Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14
A héten új értelmet nyertek a tánc és spagetti szavak
2020-01-05 | Geri Ádám
Január 4-én gyűltünk először gyűltünk idén a Soósban, így természetesen nem is kezdődhetett volna máshogy a foglalkozás, mint egy BUÉK-koccintással:
oAz iskola 4 forgalmi tételét kóstoltuk 2019-ből, illetve kedves csoporttársunk jóvoltából a tavaly decemberben nagy elismerésben részesült Hajós-Bajai borvidék 6 tételét.
A tanóra első felében a hórdómosásról és a beteg hordók kezeléséről tanultunk. Megtanultuk a csín és a bütü szavakat, amik ugyanazt jelentik, mint az ontra, vagy ontora: a hordó dongáinak végén azon behornyolt rovatokat, melyekbe a fenékdeszkákat eresztik. Itt még viccnek gondoltuk, hogy a mosás keretében táncoltatni kell a hordót, aztán egyszer csak elindultunk a pincébe...
A borkövet ill. az ecetes, dohos hordó "gyógyítására" használt meszet többek között lánccal szokták leverni a dongákról.
A lánc bent van, indulhat a tánc:
Következhetett a mosás:
Először apró mozdulatokkal járatjuk körbe a vizet:
Aztán viszont elszabadul a parti: csárdást járunk a hordóval:
Van, aki egészen "kiöltözött" a táncra:
A kezelés eredményes volt, a hordóból bőven jött ki oda nem való dolog:
Az óra hátralevő részében áttértünk a szűrés műveletére, hiszen a vizsgaborunknál is hamarosan ez következik. Én például már karácsony előtt elvégeztem a derítést:
Ez maradt a derítőszer után a ballonban:
És ilyen lett a derített bor:
Nagy pirospont az iskolának, mert bár a szűrőberendezések egy része valójában nem kerül náluk soha bevetésre, nagyon sokféle van belőlük szemléltetés céljából.
Talán a manapság legelterjedtebb lapszűrő. Ilyet a gyakorlatom során működés közben is volt szerencsém látni.
Korongos kovaföld szűrő (ez már az úgynevezett 3D-s szűrők csoportjába tartozik, mert a szűrőfelületre fel kell hordani meghatározott vastagságban egy további szűrőréteget, vagyis magát a kovaföldet).
Kamrás kovaföld szűrő (szintén 3D-s).
Tangenciális szűrő. Magyar találmány, a készülék lelke az a kamra, ahol a poliszulfonból készülő, spagettiszerű (sőt, igazából makaróni) szűrőcsövekben áramlik a bor, a keletkező turbulencia miatt a zavarosítóanyag felkenődik a falra, míg a bor távozik a kapillárisokon keresztül. Hátránya, hogy a rendszer gyorsan melegszik, ami nem tesz jót a bornak.
Másik elterjedt szűrő, a membrán, vagy gyertyaszűrő, amivel például közvetlenül palackozás előtt szoktak sterilre szűrni. Itt lehet róla kicsit bővebben olvasni.