A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Óvilági sauvignon blanc stílusok

2022-01-06 | (X)


Óvilági sauvignon blanc stílusok

A sauvignon blanc jellegzetességeit és hazai példáit sorozatunk korábbi cikkeiben már bemutattuk, ezúttal az óvilági sauvignon blanc stílusokról lesz szó.


A Loire völgyben a sauvignon blanc leginkább fajtaborként kerül a palackokba. A folyó mentén fekvő Sancerre és a vele szomszédos Pouilly-Fumé területén termesztik a leghíresebb francia sauvignon blanc-okat. Itt a mészköves talajnak köszönhetően minerálisak a borok, a hűvös klíma miatt pedig élénk savakat, valamint füves, citrusos és egres jegyeket találunk bennük. A melegebb évjáratokban a csonthéjas gyümölcsök aromái és illatai is megjelennek az itteni borokban. Hordóba ebben a régióban csak nagyon ritkán kerülnek, csak néhány kiemelkedő tétel érlelődik tölgyfahordóban. Maga a Pouilly Fumé elnevezés az itteni borok füstös, tűzköves jellegére utal (a „fumé” jelentése füstös), és a helyi meszes talaj magas kovakő tartalmára vezethető vissza (maga a Fumé Blanc stílus viszont Kaliforniából ered, és Robert Mondavinak köszönhető).
 
A sauvignon blanc az őshaza címért versenyző Bordeauxban is elterjedt (és a fajta egyébként nem a Loire völgyből, hanem ebből a régióból indult világhódító útjára), bár itt sokáig nagyon ritkán lehetett 100%-ban a fajtából készült borokat találni (hagyományosan semillon-nal, néha muscadelle-lel házasítják). A hagyományokkal szakítva azonban az utóbbi évtizedekben egyre több, kizárólag sauvignon blanc-ból készült fehérbor kerül forgalomba, a legtöbb esetben az Entre-Deux-Mers alrégióból. Az itteni borok jellemzően tölgyfahordóban érlelődnek, így karakteres textúrával és gyógynövényes-trópusi gyümölcsös aromákkal bírnak.
 
Szereted a sauvignon blanc-t? Gyere és válaszd ki velünk a Winelovers közösség borát!
 
Habár a legtöbb sauvignon blanc-ból száraz fehérbor készül, önmagában vagy egy házasítás alapanyagaként feltűnhet édes borokban is. Ez utóbbiakban a sauvignon blanc legfontosabb szerepe, hogy savaival ellenpólusa legyen a sokszor nem is kevés maradék cukornak. A leghíresebb sauvignon blanc-t is tartalmazó, kései szüretelésű, semillion-alapú édes borok Sauternes-ben készülnek.


A fajta népszerűségét bizonyítja, hogy egész Európában megtalálható, még az olyan hagyományos szőlőtermő országokban is, akik rengeteg helyi fajtával rendelkeznek - így például Spanyolországban vagy Olaszországban. A spanyoloknál leginkább a Ruedában készülő fehérborokban találkozhatunk sauvignon blanc-nal (a helyi verdejo egyébként nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, mint nemzetközi szinten is elterjedt testvére), az olaszországi Alto Aldige és Friuli tartományokban pedig az őshonos Friulianoval házasítják vagy fajtaborokat készítenek belőle. Kontinensünkön ezen felül Moldovában, Romániában, Ausztriában és Magyarországon hódít a sauvignon blanc (Ausztriában Muskat Silvaner név alatt terjedt el a 19. században, de mára ezt az elnevezést betiltották).

 

Még többet megtudhatsz a sauvignon blanc-ról, ha részt veszel a Winelovers Selection új borának kiválasztásában. Részletek.

 

Kapcsolódó cikkek:
Sauvignon blanc, a vadóc világjáró
Hal mellett van elemében: hazai sauvignon blanc stílusokMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!