A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Etalon lett a Csopaki hegybor

Épül a balatoni termékpiramis

2018-02-15 | Jásdi István


Etalon lett a Csopaki hegybor

Február 24-én piacra kerül az első, immár a Bortörvény és a Csopaki Kódex előírásai szerint is „hegybor”-nak nevezhető tétel – a Jásdi Csopaki Hegybor.  Egyúttal új évjárattal, a 2015-össel és a 2016-ossal mutatkozik be a Jásdi Borteraszon ugyanazon a napon a Siralomvágó és a Lőczedomb is. 

 

A 2012 óta működő Csopaki Kódex, amely korábban csak a dűlő-borok termelését szabályozta, 2017 szeptemberétől új szintre lépett. Kiegészült a „Csopaki hegybor” szigorú szabályozásával és mintegy mintaként belekerült az állami termékleírások rendszerébe.

 

A balatoni termékpiramisnak mostantól van csúcsa és van középső szintje. A leírások és kritériumok áttekinthetőek mindenkinek, aki jártas akár a burgundi, akár a wachaui borok világában. Korlátozásai – 63 hl/ha a hegybor, 39hl/ha a dűlő-borok esetében – ezekéhez mérhető. Minőségi paraméterei érthetőek és számon kérhetőek, pontosan leírják a borok karakterét, szemben a semmit sem jelentő és mindent megengedő OEM vagy OFJ szabályokkal. Összehasonlításképpen: a ma érvényes Badacsonyi OEM, Tokaji OEM vagy a Balatonfüred-Csopak OEM 100hl/ha. A Csopaki hegyborok alkohol értékei 11,5%-14% között mozoghatnak, titrálható savértékük el kell, hogy érje a 4,8 ezreléket. Ua. pl. a Tokaji vagy Badacsonyi OEM fehérborok alkohol-értékei semmitmondóan 10,6 százaléktól 16-ig terjedhetnek, a tokaji száraz borok minimális savszintje 3,5 ezrelék a badacsonyiét a termékleírás nem garantálja.

 

 

A csopaki hegyborok és dűlő-borok szőlő-alapanyaga csaknem teljes egészében a termelők saját birtokairól származnak.

 

A termékpiramis alap szintje lehetne két éve a Balatoni Kör fontos terméke: a „Balaton bora”.  A Csopakihoz hasonlóan legalább 85%-ban olaszrizlingből készülő OFJ borokból hektáronként 120 hl termelhető. Az önként vállalt paraméterek – a 12-13% alkohol szigorúbb, mint bármelyik másik termékleírásé, nem írnak elő azonban titrálható sav-minimumot, ami így, a piramisnak ezen a szintjén teljesen érthetően – karcsúbb, vékonyabb borokat jelent. A Balatoni Kör, a brand tulajdonosaként egyelőre nem lépte meg a termékleírás nagyobb kötöttségekkel járó intézményesítését. A brand egyik legvonzóbb előírása az önként vállalt „fair trade” – azaz, hogy felvásárlás esetén a termelőnek egy, a borvidék legnagyobb termelőinél szokásosnál 20-30%-kal magasabb árat garantál. Ez a termék lehetne a hétköznapok bora a Balatonról, amennyiben termelése elérné a szükséges kb. 1 millió palackos mennyiséget.

 

A Balatonon kialakuló termékpiramis mindhárom szintjének szigorú előírása, hogy fajta és termőhely-karakteres száraz fehérboraik, ugyanúgy mint Wachauban vagy Burgundiában, kizárólag egészséges szőlőből készülhetnek, szemben az OFJ vagy OEM boroknak a szürkerothadással szemben megengedőbb szabályaival.

 

A Csopaki hegybor, amit húsz éve Csopaki rizlingként megszokhattak, etalon lett, amelyet remélhetően más borvidékeink európai módon szabályozott hegyborai fognak követni.  

 

Fotó: jasdipince.hu