Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18
A vörös aszú esete a korongos szűrővel
2020-02-09 | Geri Ádám
Vigyázat, tömeges spoilerveszély! Vizsgaborom célegyenesben, láthattuk, milyen kérdések várnak ránk a záróvizsgán és megfejtettük az omega-kódot.
Február 5.: Durva szűrés
Miután vizsgaborom kiállta a hideg- és melegpróbát, következhetett a palackozás előtti utolsó feladat, a durva szűrés.
A szűrést 1,5 mikronos lapszűrőn végeztük. Lapszűrőhöz volt már szerencsém az etyeki gyakorlatom során.
Zajlik a szűrés a ballonból a kármentőbe.
A szűrés elvégzése után mértünk szabad ként, hogy a palackozásig még hátralevő egy hétre kell-e kéneznünk. Az én boromban 25 mg/litert mértünk, úgyhogy a tangazdaság munkatársával való konzultáció után így hagytuk a bort. Következik jövő szerdán a palackozás!
Február 8.: Gyakorlat
Az utóbbi hetekhez hasonlóan ezúttal is egy röpdolgozattal kezdtük a napot. (A korábbi kérdések-válaszok itt olvashatók el.)
Íme pár kérdés és válasz a mostani adagból:
Kénessav szintjét mennyire célszerű beállítani fehér-, illetve vörösbornál?
Fehérbor 50mg/liter, vörösbor 40mg/liter.
Szűrésnél mire használjuk a szuszpenziós oldatot?
Alapréteg felvitelére, szűrési segédanyagok beadagolására.
Hogyan tudjuk eltávolítani a tangenciális szűrő "spagettijeiből" a savas lerakódást?
1%-os lúgos oldatot 15 percig kell keringetni.
Mik az almasavbontás feltételei?
Maximum 15mg/liter szabad kénessav-tartalom (összes kénsav ne menjen 120mg/liter fölé, pH ne menjen 3,2 alá, 17-18 Celsius fok hőmérséklet.
Milyen értékhatárig tanácsos szűrni a vörösbort mikrobiológiailag?
0,8-1 mikron.
A dolgozat után Láng Attila faiskola-tulajdonos tartott nekünk előadást szőlőszaporításból.
Bevezetőjében elmondta, a filoxéravész óta van szükség az oltványokra. A vitis vinifera nemest többféle alanyra szokták oltani, mert az egyes alanyoknak mások a tulajdonságaik.
- Rupestris du Lot: nagy a zöldmunkaigénye
- Berlandieri x Riparia: törékeny vesszőket eredményez, közepesen gyökeresedik
- Riparia, Rupestris: jól gyökeresedik
Magyarországon használt alanyfajták: Teleki 5C, Teleki-Kober 5BB, Georgikon 28...
Oltási módok, legelterjedtebb az omegaoltás.
Előadása után Láng Attila be is mutatta az omegaoltás készítését Plesa László kézi (lábi) oltógépének segítségével.
A berendezés működés közben:
Így néz ki a kész omegaoltás.
Délután a korongos kovaföldszűrővel való szűrést gyakoroltuk. Összességében ennek működtetése jóval egyszerűbb, mint a kamrás kovaföldszűrőé, amivel két hete ismerkedtünk meg behatóbban. Egy dolog azonban közös bennük: mindkettő záróvizsgatétel.
Főbb részei fent, főbb lépései lent:
- Szűrő feltöltése.
- Ha a túlnyomásleeresztő csőben megjelenik a bor, átállunk a keverő/adagoló feltöltésére. 1/3-ig töltjük fel.
- Ha ez megtörtént elzárjuk a bemeneteli csapot, hogy a tartályból ne jöjjön több bor a szűrőbe.
- Adagolóba beadagoljuk az előre kiszámolt alapréteg-mennyiséget, majd elkeverjük 2-es pontban odajuttatott borban.
- Mikro-/makrocsavart teljesen kinyitjuk, átállunk körfejtésre.
- Ha a szűrő kimeneteli oldalán az ellenőrző ablakon (alsó világító egység a szivattyútól balra) már tiszta bor megy át, akkor felkerült az alapréteg.
- Ismét feltöltöm a szűretlen tartályból az adagolót, ezúttal 30 liter borral. Hozzáadom a kiszámolt mennyiségű kovaföldet és összekeverem őket.
- Átállok fejtésre: a szűretlen bor a szűrőn keresztül most már a "szűrt" tartályba mehet.
- Ha befejeztem a szűrést, kiürítem a szűrőt (hogy a szűrőben levő bor se vesszen kárba, hanem szűrve a megfelelő tartályba kerüljön, széndioxiddal túlnyomást hozok létre a rendszerben, illetve az eddig nem használt legalsó szűrőkorong csapját is megnyitom, ez végzi ennek a bornak a szűrését), nyomásmentesítést végzek, majd elmosom a berendezést.
A csapok útvesztőjében kell csak kiismernie magát az embernek:
Az igazgató úr bemutatója után rajtunk volt a sor.
Felfedezőkedvű csoporttársunknak köszönhetően a nap végén a nagy izgalmakra egy vörös aszút ittunk.