A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

Ezúttal az olvasók tudását teszem próbára!

2020-02-17 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Február 12.: Palackozás

 

Elérkezett a nagy nap, a durvaszűrés után éppen egy héttel jöhetett az utolsó lépés, a palackozás.
 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19Eszközök és szakértelem készen állnak.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

Első lépés a steril szűrés (0,45 mikronnal)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

Közben a gép végzi a palackmosást.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

És a legizgalmasabb rész: a sterilre szűrt bor töltése Enolmatickal, kézi belső menetes csavarzár rögzítése roppantóval (kéknyelű "fogó" az asztalon az alsó képen).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19Miután én a durvaszűrésnél 26 mg/liter szabadként mértem (hogy azt hogyan kell, azt korábban a laborban már megtanultuk), Petivel, a tangazdaság munkatársával úgy döntöttünk, hogy emelünk egy kicsit (40 körülre) palackozás előtt. Ezután már tényleg jöhetett az én palackozásom...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

 

Február 17.: Labor

 

Ezúttal mikrobiológiai vizsgálatokat végeztünk és természetesen, aki akart, a vizsgaborán is elvégezhetett különböző méréseket.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19Főszerepben a mikroszkóp.

 

És akkor következzen egy kis játék azokkal mikroszkópikus képekkel, amiket mi láttunk? Csoporttársaim vajon mennyire emlékeznek, illetve a kevésbé járatos olvasók vajon mennyit találnak el belőle. Sok sikert!

 

 

 

 

 

Köszönet a pompás képekért Horváth Dezsőnek, Kopácsi Petrának és Luc Viatornak.

 

Szorgalmi feladatként (gyakorlásként a modulzáróra) el lehetett végezni ismét a vizsgaborok analitikai elemzését is. Éltem a lehetőséggel, hiszen ezek már tényleg a végső paraméterek. Új gyakorlat volt a borok maradékcukor-tartalmának Reischauer-módszerrel történő mérése (nem vizsgafeladat). 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

Először minden kémcsőbe teszünk 2 köbcenti Fehling-elegyet (rézszulfát + nátrium-hidroxid + fehling só), illetve különböző mennyiségű bort (száraz bornál például 1 / 1,5 / 2 / 2,5 / 3 / 3,5 köbcentit). Ezeket elegyítjük, majd egy edényben 20 percig forraljuk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #19

Azt kell ezután megnézni, melyik két szomszédos lombiknál vált a kékes szín sárgára. Esetemben jobbról a második és a harmadik "között", vagyis a 2,5 és 3 köbcenti bor tartalmú lombikoknál. Ebből egy képlet segítségével ki lehet számolni hozzávetőlegesen a maradékcukor-tartalmat, a pontos értékhez további mérésre lenne szükség.

 

Végezetül álljanak itt a palackozott vizsgaborom analitikai értékei:

 

Fajta: csillám

Szüret helye és időpontja: Szigetcsép, 2019. október 1.

Alkoholtartalom: 14%

Savtartalom: 6,1 g/liter

Maradékcukor-tartalom: 1,5-2 g/liter

Összes kén: 80 mg/liter

Szabad kén: 32 mg/liter