Tokaji Ősz
Különleges rendezvény egy kivételes borvidéken
2015-06-04 | Robotka GáborA Tokaji Ősz szervezői nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy egy hétvégébe sűrítsék bele Hegyalja legjavát – és nem is akármilyen színvonalon. A prémium szegmensbe tartozó rendezvény indulása óta eltelt egy évtized alatt a borvidék meghatározó eseményévé vált.
Tény, hogy a rendezők már kezdetektől fogva magasra tették a lécet, pedig – elmondásuk szerint – annak idején még a kétszáz darab egyforma borospohár beszerzése is komoly gondot jelentett. A kétezres évek elején az innovatív borászatok az útkeresés elején jártak csakúgy, mint a borokhoz ételsorokat készítő gasztronómiai partnerek. A környék szállásainak kínálata pedig minden volt, csak nem bőséges.
A szervezők ezzel együtt igyekeztek minden évben kihozni a maximumot az őszi hétvégén tartott tokaji borünnepből. Egyedi borkóstolókat, különleges hangulatú vacsorákat, emlékezetes koncerteket, és legfőképpen közösségformáló élményt kínáltak az oda látogatóknak.
De milyen rendezvényről is álmodtak a Tokaji Ősz ötletgazdái annak idején? Nem újabb szüreti napokat vagy vidéki borfesztivált szerettek volna létrehozni, hanem egy magas színvonalú, műfajteremtő eseményt, ahol a borfogyasztók személyesen találkozhatnak a borászokkal, és a pincék mélyén vagy a tőkék között kóstolva, autentikus környezetben ismerhetik meg közelebbről a világklasszis fehérborok termőhelyeit.
A dűlőtúrák során a vendégek bejárták a szőlőket nevelő tájat, a pincékben pedig végigkóstolhatták a legújabb tételeket. Hegyalja borai mellett természetesen komoly szerep jutott a szárnyait bontogató hazai csúcsgasztronómiának is. A borvacsorák menüit kiváló hazai séfek fogásai kísérték évről évre, a szombati koncerteken pedig a hazai jazz és világzene kiválóságai gondoskodtak a jó hangulatról.
2015 a megújulás éve lesz a Tokaji Ősz történetében. Koncepcióváltásra készülnek a szervezők. „A kevesebb néha több” szlogen mentén haladva idén csak egy tokaji településre, a borvidék számos nagyszerű pincészetének otthont adó Mádra koncentrálnak. Idén csak és kizárólag mádi borokról, mádi termelőkről szól majd az őszi hétvége.
A borászok oldaláról a szervezés feladatát ifj. Szepsy István vállalta magára. A fiatal szakember úgy látja, hogy Tokaj adottságait tekintve a világ legjobb borvidékei közé tartozik, de még nem zajlott le teljes egészében az a folyamat, amelyen keresztül ezt a magas minőséget a hazai és nemzetközi fogyasztók megismerhetik. Fontosnak tartja, hogy a borászok és a rendezvényszervezők együtt dolgozzanak ezen a feladaton.
Húsz év alatt nagy fejlődés történt Hegyalján. Kialakult a magas minőséget képviselő száraz borok koncepciója, új, előremutató irányban változott az édes borok jellege is. Mára világszinten is érződik, hogy Tokaj visszakerült a Föld borászati térképére.
A további fejlődés, a hazai közönség ízlésének fejlesztése miatt ifj. Szepsy István úgy véli, hogy nagy szükség van a Tokaji Ősz képviselte magas színvonalú eseményekre, ahol az érdeklődők megkóstolhatják az új évjáratok borait, és azokon keresztül pontos képet kaphatnak arról, hogy hol is tart ma a borvidék. Aki tehát kedvet érez Mád különleges pincéinek, egyedi adottságú dűlőinek alaposabb feltérképezésére, az kövesse figyelemmel a Tokaji Ősz megújuló honlapját, és csapjon le minél előbb a mindössze kétszáz belépőjegy egyikére.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!