Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16
Ebből a posztból tényleg mindenki megtanulja a szűrést
2020-01-22 | Geri Ádám
Január 15.: előkészületek a hideg-/melegpróbára
A decemberben elvégzett derítés ugyan látszólag tisztává teszi a bort, ám nem biztos, hogy mindent el is távolít belőle, amit el kell. Előfordulhat, hogy kisebb bentonit mennyiséggel második derítésre is szükség van. Ezt hivatott eldönteni az úgynevezett hideg-/meleg-/rázópróba.
A próbákhoz először is egy mini lapszűrőn sterilre (0,45 mikron) szűrtünk két palack bort.
A szűréshez segítséget is kaptunk csoporttársam kislánya személyében. Ennél a műveletnél szivattyú helyett szén-dioxid biztosítja a nyomást, ami "átpréseli" a lapon a bort.
Hidegpróba: 7-10 nap fagypont fölött kevéssel. Ha nem válik ki borkő, akkor stabil a bor.
Melegpróba: 7-10 nap 50 fokon. Ha nem csapódik ki fehérje, akkor stabil a bor.
Szurkoljunk együtt, hogy ne kelljen még egyszer deríteni, mert akkor további 7-10 nappal hosszabbodna a vizsgabor elkészítése!
Január 18.: komplett szűrés
Két héttel ezelőtt - némi hordótáncoltatás mellett - már végigvettük a különböző szűrési módszereket, most azonban élesben is kipróbáltuk.
Előtte azonban "ráhangolódásképp" egy röpdolgozat keretében számot adtunk róla, mire emlékszünk a két héttel ezelőtt tanultakból. (És persze ilyen kérdésekre lehet számítani a modulzáró vizsgán. Meg ilyenekre.)
Szűrés a táblán.
Kétkörös szűrőrendszer elméletben.
Kétkörös szűrőrendszer a valóságban. Eddig azonban még hosszú út vezetett.
Nekünk kellett ugyanis összeszerelni az egész rendszert. Vizsgán ez egyemberes (+1 segítő) tétel lesz.
A rendszer lelke, a szűrőlap. Bár csak kevés látszik magából a készülékből, aluk jól látható a keretek helyes elrendezése: a bemeneti oldalon vannak a hosszabb gyűrűk, a kimeneti oldalon a rövidebbek, azt egészíti ki a keretek közé helyezett szűrőlamella szintén rövidebb gyűrűje.
Erre mondják, hogy orrán-száján... Természetesen újra ki kellett lazítani a lamellákat, átnézni, hogy a tömítések mindenhol illeszkednek egymáshoz, nincs-e köztük hézag.
Indulhat a szűrés. Elsőként feltöltjük a rendszert, a szűrendő borból megtöltjük a 400 literes puffertartályt négyötödig.
Ha ez megvan, akkor átállunk (kis)körfejtésre, vagyis a puffertartályból az adagolón és a szűrőn keresztül vissza a puffertartályba keringetjük a bort. Ennek lényege, hogy az adagolóban a borhoz adott perlitszálas kovaföld a kisebb mennyiség folyamatos keringetése hatására hamar alapréteget képez a kamrás szűrő tábláin.
A jobb oldaliból készül bor hozzáadásával 1:3-1:4 arányú szuszpenzió, ez kerül az adagolóba és lesz egyenletesen hozzákeverve az ott átfolyó boron, ami eljuttatja a szűrő lamelláihoz, kialakítva ott az alapréteget. És hogy mennyi alapréteget kell felhordani? Kamrás szűrő esetében 3-500 g/négyzetmétert, ehhez pedig azt kell kiszámítani, a fenti fotón látott szűrőlapokból összesen mekkora felület kerül be a szűrőbe.
Ez maga az elkeverés, ha megtörtént, következhet az adagolás.
Az adagolóberendezés lelke a mikrocsavar, ennek segítségével állítjuk be, milyen ütemben adagolja az imént bekevert szuszpenziót a gépen átfolyó borhoz. Az alapréteg felhordásánál teljesen ki lehet nyitni, itt az a lényeg, hogy minél hamarabb létrejöjjön az alapréteg.
Az alapréteg akkor van kész, ha a szűrő kimenő és bemenő csapjánál vett minta azonos tisztaságú (alsó kép). Ekkor következhet a tényleges szűrés.
A szűréshez a fenti vödrök közül a kövaföld feliratúból vesszük a szűrési segédanyagot. 30-250 g/hektoliter között kell szűrési segédanyagot juttatni a borba, minél jobban sikerült a derítés, annál kevesebbet. A kiszámított szűrési segédanyag mennyiség szintén borba keverve kerül be az adagolóba, a szuszpenzió töménysége itt 1:3 és 1:12 között változhat. A fenti képen látható diagrammról olvasandó le, hogy a koncentráció (1:3-1:12), a segédanyag mennyisége (30-250 g/hektoliter) és a szivattyú teljesítményének a függvényében a korábban már említett mikrocsavart az 1-15-ös fokozatok közül mire kell beállítani (pl.: 7,6).
Mikrocsavar beállítása folyamatban. Ha ez kész, el lehet kezdeni átszűrni a teljes szűretlen bormennyiséget a tartályból a szűrt bornak kijelölt tartályba.
Első lépésként leürítjük a puffertartályt, vagyis átállítjuk a szűrő kilépő szelepénél az elosztót. Innentől fogva a szűrt bor nem a puffertartályba kering vissza, hanem megy végső helyére az üres nagy tartályba.
Ha üres a puffertartály, akkor a szivattyúnál is átállítom az elosztót, mostantól nem a puffertartályból, hanem a szűretlen bort tartalmazó nagy tartályból kell továbbítania a bort az adagoló/szűrő felé.
Ha mindez kész, nincs más dolgunk, mint a szűrő szelepénél rendszeres időközönként mintát venni, hogy meggyőződjünk róla, minden rendben zajlik, illetve természetesen utánatölteni mindig szűrési segédanyag + bor szuszpenzióval az adagolót.
Ugye, hogy nem is nehéz?