A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borász asztal

Jásdi István legújabb blogbejegyzése

2019-11-15 | Jásdi István


Borász asztal

Jó borokat csak értő társaságban érdemes kóstolni. Jó borokra pedig nem sajnáljuk a pénzt, sokat kapunk ajándékba, meg itt-ott vannak a sajátjaink között is. 

 

 

Kéthetente tematikus kóstolót tartunk a kollégákkal, Szabolccsal, Gősiékkel, Csidei Zolival és néha Mari is bele kóstol a jóba. Miután 1-1 palack 10-12 kóstoló adagot is kiad, meghívunk egyáltalán nem laikus borisszákat is. Egy-egy alkalommal 12-15 bor kerül az asztalra. Vakon és némán kóstolunk, 1-10 pont között pontozunk, valamint megjelöljük azt is, hogy mi az adott tételért mennyit fizetnénk. Három-négy tétel után leleplezzük a címkéket.

 

Jásdi István: Egyszer volt szüret - 2019

 

A múlt héten furmintokat kóstoltunk. 15 tételt különböző borvidékekről 1500 és 15000 Forint között, 2008-tól 2018-ig. A tanulságokat saját magunk számára levonjuk, nem felejtve, hogy mi magunk balatoni borokon szocializálódtunk.

 

Nincs egységes furmint arculat.

 

Nemcsak a termőhely, az eltérő és túl gyakran változó technológiák és filozófiák miatt sincs.

 

Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu. Rengeteg érdekesség, infografika, tény egy helyen Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájáról.


Nem találtunk 9 évnél idősebb furmintot, amelyért bármelyikünk pénzt adott volna

A három kiemelkedő tétel három különböző borvidékről, hűvösebb évjáratokból származott.
A legdrágább tételeknél valamiért üvegdugót használtak termelőik. Öt általunk kóstolt üvegdugós tételből három a kiönthetőségig oxidált volt.

 

Két hét múlva olyan fajtákat kóstolunk, amelyeket mi magunk soha nem telepítettünk volna. Készen vagyunk a meglepetésekre.