a borokat, igaz ami igaz, nem ők voltak többségben… 

 

Az én tervem az volt, hogy olaszrizlingből teljesen felfrissítem a memóriámat, egyrészt a furmint kapcsán ott volt a jobbomon Ripka Gergő, aki a díjnyertes Tokaj Guide szerzőjeként abszolút kompetens a témában, másrészt azért, mert Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztőjeként teljesen megváltoztatta a fajtához való viszonyomat.

Hiába mondta - ha jól emlékszem - Matt Kramer anno, hogy az olaszrizling egy lúzer fajta, mára meggyőződésemmé vált, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna!

Megismerve Kutjevo csúcs Grasevináit és a Dunajovske Kopce csodás Ryzlink Vlassky-jait, elcsócsálva a ropogós szlovén Laski Rizlingeket és a koncentrált édes Welschrieslingeket a Fertő partjáról, rácsodálkozva a komplex Grasac borokra a Dunára néző ültetvényekről a Szerémségből, és persze ismerve a fajta hazai termőhelyeit Egerszalóttól és Egerszóláttól kezdve Villányon és a Kunságon át egészen a Balatonig, főleg Csopakig és Balatonfüredig, szerintem kimondható, hogy a fajta nemhogy lúzer, sokkal inkább Jolly Joker a borászok kezében!

 

A Winelovers olaszrizling&furmint teremben a következő borokról írtam jegyzetet.

Meggyőző volt belépőként Szentpéteriék friss olaszrizlingje és Gyetvaiék olaszának csilingelő savai. Komoly meglepetést okozott Vargáék Aranymetszése, visszafogottan elegáns, gyümölcsös karaktere hosszan megmaradt a számban. A HedoNick Scyllája a címkével hódított, a szekszárdi Garai Pince pedig behízelgően gyümölcsös karakterével. A villányi Ungurán pince (ne feledjük, 60 éve még a villányi Kopár dűlőt a világ legjobb olaszrizling termőhelyeként tartották számon!) inkább a horvát Grasevinákra hasonlít, nyoma sincs benne a korty végi kesernyének, míg Pécsingerék olasza csilingelő és jól iható.

 

Nem meglepően a hazai borok közül a Balaton tarolt, a somlói Tornai Pince olaszrizlingje le sem tagadhatná a termőhelyet, a bazaltos karaktert, míg a badacsonyiak közül Laposáéktól az Apukám világa a sor talán legelegánsabb bora volt, míg Borbély Tomi Bács-hegy olaszrizlingje olyan fügés, fügefaleveles karaktert hozott, hogy azonnal a nyári Római úton találtam magam, legalábbis képzeletben. Szerettem Istvándy Jenő borának szikár, tűzköves karakterét és a Feind olasz édeskés citrusait, de méginkább a Zelna Füred nevű borát, utólag kiderült, hogy erre adtam a legmagasabb pontot is, szám szerint 92-őt.

 

Közép-Kelet-Európa két legfontosabb fehér fajtája vitathatatlanul a furmint és az olaszrizling, ezúton is üdvözlöm a kezdeményezést. Remélem a következő alkalommal kiöntőből is több lesz és a most még fájóan hiányzó egri és villányi tételek mellett esetleg külföldi olaszrizlingekhez és furmintokhoz is lesz szerencsénk!

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!