A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ujjlenyomattal hitelesítve

Új sorozat a piacon

2011-03-10 | Vizi Csenge


Nemrég robbant csak be a köztudatba a Spiritus Primus Pálinkafőzde, máris egyre többen kopogtatnak ajtójukon, hogy szőlőjük törkölyéből pálinkát főzessenek. A portfóliójuk egy részét az Ujjlenyomat tagjai alkotják, amelyek mindegyike törkölypálinka egy-egy borvidék egy-egy neves, igényes pincészetének szőlőalapanyagából származik, így Tokajból a Dereszla furmint és hárslevelű alapú aszútörköly különlegessége, a badacsonyi Orbán Pincészet chardonnay és szürkebarát házasítása, illetve Egerből Dr. Pók Tamás fehér és vörös szőlőinek Pajdos elnevezésű cuvée-je debütált eddig a Spiritusnál.


Mielőtt megismernénk jobban az Ujjlenyomat termékcsaládot, ismerjük meg, mit is jelent hazánkban az a szó, hogy törkölypálinka. A fogalom magyarázatát kicsit messzebbről indulva kell kezdenünk, mégpedig a törkölypárlat vagy törköly tisztázásától. Ezek csak olyan szeszes italok lehetnek, amelyeket kizárólag szőlőtörkölyből erjesztettek és pároltak le, a borseprő mennyisége is meghatározott, ráadásul a lepárlás során az alkoholtartalomra nézve is komoly kritériumok elé állítják a pálinkafőzőket, amit utólag tilos hozzáadni.

A törköly nem ízesíthető, színezőanyagként pedig csakis és kizárólag karamellt lehet felhasználni. És ha már sikerült ezen kritériumoknak megfelelnie egy pálinkafőzdének, érdekes történet állhat egy-egy olyan elhatározás mögött, amelyet a Spiritus Primus is meghozott.

Cseh Gábor a boros szakmából érkezett a pálinka földjére, így nem csoda, ha annak mély emlékei néha felszínre törnek. Így történt ez akkor is, amikor a Spiritus Primus vezetői csapata elé állt és elmesélte nekik, mi az álma. A törkölypálinka egyediségét, felvirágoztatását tűzte ki célul. Ezt megelőzte több olaszországi út is, amelyen Gábor ellátogatott néhány grappát is készítő pincéhez. Ekkor lett figyelmes arra, hogy az elmúlt húsz évben e termék készítői nemzeti imázzsá emelték fel azt, és ma már a lehető legkülönbözőbb formákban kapható: évjáratosak, dűlőszelektáltak, különféle szőlőfajtából készültek, érleletlen és hordóban érlelődött tételek, neves nagy borok törkölyei, különböző ízesítésekkel (pl. vadvirág- vagy akácméz) stb. rendelkezhetnek.

"A szőlőből hazánkban készíthető törköly-, szőlőpálinka, seprő- vagy borpárlat, amik közül mi először a törköly készítését vállaltuk fel. Egyrészt ebben az új termékcsaládban, az Ujjlenyomatban főzethető pálinka, másrészt mivel a cégünk bérfőzéssel is foglalkozik, bárkinek készítünk – bizonyos feltételek mellett - szőlőtörkölyéből pálinkát." – meséli Gábor.

Az Ujjlenyomattal az a koncepciójuk, hogy szép lassan a törkölypálinkán keresztül bemutathassák Magyarország összes borvidékét, mindenhonnan kiemelve neves borászokat és "nedűjüket". A termékek ugyanazzal a módszerrel készülnek, és tárolásuk is egyformán történik, hogy így bárki szabadon összehasonlíthassa az egyes, azonos feltételek mellett készült tételeket a jövőben.

Cseh Gábor megosztotta velünk nagy vágyát is: "Szeretném ezzel a vállalkozással a Kárpát-medence törkölypálinka génbankját létrehozni, hogy később vizsgálható legyen a terroir, a borász kezenyoma, a szőlőfajta stb. az egyes tételek kóstolása során." Idén a pálinkafőzde már friss szőlőpálinkákat készít, amelyek illata szinte már parfümös jellegükkel varázsolják el mindazokat, akik a nehéz alkoholok szerelmesei. Ősszel kipróbálnák a vörösaszúból készült törkölypálinkát, amelynek alapanyagát Balla Géza szolgáltatná, de újdonságként kizárólag vörös szőlőfajták törkölypálinkája is ízlelhető lesz majd.

Magáról, az Ujjlenyomat sorozat nevéről egyébként tudható, hogy a címkén is megjelenik egy-egy valódi ujjlenyomat formájában a név. Ezzel a borászok hitelesítik a törkölyüket, csupán annyit kell tenniük, hogy elküldik a Spiritus Primus grafikusának a lenyomatot, aki ráilleszti ezt az elemet a címkére. A törkölyt készítő főzőmester is megjelenik a palackon, de ő a hátcímkét őrzi aláírásával. A cég által képviselt Ujjlenyomat termékei modernizált kisüsti technológiával készülnek, vagyis a kétszeri lefőzés második lépésében már használják a legkorszerűbb, tornyos aromakoncentrálót, így a Spiritus Primusnál olyan rendszert alkalmaznak, amellyel a testesség mellett az illatok is megmaradnak, gazdagodnak.

A friss, aromás törkölyök mellett beindul a seprű-vonal is, de ez még a jövő játéka a Spiritus Primusnál. Jelenleg feszült figyelemmel kísérik a Dereszla, az Orbán Pincészet és Pók Tamás törkölyeinek életét, ugyanis pár héten belül a kínai piacon jelennek meg aszútörköly termékeikkel különböző kóstolókon, illetve készül már a Dereszla 2010-es aszútörkölye is.

"Balla Géza mellett szeretnénk több más, határon túli magyar borász termékét is elkészíteni, de természetesen hazánkban is haladunk tovább. Vida Péterrel már folynak az egyeztetések, lehetséges, hogy tőle származik majd a sorozat egyik következő ujjlenyomata."

A termékek limitált, vagyis sorszámozott szériaként kerülnek forgalomba, ami csupán annyit takar, hogy ha szeretnénk most például egy Dr. Pók Tamás Pajdos egri törkölypálinkát venni a 2010-es évjáratból, ne halogassuk, hiszen a 700 darabból álló tétel gyorsan kifuthat, és ebben az évjáratban már nem készül több, könnyen hoppon maradhatunk.

És hogy hol juthatunk ezekhez a kuriózumokhoz? A pálinkafőzde honlapjának webshopján, de akár éttermek, kereskedők és vinotékák polcairól is leemelhetjük, hiszen ezeken a helyeken is tartanak néhányat, nekik már a borászok nevét nem kell bemutatni, egy újabb izgalmas tétellel bővül a hazai kínálat széles palettája.

A fotókat Cseh Gábor készítette.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!