A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A bor, amellyel tanítunk

Borkollégium Bora 2016-17

2016-09-02 | Tábor István


A bor, amellyel tanítunk

Szeptember 3-án egy Bevezetés a borkóstolásba tanfolyammal veszi kezdetét a 2016-17-es iskolai év a Borkollégiumban. Először itt találkozhatnak majd a borkedvelő hallgatók a Borkollégium Borával. Ennek a bornak a segítségével nemcsak a hallgatóinkat, hanem minden borkedvelőt tanítani szeretnénk.

 

Szeptember 3-án, a Borkollégium tanévének első napján találkozhatnak először hallgatóink Kvaszinger László Meszes-dűlőből származó 2015-ös furmintjával. Ebből összesen 182 palack várja, hogy 2017. augusztus végéig minden Borkollégium diák megkóstolja.

 

A bort még április 23-án vásároltuk a 4. Nagy Tokaji Borárverésen. Azzal a koncepcióval kezdtünk licitálni, hogy egy borvidék-borász-borpiaci szereplő szerelmi háromszög számára egyaránt hasznos és nyereséges modell alapjait rakjuk le.

 

Hogyan segít egy hordónyi bor egy egész borvidéknek?

Az árverésen megvásárolt tétel minden tanévben a boriskola valamennyi tanfolyamán kóstolható lesz, vagyis legyen szó akár kezdő borkedvelőről, közép- vagy a felsőfokú hallgatóról, mindenki lehetőséget kap rá, hogy megismerkedjen vele. Emellett a 182 palack lehetőséget biztosít, hogy maradjon néhány a Magyar Borok Bálja sétáló terébe, továbbá a 2017-es Tokaji Március Nagykóstolón be tudjuk mutatni a Borkollégium standján. Így legalább 2.000 fő kóstolhatja, ismerheti és jegyezheti meg Kvaszinger Lászlónak és borának nevét.

 

A bor, amellyel tanítunk

 

A borász mellett a borvidék is profitál kezdeményezésünkből, hiszen a Tokaji Borlovagrend az árverésből származó bevétel – amely idén több mint 21 millió forint – egy részét a Tokaji borvidék javára fordítja, továbbá az egyedi címke ott van minden palack hasán és hirdeti a bor származási helyét.

 

A Borkollégium új helyszínén (1067 Budapest, Podmaniczky u. 31.) a Borkollégium borát évről-évre ki fogjuk állítani, és gondunk lesz rá, hogy a Nagy Tokaji Borárverésre itt is felhívjuk a figyelmet. Ezek a borok hamarosan a Borkollégium honlapján, egy új menüpont alatt is megjelennek.

 

Az idei árverésen rögtön beszereztük a következő akadémia év borát is, a Disznókő, Tokaji Furmint Illésházy-dűlő 2015 személyében. Mivel ezt a bort palackban még érlelni kell egy évig, így a 2017-18-as tanévben lesz a Borkollégium bora.

Szeretnénk tanítani, példát mutatni

Nem titok, hogy akciónkkal arra szeretnénk buzdítani a piac egyéb szereplőit, hogy segítsék hazánk borvidékeit hasonló befektetésekkel. Mi biztosan jövőre is ott leszünk a Nagy Tokaji Borárverésen, hogy kiválasszuk a 2018-19-es tanév borát. Azoknak pedig, akik csak kisebb kiadásokat engedhetnek meg maguknak, crowdfunding kezdeményezést hirdetünk a Tokaji Március Nagykóstolón. Ennek részleteiről később adunk hírt.

 

Hiszen mint tudjuk „Az emberek három részre oszthatók: Az első cselekszik, a második nézi, a harmadik azon töpreng: Mi is történt?” (John Newbern)