A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12

A gépszörny, a dolgozat és a házasítás

2019-12-02 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

November 29.: címkézés a gyakorlaton

 

Az iskolai hetemet ismét pénteken és Etyeken kezdtem. A napi feladat címkézés (meg egy kis palackozás) volt.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12Pezsgővel kezdtünk, a pincéből előkerült üvegeket először mosószeres/meleg vizes kezelésnek vetettük alá (egyiket-másikat talán én magam degorzsáltam?).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12A címkézőgép működés közben 1.

 

A címkézőgép működés közben 2.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12Pezsgők felcímkézve.

 

Közben a hétvége miatt befutott egy rendelés 30-30 üveg borra, így expressz fejtésbe/palackozásba kezdtünk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12

Ilyen kis tételeknél a kézi palackmosó kerül elő.

 

Kézi palackmosás.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12Kész a palackmosás, kész a karácsonyfa.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12Jöhet a fejtés.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12Csavarzár felhelyezése géppel 1.

 

Csavarzár felhelyezése géppel 2.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12Tölténycsere a címkézőgépben.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12Címkézés. A fóliacímke sokkal érzékenyebb a "buborékosodásra", "gyűrődésre", a pincehideg palack a kézmelegtől ráadásul gyorsan párásodik, tovább nehezítve a feladatot. Jó tanács csoporttársaimnak a vizsgabor címkéjének tervezése elé: ne fóliacímkében gondolkodjatok!

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12

Az egyik tétel közben hidegkezelésen esik át éppen. Igen, a 0,3 az a hőmérséklet Celsius fokban.

 

November 30.: dolgozatírás és házasítás a tangazdaságban

 

A korán érkezők jutalma. Lemehettem a pincébe és megnézhettem, hogy áll a borom próbaderítése:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12

A nap folyamán az osztályban szavazásra is bocsátottam a kérdést, és balról a második palack nyert, a többség szerint az a legtisztább.

 

A héten beígérték és be is tartották: óra elején próbafelmérőt írtunk, hogy lássuk, mennyi maradt meg az eddig tanultakból.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12Törtük a fejünket rendesen. 20 kérdés volt, mindegyikre 1 perc, a végén közös kiértékelés. A  tanfolyam végi iskolai vizsgán (amit egy központi vizsga fog követni) 50 ehhez hasonló kérdésre számíthatunk, minimum 51%-ot kell elérni.

 

Íme pár kérdés szombatról a miheztartás végett:

 

Kérdés: Miért fontos a zsendülés?

Helyes válasz: Akkor indul be a bogyó érése, a színképződés és a beltartalom megváltozása (a savcsökkenés, a cukorképződés).

 

Kérdés: Mennyi cukor kell 1 hektoliter must cukortartalmának 1 mustfokkal történő emeléséhez?

Helyes válasz: 1,2-1,3 kg.

 

Kérdés: Mik az irányított erjesztés feltételei?

Helyes válasz: Tisztított must, szabályozott hőmérséklet, fajélesztő, tápsó, vitaminok, folyamatos labor- és érzékszervi vizsgálat.

 

Kérdés: Mennyi szabad kén lehet a fehér-, illetve a vörösborban?

Helyes válasz: Fehérborban 50 mg/l, vörösborban 40 mg/l.

 

A kemény megmérettetés után jöhetett a jól megérdemelt jutalom: a nap hátralevő részében empirikus vizsgálatokkal is alátámasztott házasítás volt a téma.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12

5 bort kóstoltunk és jellemeztünk, majd ezekből a jó tulajdonságokat egyesítendő/felerősítendő próbaházasításokat készítettünk. Hiszen a házasítás célja különböző alapborokból JOBB minőségű bor készítése.

 

A házasítás alapvető rendelkezéseit a 606/2009/EK rendelet tartalmazza.

A házasításra vonatkozó főbb tiltó rendelkezések:

• rozéborok nem készíthetők vörösborok és fehérborok házasításából,

• „…harmadik országból származó bort tilos a Közösségből származó borral házasítani, valamint tilos a harmadik országból származó borokat egymással a Közösség területén házasítani”.

 

Nem tekintendő házasításnak:

• a sűrített szőlőmust vagy finomított szőlőmustsűrítmény hozzáadásával történő alkoholtartalom-növelés;

• az édesítés

 

Fehér- és vörösbor házasítása egy esetben mégis megengedett hazánkban is. De melyik az a kivételes ital?

 

Fontos: normál esetben a házasítás mindig a múlt héten megtanult derítés előtt történik.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12

Ki merem jelenteni, ez volt életemben az első alkalom, hogy mérőhengerben szolgálták fel a bort.

 

Elméletben is végeztünk házasítást, számítási példákat oldottunk meg, amiknek az volt a lényege, hogy kiszámoljuk különböző alkoholtartalmú/savtartalmú tételeinket milyen arányban kell összeállítani, hogy a megrendelő által kért mennyiségű és alkoholtartalmú/savtartalmú bor készüljön.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12A nap végén megint előkerült 1-2 kóstolásra váró tétel a csoporttársak táskájából, így szokás szerint remek hangulatban fejeződött be az óra.

 

Míg mi dolgozatot írtunk Budafokon, a másik csoport osztálykiránduláson vett részt Orbán Gergely tanár úrnál Balatonrendesen, ahol elsajátíthatták a derítés, szűrés és borkóstolás tudományát.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #12

 

>>> Tovább a következő részre