A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

Ebből a posztból tényleg mindenki megtanulja a szűrést

2020-01-22 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Január 15.: előkészületek a hideg-/melegpróbára

 

A decemberben elvégzett derítés ugyan látszólag tisztává teszi a bort, ám nem biztos, hogy mindent el is távolít belőle, amit el kell. Előfordulhat, hogy kisebb bentonit mennyiséggel második derítésre is szükség van. Ezt hivatott eldönteni az úgynevezett hideg-/meleg-/rázópróba. 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

A próbákhoz először is egy mini lapszűrőn sterilre (0,45 mikron) szűrtünk két palack bort.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

A szűréshez segítséget is kaptunk csoporttársam kislánya személyében. Ennél a műveletnél szivattyú helyett szén-dioxid biztosítja a nyomást, ami "átpréseli" a lapon a bort.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Hidegpróba: 7-10 nap fagypont fölött kevéssel. Ha nem válik ki borkő, akkor stabil a bor.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Melegpróba: 7-10 nap 50 fokon. Ha nem csapódik ki fehérje, akkor stabil a bor.

 

Szurkoljunk együtt, hogy ne kelljen még egyszer deríteni, mert akkor további 7-10 nappal hosszabbodna a vizsgabor elkészítése!

 

Január 18.: komplett szűrés

 

Két héttel ezelőtt - némi hordótáncoltatás mellett - már végigvettük a különböző szűrési módszereket, most azonban élesben is kipróbáltuk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Előtte azonban "ráhangolódásképp" egy röpdolgozat keretében számot adtunk róla, mire emlékszünk a két héttel ezelőtt tanultakból. (És persze ilyen kérdésekre lehet számítani a modulzáró vizsgán. Meg ilyenekre.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

Szűrés a táblán.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Kétkörös szűrőrendszer elméletben.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Kétkörös szűrőrendszer a valóságban. Eddig azonban még hosszú út vezetett.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

Nekünk kellett ugyanis összeszerelni az egész rendszert. Vizsgán ez egyemberes (+1 segítő) tétel lesz.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

A rendszer lelke, a szűrőlap. Bár csak kevés látszik magából a készülékből, aluk jól látható a keretek helyes elrendezése: a bemeneti oldalon vannak a hosszabb gyűrűk, a kimeneti oldalon a rövidebbek, azt egészíti ki a keretek közé helyezett szűrőlamella szintén rövidebb gyűrűje.

 

Erre mondják, hogy orrán-száján... Természetesen újra ki kellett lazítani a lamellákat, átnézni, hogy a tömítések mindenhol illeszkednek egymáshoz, nincs-e köztük hézag.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

Indulhat a szűrés. Elsőként feltöltjük a rendszert, a szűrendő borból megtöltjük a 400 literes puffertartályt négyötödig.

 

Ha ez megvan, akkor átállunk (kis)körfejtésre, vagyis a puffertartályból az adagolón és a szűrőn keresztül vissza a puffertartályba keringetjük a bort. Ennek lényege, hogy az adagolóban a borhoz adott perlitszálas kovaföld a kisebb mennyiség folyamatos keringetése hatására hamar alapréteget képez a kamrás szűrő tábláin.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16

A jobb oldaliból készül bor hozzáadásával 1:3-1:4 arányú szuszpenzió, ez kerül az adagolóba és lesz egyenletesen hozzákeverve az ott átfolyó boron, ami eljuttatja a szűrő lamelláihoz, kialakítva ott az alapréteget. És hogy mennyi alapréteget kell felhordani? Kamrás szűrő esetében 3-500 g/négyzetmétert, ehhez pedig azt kell kiszámítani, a fenti fotón látott szűrőlapokból összesen mekkora felület kerül be a szűrőbe.

 

Ez maga az elkeverés, ha megtörtént, következhet az adagolás.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Az adagolóberendezés lelke a mikrocsavar, ennek segítségével állítjuk be, milyen ütemben adagolja az imént bekevert szuszpenziót a gépen átfolyó borhoz. Az alapréteg felhordásánál teljesen ki lehet nyitni, itt az a lényeg, hogy minél hamarabb létrejöjjön az alapréteg.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Az alapréteg akkor van kész, ha a szűrő kimenő és bemenő csapjánál vett minta azonos tisztaságú (alsó kép). Ekkor következhet a tényleges szűrés.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16A szűréshez a fenti vödrök közül a kövaföld feliratúból vesszük a szűrési segédanyagot. 30-250 g/hektoliter között kell szűrési segédanyagot juttatni a borba, minél jobban sikerült a derítés, annál kevesebbet. A kiszámított szűrési segédanyag mennyiség szintén borba keverve kerül be az adagolóba, a szuszpenzió töménysége itt 1:3 és 1:12 között változhat. A fenti képen látható diagrammról olvasandó le, hogy a koncentráció (1:3-1:12), a segédanyag mennyisége (30-250 g/hektoliter) és a szivattyú teljesítményének a függvényében a korábban már említett mikrocsavart az 1-15-ös fokozatok közül mire kell beállítani (pl.: 7,6).

 

Mikrocsavar beállítása folyamatban. Ha ez kész, el lehet kezdeni átszűrni a teljes szűretlen bormennyiséget a tartályból a szűrt bornak kijelölt tartályba.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #16Első lépésként leürítjük a puffertartályt, vagyis átállítjuk a szűrő kilépő szelepénél az elosztót. Innentől fogva a szűrt bor nem a puffertartályba kering vissza, hanem megy végső helyére az üres nagy tartályba.

 

Ha üres a puffertartály, akkor a szivattyúnál is átállítom az elosztót, mostantól nem a puffertartályból, hanem a szűretlen bort tartalmazó nagy tartályból kell továbbítania a bort az adagoló/szűrő felé.

 

Ha mindez kész, nincs más dolgunk, mint a szűrő szelepénél rendszeres időközönként mintát venni, hogy meggyőződjünk róla, minden rendben zajlik, illetve természetesen utánatölteni mindig szűrési segédanyag + bor szuszpenzióval az adagolót.

 

Ugye, hogy nem is nehéz?