A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

A héten új értelmet nyertek a tánc és spagetti szavak

2020-01-05 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Január 4-én gyűltünk először gyűltünk idén a Soósban, így természetesen nem is kezdődhetett volna máshogy a foglalkozás, mint egy BUÉK-koccintással:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14oAz iskola 4 forgalmi tételét kóstoltuk 2019-ből, illetve kedves csoporttársunk jóvoltából a tavaly decemberben nagy elismerésben részesült Hajós-Bajai borvidék 6 tételét. 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14A tanóra első felében a hórdómosásról és a beteg hordók kezeléséről tanultunk. Megtanultuk a csín és a bütü szavakat, amik ugyanazt jelentik, mint az ontra, vagy ontora: a hordó dongáinak végén azon behornyolt rovatokat, melyekbe a fenékdeszkákat eresztik. Itt még viccnek gondoltuk, hogy a mosás keretében táncoltatni kell a hordót, aztán egyszer csak elindultunk a pincébe...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

A borkövet ill. az ecetes, dohos hordó "gyógyítására" használt meszet többek között lánccal szokták leverni a dongákról.

 

A lánc bent van, indulhat a tánc:

 

Következhetett a mosás:

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

 

Először apró mozdulatokkal járatjuk körbe a vizet:

 

Aztán viszont elszabadul a parti: csárdást járunk a hordóval:

 

Van, aki egészen "kiöltözött" a táncra:

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

 

A kezelés eredményes volt, a hordóból bőven jött ki oda nem való dolog:

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14 

Az óra hátralevő részében áttértünk a szűrés műveletére, hiszen a vizsgaborunknál is hamarosan ez következik. Én például már karácsony előtt elvégeztem a derítést:

 

Ez maradt a derítőszer után a ballonban:

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

 

És ilyen lett a derített bor:

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

 

Nagy pirospont az iskolának, mert bár a szűrőberendezések egy része valójában nem kerül náluk soha bevetésre, nagyon sokféle van belőlük szemléltetés céljából.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14Talán a manapság legelterjedtebb lapszűrő. Ilyet a gyakorlatom során működés közben is volt szerencsém látni.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14Korongos kovaföld szűrő (ez már az úgynevezett 3D-s szűrők csoportjába tartozik, mert a szűrőfelületre fel kell hordani meghatározott vastagságban egy további szűrőréteget, vagyis magát a kovaföldet).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14Kamrás kovaföld szűrő (szintén 3D-s).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14Tangenciális szűrő. Magyar találmány, a készülék lelke az a kamra, ahol a poliszulfonból készülő, spagettiszerű (sőt, igazából makaróni) szűrőcsövekben áramlik a bor, a keletkező turbulencia miatt a zavarosítóanyag felkenődik a falra, míg a bor távozik a kapillárisokon keresztül. Hátránya, hogy a rendszer gyorsan melegszik, ami nem tesz jót a bornak.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #14Másik elterjedt szűrő, a membrán, vagy gyertyaszűrő, amivel például közvetlenül palackozás előtt szoktak sterilre szűrni. Itt lehet róla kicsit bővebben olvasni.