A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pannónia Aranygyűrű Alapítvány

A fiatalok támogatására

2010-07-27 | Vizi Csenge


Július elején létrejött egy kezdeményezés, amely a fiatal borászok támogatására hivatott. E két évre szóló elismeréssel arra szeretnék az új nemzedék tagjait ösztönözni az alapítók, hogy egyrészt kihasználják a díjjal járó előnyöket, másrészt a megbecsülés útján elinduljanak, megismertessék tevékenységüket és ezzel nevüket a hazai szakmával és a borfogyasztó közönséggel.


 

A díjat a 2004. július 12-én alakult Pannónia Női Borrend hozta létre, amely mögött már olyan híres-neves rendezvények és díjak életre hívása áll, mint a Magyar Borok Bálja, a Gál Tibor emlékdíj, ezeket most a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány követi. Egy rést fedeztek fel ugyanis a borrend tagjai, miszerint egy ifjú borász legyen bármilyen tehetséges, nem jutalmazhatják például az Év Bortermelője címmel, hiszen nincs mögötte annyi tapasztalat, több évtizedes teljesítmény.

Így a 35 éves korhatár alatt ilyen jellegű személyes díjban eddig nem részesültek a fiatal tehetségek, amely ösztönző lehetett volna számukra. 2010 júliusától e téren állt be változás, hiszen a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány a szakmai elismerés mellett egyéb más módon is támogatni kívánja a jövőben az új nemzedéket.

A díjra egy pályázat benyújtásával és egy saját maguk által készített borral jelentkezhetnek a fiatalok, aminek bírálata után egy személyes díjjal és egy vándordíjjal ismerik el tevékenységüket, azt az értéket, amit már ilyen fiatalon képviselnek, és a sikeres borokat, amelyeket egyedül vagy közreműködőként alkottak meg.

A személyes díj egy 14 karátos vésett, arany pecsétgyűrű formájában kerül átadásra, a vándor serleg pedig a díjazott nevével és a nyertes évszámmal lesz ellátva. A gyűrűt minden díjazott megtarthatja, azonban a serleg kétévente újabb és újabb helyre fog vándorolni, ugyanis a cím tulajdonosa két évre kapja csak meg az elismerést. Az alapítvány létrehozói arra próbálnak ezzel törekedni, hogy ne egy életműdíjat adjanak át, hanem egy versengésre ösztönző, magasabb színvonalú munkát megkövetelő cím nyertese legyen az, aki a legtöbb pontszámot szerzi meg a küzdelemben.

\"\"

A pályázat feltételei között olyan megkötések szerepelnek, mint az, hogy a borász maximum 35 éves legyen, végzettségére nézve minimum borász technikusi, középfokú szakirányú végzettséggel rendelkezzen, és egy minimum 2 éves borászatban letöltött gyakorlattal is bírjon. A pályamunkának két részből kell állnia: egyrészt egy 2-3 (maximum 5) oldal szakmai hitvallást kell tartalmaznia, amiben olyan témákat kell érintenie, mint a magyar borászat mai helyzete, saját borkészítési koncepció vagy épp az eddigi tevékenység bemutatása, másrészt egy borral is szolgálni kell a zsűri felé, amelyet vagy teljes egészében a pályázó készített, vagy legalább részt vett az alkotás folyamatában.

A beérkező pályaműveket első körben a kuratórium tagjai – például Sebestyén Márta, a kuratórium elnöke, Dr. Csizmadia András, Mészáros Gabriella, Szepsy István vagy Árvay Angelika - megvizsgálják, majd egy vakkóstoló keretén belül 100 pontos rendszerben bírálják el a borokat, amelyből minden 80 pont feletti továbbjut. Második körben a beadott pályaművek értékelése történik, amelynek végén a legmagasabb pontszámot elért pályázat nyeri el a Pannónia Aranygyűrűt.

A nyertes szakmai ösztöndíjjal, hazai vagy külföldi pincészetben történő speciális képzéssel, marketing, nyelvi, nyilvánossági juttatással gazdagodik, amelyet az alapítványhoz folyamatosan csatlakozó cégek (Pannon Bormíves Céh, a Borkultúra Kht., Borkollégium stb.) felajánlásai tovább bővíthetnek.

Nem érdemes hát kihagynia senkinek sem az újonnan adódott lehetőséget, hiszen ez által végre felnőhet a nagyok közé egy-egy olyan tehetséges fiatal borász, akinek esetleg körülményei ezt sosem tették volna lehetővé, vagy csak egyszerűen személyes ambícióiból adódóan ideje nagy részét alkotással tölti a pincében, tehetsége pedig csak ritkán kerül ki onnan a napfényre.

További információk:
Pannónia Női Borrend
Cím: 2141 Csömör, Laki u. 15.
E-mail: dr.denes@t-online.hu
Vagy kemeny.ildiko@rubicom.hu

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!