Borász asztal
Jásdi István legújabb blogbejegyzése
2019-11-15 | Jásdi István
Jó borokat csak értő társaságban érdemes kóstolni. Jó borokra pedig nem sajnáljuk a pénzt, sokat kapunk ajándékba, meg itt-ott vannak a sajátjaink között is.
Kéthetente tematikus kóstolót tartunk a kollégákkal, Szabolccsal, Gősiékkel, Csidei Zolival és néha Mari is bele kóstol a jóba. Miután 1-1 palack 10-12 kóstoló adagot is kiad, meghívunk egyáltalán nem laikus borisszákat is. Egy-egy alkalommal 12-15 bor kerül az asztalra. Vakon és némán kóstolunk, 1-10 pont között pontozunk, valamint megjelöljük azt is, hogy mi az adott tételért mennyit fizetnénk. Három-négy tétel után leleplezzük a címkéket.
A múlt héten furmintokat kóstoltunk. 15 tételt különböző borvidékekről 1500 és 15000 Forint között, 2008-tól 2018-ig. A tanulságokat saját magunk számára levonjuk, nem felejtve, hogy mi magunk balatoni borokon szocializálódtunk.
Nincs egységes furmint arculat.
Nemcsak a termőhely, az eltérő és túl gyakran változó technológiák és filozófiák miatt sincs.
Nem találtunk 9 évnél idősebb furmintot, amelyért bármelyikünk pénzt adott volna
A három kiemelkedő tétel három különböző borvidékről, hűvösebb évjáratokból származott.
A legdrágább tételeknél valamiért üvegdugót használtak termelőik. Öt általunk kóstolt üvegdugós tételből három a kiönthetőségig oxidált volt.
Két hét múlva olyan fajtákat kóstolunk, amelyeket mi magunk soha nem telepítettünk volna. Készen vagyunk a meglepetésekre.