A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Viti-Tunnel – a jövő növényvédelmi rendszere?

A megalkotója szerint forradalmi és pár éven belül forgalomba kerül

2019-02-19 | Dohány Attila


Viti-Tunnel – a jövő növényvédelmi rendszere?

A növényvédelmi vegyszerek alkalmazásának háttérbe szorítására mutatkozó fogyasztói igény inspirálta azt az új növényvédelmi rendszert, melynek első prototípusát a közelmúltban mutatták be Bordeaux-ban.


A 2017-ben elindított Viti-Tunnel nevű szabadalmaztatott innováció első kézzel fogható eredménye kétszáznegyvenezer euró pályázati támogatásból kerül kifejlesztésre. Az ötletgazda, Patrick Delmarre (a Mo.Del nevű startup cég alapítója) szerint, ha korlátozzuk a csapadék közvetlen érintkezését a szőlő leveleivel és termésével, akkor megelőzhető több, a nedvesség okozta gombabetegség kialakulása. A megálmodott eszköz egy olyan fizikai védelmet hoz létre a szőlő és annak közvetlen környezete között, amely megakadályozza a csapadék direkt érintkezését a növénnyel, az optimális szellőzés és a gyökérzet zavartalan vízellátásának biztosítása mellett.

 

 

A tervek szerint a végleges verzió egy radarral és csapadékérzékelővel felszerelt berendezés lesz, amely esős időjárás esetén néhány perc alatt automatikusan körülveszi a szőlőtőkéket, ezzel védve meg a növényt a nedvességtől. Az esőfelhők elvonulása után pedig visszatér kiindulási helyére, így a berendezés működtetése nem igényel emberi beavatkozást. Az alagút flexibilis ponyváinak mozgatását napelemmel felszerelt önvezérelt motorok végzik, melyek napsütéses időjárás alatt töltődnek fel. A szőlőtőkéket körülölelő ponyva kifejezetten erre a célra kifejlesztett fényáteresztő, szél- és vízálló polietilén háló, amely a jégeső okozta károk kivédésében is hasznos eszköznek bizonyulhat. A védőháló segítségével a tőkék körüli hőmérséklet is növelhető, ezzel pedig az esetleges fagykárok gyakorisága is csökkenthető. Az eddig elvégzett tesztek alapján mínusz 4 Celsius-fok külső hőmérsékletig garantált védelmet nyújt a növényzet számára.

 

A fejlesztők szerint a szerkezet alkalmazása akár nyolcvan százalékkal képes csökkentetni a növényvédelmi szerek használatát, de a lisztharmat elszaporodásának megelőzésében még ez sem nyújt kellő védelmet.  A probléma megoldására az eszközben elhelyezésre kerül egy permetező berendezés is, amely lehetőséget biztosít a növény kéntartalmú permettel történő kezelésére, amivel megakadályozható a lisztharmat megjelenése az ültetvényeken.

Jelenleg az újonnan kifejlesztett védőháló tesztelése zajlik Médoc-ban, Pessac-Léognan-ban és Saint-Émilion-ban, összesen tíz borászat közreműködésével, hogy dokumentálják és igazolják annak hatékonyságát. Bár eredményességét még csak rövid, maximum ötven méteres szőlősorokon vizsgálják, a tesztelés következő szakaszában már hosszabb, másfél kilométernyi egybefüggő területen szeretnék telepíteni ezt az új technológiát.

 

A külső hatásokkal szemben teljes körű védelmet ígérő Viti-Tunnel még kísérleti fázisban van, végleges változata még nem készült el, így kereskedelmi forgalomban sem kapható, de a folyamatos fejlesztéseknek és az idei sikeres teszteknek köszönhetően az elképzelések szerint néhány éven belül elérhetővé válhat az innovatív technológiát kereső borászatok számára is.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!