A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

A vörös aszú esete a korongos szűrővel

2020-02-09 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Vigyázat, tömeges spoilerveszély! Vizsgaborom célegyenesben, láthattuk, milyen kérdések várnak ránk a záróvizsgán és megfejtettük az omega-kódot.

 

Február 5.: Durva szűrés

 

Miután vizsgaborom kiállta a hideg- és melegpróbát, következhetett a palackozás előtti utolsó feladat, a durva szűrés.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18A szűrést 1,5 mikronos lapszűrőn végeztük. Lapszűrőhöz volt már szerencsém az etyeki gyakorlatom során.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

Zajlik a szűrés a ballonból a kármentőbe.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

A szűrés elvégzése után mértünk szabad ként, hogy a palackozásig még hátralevő egy hétre kell-e kéneznünk. Az én boromban 25 mg/litert mértünk, úgyhogy a tangazdaság munkatársával való konzultáció után így hagytuk a bort. Következik jövő szerdán a palackozás!

 

Február 8.: Gyakorlat

 

Az utóbbi hetekhez hasonlóan ezúttal is egy röpdolgozattal kezdtük a napot. (A korábbi kérdések-válaszok itt olvashatók el.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

Íme pár kérdés és válasz a mostani adagból:

 

Kénessav szintjét mennyire célszerű beállítani fehér-, illetve vörösbornál?

Fehérbor 50mg/liter, vörösbor 40mg/liter.

 

Szűrésnél mire használjuk a szuszpenziós oldatot?

Alapréteg felvitelére, szűrési segédanyagok beadagolására.

 

Hogyan tudjuk eltávolítani a tangenciális szűrő "spagettijeiből" a savas lerakódást?

1%-os lúgos oldatot 15 percig kell keringetni.

 

Mik az almasavbontás feltételei?

Maximum 15mg/liter szabad kénessav-tartalom (összes kénsav ne menjen 120mg/liter fölé, pH ne menjen 3,2 alá, 17-18 Celsius fok hőmérséklet.

 

Milyen értékhatárig tanácsos szűrni a vörösbort mikrobiológiailag?

0,8-1 mikron.

 

A dolgozat után Láng Attila faiskola-tulajdonos tartott nekünk előadást szőlőszaporításból.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

Bevezetőjében elmondta, a filoxéravész óta van szükség az oltványokra. A vitis vinifera nemest többféle alanyra szokták oltani, mert az egyes alanyoknak mások a tulajdonságaik.

Magyarországon használt alanyfajták: Teleki 5C, Teleki-Kober 5BB, Georgikon 28...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

Oltási módok, legelterjedtebb az omegaoltás.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

Előadása után Láng Attila be is mutatta az omegaoltás készítését Plesa László kézi (lábi) oltógépének segítségével.

 

A berendezés működés közben:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18Így néz ki a kész omegaoltás.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

Délután a korongos kovaföldszűrővel való szűrést gyakoroltuk. Összességében ennek működtetése jóval egyszerűbb, mint a kamrás kovaföldszűrőé, amivel két hete ismerkedtünk meg behatóbban. Egy dolog azonban közös bennük: mindkettő záróvizsgatétel.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18

Főbb részei fent, főbb lépései lent:

  1.  Szűrő feltöltése.
  2. Ha a túlnyomásleeresztő csőben megjelenik a bor, átállunk a keverő/adagoló feltöltésére. 1/3-ig töltjük fel.
  3. Ha ez megtörtént elzárjuk a bemeneteli csapot, hogy a tartályból ne jöjjön több bor a szűrőbe.
  4. Adagolóba beadagoljuk az előre kiszámolt alapréteg-mennyiséget, majd elkeverjük 2-es pontban odajuttatott borban.
  5. Mikro-/makrocsavart teljesen kinyitjuk, átállunk körfejtésre.
  6. Ha a szűrő kimeneteli oldalán az ellenőrző ablakon (alsó világító egység a szivattyútól balra) már tiszta bor megy át, akkor felkerült az alapréteg.
  7. Ismét feltöltöm a szűretlen tartályból az adagolót, ezúttal 30 liter borral. Hozzáadom a kiszámolt mennyiségű kovaföldet és összekeverem őket.
  8. Átállok fejtésre: a szűretlen bor a szűrőn keresztül most már a "szűrt" tartályba mehet.
  9. Ha befejeztem a szűrést, kiürítem a szűrőt (hogy a szűrőben levő bor se vesszen kárba, hanem szűrve a megfelelő tartályba kerüljön, széndioxiddal túlnyomást hozok létre a rendszerben, illetve az eddig nem használt legalsó szűrőkorong csapját is megnyitom, ez végzi ennek a bornak a szűrését), nyomásmentesítést végzek, majd elmosom a berendezést.

A csapok útvesztőjében kell csak kiismernie magát az embernek:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18Az igazgató úr bemutatója után rajtunk volt a sor.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #18Felfedezőkedvű csoporttársunknak köszönhetően a nap végén a nagy izgalmakra egy vörös aszút ittunk.