A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Pannonhalmáról

Jazz, pincebővítés, fiatal borászok

2009-05-29 | Tóth Adrienn


Rövid borhírek Pannonhalmáról

A Pannonhalmi borvidékről ritkán beszélünk, ha mégis, leginkább egyik borászata, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet kapcsán. Ez alkalommal sem kezdjük másként, egy jazz koncertsorozatot követően az új pinceág híréről számolunk be. Ezután azonban egy várhatóan komoly hatással bíró fordulatról lesz szó, amikor is egy, a helyi fiatal borászok által, a borvidék népszerűsítése érdekében alapított egyesületet mutatjuk be röviden.


 

Pannonhalmi Jazz-Terasz idén harmadszorra

2009-ben harmadik alkalommal rendezi meg a Pannonhalmi Apátsági Pincészet a Jazz-Terasz elnevezésű koncertsorozatot. Azok, akik akár egyszer is részt vettek rajta, szívesen térnek vissza újra, ezt bizonyítja az egyre erősebb törzsközönség, akik mellett most már lassan csak elvétve lehet jegyet vásárolni. Így azoknak, akik egy kellemes este keretében, helyi borokat kortyolva, szívesen ücsörögnének a pincészet kóstolóteraszán, érdemes időben helyet foglalniuk. A nyár folyamán fellép a Super Trio (Vukán György, Berkes Balázs, Kőszegi Imre), a Harcsa Veronika Quartet, a Fábián Juli Jazz Riff és végül a 14 tagú Free Style Chamber Orchestra.

Pincebővítés a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnél

Év elején adták át hivatalosan a Pannonhalmi Apátsági Pincészet azon új pinceágát, amely a palackos érlelő mellett a pincészet hordós fehérborainak erjesztésére és érlelésére is alkalmas. Az építkezés 2008-ban zajlott le a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Új Magyarország Vidékfejlesztési programjának keretében kiírt pályázat segítségével. A hivatalos ünnepségen Hortobágyi T. Cirill elmondta, hogy öt évvel a pincészet építése után, az új épület használatbavételével végre megtörtént a borászat teljes körű átadása.

Fiatal borászok a borvidékért

A Pannonhalmi borvidék fiatal borászai fogtak össze a borvidék hírnevének növelése érdekében. Babarczi Zsuzsanna, az egyesület elnöke a Vinoportot arról tájékoztatta, hogy egyrészt a helyi családi pincészetek második generációjának tagjai, másrészt a borvidéken tevékenykedő fiatal szakemberek vállalták az együttműködést Pannonhalmáért. Zsuzsanna elmondta, hogy több éves próbálkozás után el kellett ismerniük, hogy külön-külön mindegyik pincészet kevés, azonban a közös munka eredményeképpen várhatóan sokat léphetnek majd előre annak érdekében, hogy a vidék nevét ezentúl mind többen a borhoz is kapcsolják. Az ötlet a helyi hegybírótól ered, aki azóta is lelkes támogatója a munkának, amely többek között továbbképzéseket, és a jövőben közös megjelenéseket foglal magába.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!