A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8

Első fejtés, kénezés, ajtózás, lopózás

2019-11-02 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

A szombati tanítási napon nem tudtam részt venni, köszönet Szalai Márta csoporttársnőmnek, a Győrffy Géza tanár által tartott borászati gyakorlat foglalkozást az ő jegyzetei és fotói alapján rekonstruálom a következőkben.

 

A délelőtt a tangazdaság mini tantermében zajlott, a borkészítés folyamatát vette át a csoport. Rengeteg mindenről esett szó, sok esetben a korábbi órákon elhangzottakat kerültek megtárgyalásra más szempontok alapján, így most csak az érdekességeket gyűjtöm itt össze:

 

 

Ezen a ponton a csapat levonult a pincébe és a gyakorlatban is megismerkedhetett a fejtés rejtelmeivel. Volt emellett még ajtózás, csapfelszerelés, a sérült részek marhafaggyúval történő "javítása" és lopózás is.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8

 

Sok gondot, bosszúságot és sokszor felesleges javítási költséget okoz a tisztítóajtók nem megfelelő használata. A probléma legtöbbször abból adódik, hogy a hordó belsejének tisztítása után a kivett ajtó nehezen húzható vissza a helyére. Ha ezt ilyenkor erőltetjük az anya erőteljesebb meghúzásával, az ajtó elrepedhet, vagy a már elrozsdásodott csavar kiszakadhat a helyéről. Ezek elkerülése érdekében érdemes betartani az alábbiakat:

 

  • Ha kivesszük az ajtót, egy életlen késsel minden alkalommal kaparjuk le róla a régi faggyút. Ezt a hordófenéken is el kell végezni. Ezután tisztítsuk ki a csínt is az öreg, megkeményedett faggyútól valamint a borkőtörmeléktől /különösen a sarkokban/. Ügyelni kell arra, hogy a bortól, nedvességtől megpuhult fát ne sértsük meg a tisztító eszközzel.
  • Friss, puha faggyúval kenjük körbe egyenletesen az ajtót és a hordófeneket a tömítendő részen. Kenjük be a kitisztított csínt is, tegyük bele az előre kialakított gyékényt, majd kenjünk még rá faggyút.
  • Az ajtót ezután belülről tesszük be a helyére, először az alsó részét csúsztatva pontosan a helyére. Lefelé és kifelé húzva az ajtó a helyére illeszkedik annyira, hogy rá lehet tenni a keresztvasat és a csavart. Miközben a csavart lassan meghúzzuk, egy közepes / lehetőleg fa / kalapáccsal óvatosan ütögessük körbe a hordófeneket az ajtó mellett, ez segíti az ajtót kijönni a helyére. Segítsünk rá alulról is: a fenék vonalában alulról ütögessük meg a dongákat, ez segíti az ajtót a helyére csúszni a dongákba illeszkedő részén. 
  • Közben a csavarral húzzuk az ajtót a helyére, nagyjából szintbe a fenékkel. A fenék és az ajtó nem mindig van szintben egymással, ha már nehezen lehet hajtani a csavart, ne erőltessük tovább, az ajtó a helyén van.
  • A felesleges faggyú közben kinyomódik, ezt le lehet szedni.

Forrás: www.zsarfa.hu

 

Személyesen ott tudtam már lenni viszont a borom első átfejtésénél és kénezésénél, ami az alábbi módon zajlott:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8Úgy alakult, hogy én üvegballonba fejtettem át a kierjedt boromat, így egy alapos mosószeres mosással indult a munka.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8Utána indulhatott a szivattyúzás: semmi hókuszpókusz, egyszerűen meg kellett szívni a cső másik végét.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8 Telik a ballonom.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8Ő a szediment (elhalt élesztő), amiről a bort le kellett fejteni. 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8A ballont tele kellett tölteni, hogy minél kevesebb hely maradjon a levegőnek, vagyis az oxidációnak. Ezután mehetett bele a kén kálium-piroszulfit por formájában (lásd címlapfotó), 50 literhez 8g, majd az egészet lefedtem fóliával.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #8

"Boroscímke": minden tudnivaló a ballonon.

 

>>> Tovább a következő részre