A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Segítség a változó címkézési szabályok alkalmazásához

2023-03-09 | Sztanev Bertalan


Segítség a változó címkézési szabályok alkalmazásához

Idén decembertől új elemekkel bővülnek a borászati termékekre vonatkozó jelölési szabályok. A bővülő kötelező adatok címkén történő elhelyezése újabb kihívások elé állítják a borászokat. Ez annak a következménye, hogy az Európai Unió szabályozásában egyre erősödik az a szándék, hogy a borászati termékek jelölési szabályai mindenben igazodjanak az általános élelmiszerjelölésekhez.


Már több mint egy évtizede annak, hogy az Európai Bizottság felszámolta a különböző mezőgazdasági ágazatokra érvényes külön szabályozást. Ennek keretében szűnt meg a borászati termékekre érvényes önálló előírás, és került az összes mezőgazdasági termékre vonatkozó, átfogó szabályozás alá. 

 

Ez azt is jelenti, hogy a borászati termékek jelölésekor elsődlegesen az élelmiszerekre vonatkozó előírásokat kell figyelembe venni, kivéve, ha ezen termékekre vonatkozóan különös szabályokat állapítanak meg.

 

Tovább árnyalta a képet az eredetvédelemre vonatkozó szabályok változása, amely lehetővé tette, hogy a földrajzi neveket viselő borászati termékek jelölésére a vonatkozó termékleírások is állapíthassanak meg előírásokat. Ezek kötelezővé tehetik olyan elemek jelölését is, amelyek a jogszabályok alapján nem lennének azok. Ilyen például a borok cukortartalmának vagy évjáratának kötelező jelölése.

 

Ennek alapján a címkén megjelenítendő információkra vonatkozó rendelkezéseket egyrészt az Európai Unió élelmiszerekre vonatkozó szabályozásában, az ágazatra vonatkozó rendeletekben, a tagállam jogszabályaiban, valamint a termékleírásokban egyaránt keresnünk kell.

 

A címkén rendelkezésre álló felületen

decembertől helyet kell kapnia a borászati termékekre vonatkozó jelölések mellett az allergénekre, a tápértékre, az összetevőkre és az energiatartalomra vonatkozó információknak is.

Bizonyos információk a fizikai címkéről közvetlenül felkereshető elektronikus címkén keresztül is elérhetővé válhatnak.

 

Fontos, hogy a megjelenített információkkal együtt nem közölhető olyan tartalom, amely a termelő vagy forgalmazó marketing céljait szolgálja. Ezen túlmenően nem gyűjthető semmilyen információ az elektronikus felületet felkeresőkről.

 

A címkézésre vonatkozó új szabályozási elemek nem léteznek önmagukban. Az összetevőkre vonatkozó információkat a borkészítés során dokumentálni kell. Ezen információkat pedig a tétel értékesítése során a kísérő okmányokon keresztül a tétel vevőjével is közölni kell. Hasonló kötelezettségeket ír elő az új jelölési szabályokat tartalmazó európai uniós tervezet az Európai Unión kívülről érkező borok beszállítói számára is, mivel az importból származó tételeknek is meg kell felelniük az új szabályoknak, akár itt palackozzák azokat, akár nem.

 

A BorÉRT Online Borjogi Útmutató online jelölési workshopja segít eligazodni a jelölési szabályok között. Még van lehetőség jelentkezni a 2023. március 21-i eseményre, ahol a hatályos szabályozás alkalmazása mellett a várható új szabályokról is szó esik. A kérdések megválaszolásában a résztvevőknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa képviselői is segítségükre lesznek. További információt a koccintas.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.
Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!