A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tudjuk, mit ittál idén nyáron!

Az idei Sziget legnépszerűbb borai

2014-09-03 | Tóth Adrienn


Tudjuk, mit ittál idén nyáron!

A nyári fesztiválszezon egyik legfontosabb és legnagyobb eseménye a Sziget Fesztivál, amely a koncertekről, a laza hangulatról, és nem kifejezetten a magas borkultúráról szól. Pont ezért tartottuk jó lehetőségnek, hogy lemérjük, mit ittak idén nyáron a legszívesebben a hazai és a külföldi fesztiválozók, ha borról volt szó. A Borkorzó, a Degusta, a DiVino, a Hilltop és a Radovin munkatársait kérdeztük idei tapasztalataikról.


Degusta - Fröccsöntő

 

„A külföldiek által látogatott borozóinkban a rozéfröccs vitte a pálmát, a Világfalu színpadnál lévő standnál – ahol általában több a magyar vendég – az olaszrizling tarolt. Még mindig sláger a feleségem által hét éve kifejlesztett bodzafröccs. Meglepő módon a hölgyek mellett az urak jó része is kér egy kis extra bodzaszörpöt a fröccsébe. Az idei év nagy meglepetése volt a számomra, hogy a kínálat színesítése miatt tartott furmint és kadarka nagyon szépen fogyott. A Vida Pincészet Öreg Tőkék kadarkájából három nap alatt elfogyott az egy hétre tervezett készlet, és rá kellett rendelni!”

 

Robotka Gábor

 

DiVino

 

„Összesítve a két egységünkben az eladott boraink 53%-a rozé, 36%-a fehér és 11%-a vörös volt. Kb. 90%-ban a fröccs valamelyik formájában ment ki a bor, általában a külföldiek egy kis része kérte tisztán. A fehér fajtaborok között sláger volt az Irsai (Frittmannn), a chardonnay (Kamocsay) és a sauvignon blanc (Gál Titi). A rozék között tarolt Kiss Gábor DiVino Roséja és Gere Andi DiVino Rosé Válogatása. A vörös sláger Kiss Gábor DiVino Vörös Válogatása és Bolyki Jani Indián Nyara volt. Legjobb fröccsök: Kiss Gábor DiVino fehér házmestere és a Kardos Ziccer nagyfröccs volt.”

 

Kardos Gábor és Nagy Sebestyén

 

Tudjuk, mit ittál idén nyáron!

 

Hilltop

 

„A borok közül a Hilltop Chardonnay volt a legkeresettebb, ami mellékesen az Országos Borversenyen is aranyérmes lett. Ez a tétel el is fogyott a fesztivál végére, a külföldiek imádták, folyamatosan keresték, rengetegen visszatérő vendégünk volt. Mellette a szokásos Irsai és Rosé volt a legnépszerűbb, amiből napi kétszázötven palackot adtunk el fröccsként és borként. Illetve mind a külföldiek, mind a magyarok között töretlen népszerűségnek örvendett a három éve piacon lévő fesztiválfröccsünk a Sex on the Hill…(Sauvigon Blanc, Bodzaszörp és szóda).”

 

Varga Benedek

 

 

Radovin & Borkorzó

 

"A Borkorzó csapata évek óta együtt működtet borozót a Radovinnel különböző rendezvényeken, fesztiválokon. Ezeken az eseményeken – túl az üzleti megfontolásokon – lehetőséget szoktunk adni egy-két (még) ismeretlennek számító kis pincének, termelőnek, hogy megmutathassa magát; ezeket döntően Radován választja ki. Idén a Nógrád megyei Cruxx Gemina 100% gyümölcsből készülő gyümölcsborait, pálinkáit, gyógynövénylikőrjeit teszteltük a nagyközönséggel, melyek nem várt sikert arattak a szezon során.

 

A Sziget természetesen mind méreteiben, mind a közönségét tekintve kakukktojás, hiszen rengeteg a külföldi vendég, idén pedig még inkább nagy feladatot kaptunk. A Sziget szervezői méltó módon kívánták megünnepelni a Rubik-kocka 40. születésnapját, ezért megépítették a világhíres játék mását 6 hatalmas, egymásra helyezett konténerből. Egy olyan, koktélbárból, borbárból, kiállító- és játékteremből álló minikomplexumot építettek, amely a fesztivál egyik fő látványosságává vált.

Tudjuk, mit ittál idén nyáron!

 

A szervezők célja volt a jelentős külföldi vendégsereg megismertetése a kockával és a körülötte kialakult kultusszal, mi pedig egy itt üzemelő borbár működtetésére kaptunk megbízást. Kikötésük volt, hogy olyan borokat mutassunk be, melyek reprezentálják a külföldiek számára a magyar sokszínűséget, és a magyar vendégek is kielégítő választékot találnak.

 

Hosszú évek tapasztalata, hogy a külföldiek nem kedvelik a fröccsöt, nálunk igen kevés az olyan vendég, aki szódavizet kér a borba, viszont a hazai fajtákat előszeretettel kóstolják meg, így a portfólióba feltettük a Sauska Pincészet Furmintját, mely egy jó ivású, reduktív, trendi tétel, ugyanakkor a fajta minden szépsége és egyedisége megtalálható benne. A minden évben visszatérő, törzsvendégeink számára elmaradhatatlan Jásdi Olaszrizlingje, mely idén is a legnépszerűbb fröccsalap volt a rozé mellett.

 

A fent említett Cruxx gyümölcsborokból a málna- és a feketeribizli bort tettük fel az árlistára, mely nyilván a hölgyek kedvence volt, bár érdekes módon a Korn nagykoncertje alatt fogyott belőle a legtöbb. A kötelező édes borként idén a Göncöl félédes Furmintot választottuk, érdekes és talán szerencsés, hogy évről évre kevesebben keresik az édes bort, idén először az édes vörös nem is hangzott el a vendégek szájából. A hideg napokon (melyből most volt bőven) természetesen a vörös fogy jobban, Márkvárttól vittünk Cabernet Sauvignont, és a Sauskától Portugiesert, előbbit a fajta népszerűsége miatt, utóbbit a nyárias könnyedsége okán.”

 

Süli TamásMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!