A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #9

Elszabadult a flor

2019-11-11 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #9

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Török Zita tanárnő délelőtti borászati technológia óráján az erjedés folyamatáról és az élesztőkről volt szó. Természetesen megemlékeztünk a 19. században élt francia kémikusról, Louis Pasteurről, aki letette a mikrobiológia alapjait és nagyon sokat tett az alkoholos erjedést okozó élesztőgombák kutatásának terén is.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #9

 

"Egészen a 19. század derekáig a romlás, rothadás, erjedés mibenlétéről és okairól csak különböző elképzelések voltak, olykor fantasztikus magyarázatok misztikus erőkről vagy lényekről, amelyek ősnemzés útján keletkeztek az anyagban" - olvasható Deák Tibor, Kiskó Gabriella, Maráz Anna és Mohácsiné Farkas Csilla Élelmiszer-mikrobiológia című könyvében. Az élesztőgombákat, mint az alkoholos erjedés okozóit 1836–37 környékén egymástól függetlenül azonosította be a francia Charles Cagniard de Latour és a német Theodore Schwann és Friedrich Kützing (Schwann barátja, Meyen nevezte el az élesztőt cukorgombának, vagyis Saccharomycesnek). Volt, akit még ez sem győzött meg, és azt állította, a bomló anyag molekuláris mozgása okozza az erjedést, vagyis ha az erjedésnél szerepel is élesztő, az maga a bomló anyag. Latourék végső győzelméhez szükség volt még Pasteur kísérletére, aki szintén azt vallotta, hogy az erjedésnek az okozója és nem a terméke az élesztő, vagyis a bomló anyagban nem keletkeznek az atmoszférában található "életerő" révén élőlények. Igazát elmés módon bizonyította: húslevest forralt, amelyben a levegővel érintkezve mikrobák jelentek meg. Ezután a levest olyan edénybe tette, amelynek nyakát U alakban meghajlította, így a levegő (és az "életerő") bejuthatott, de a mikrobák a görbületekben fennakadtak. Az edényben egyetlen mikrobát sem találtak, ezzel a vita eldőlt.

 

Az élesztőgombák glükózból vagy fruktózból alkoholt "készítenek", legtöbbjük maximum 14-16 térfogat % alkoholtartalmú vegyületben képesek megélni. Az ennél erősebb sherryk és portói borok egy kis "trükkel" készülnek. És ha már erősített borok. A Saccharomyces cerevisiae élesztő egyes törzsei hártyaképzésre is képesek, ezek jelenlétének eredménye az úgynevezett flor bor. A flor eljárással leggyakrabban a sherryknél találkozhatunk, de így készül némely tokaji száraz szamorodni is.

 

Amikor ez a mondat elhangzott a tanárnő szájából, akkor az óra nem várt fordulatot vett. Egyik csoporttársunk máris posztolta az évfolyam közös Facebook-csoportjába a Tio Pepe sherry üzemben tett látogatásán készített látványos fotókat a "hártyás borokról". Ennél is meghökkentőbb volt, hogy egy másik csoporttársunk előkapott egy hátizsákjából egy 2003-as tokaji szamorodnit, ami hogy hogy nem szintén élesztőhártya alatt fejlődött (összesen 14 évig volt hordóban). Innen pedig nem volt megállás, előkerültek a poharak és kezdetét vette az empirikus vizsgálat.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #9

 

Miután az óra visszatért a rendes kerékvágásba, ha lehet, még az eddigieknél id jobb hangulatban folytatódott tovább. Szó esett az erjedés kinetikájáról, aminek négy szakasza van: LAG-fázis, exponenciális vagy aktív szaporodási fázis, stacioner vagy állandósult szaporodási fázis, hanyatló fázis.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #9

 

Sokat tanakodtunk azon, miből eredhet a LAG kifejezés, valaminek a rövidítése-e, esetleg mozaikszóval van-e dolgunk. A lag angol szó jelentése lemaradás, késés, késlekedés, időkülönbözet (jet lag-ből lehet ismert). Ezek a kifejezések jól leírják ezt a pár órán át tartó első szakaszt, hiszen bár intenzív enzimtevékenység zajlik, nem áll be látványos változás az élesztő sejtszámát tekintve és még alkohol sem keletkezik. 

 

Ebéd után következett második találkozásunk Bálint Martin tanár úrral a borkémia óra keretében. Mivel az első igen emlékezetesre sikerült, nagy várakozásokkal tekintettünk a második "szeánsz" és nem is kellett csalódnunk. Az óra első fele alapvetően a savakkal és bázisokkal való ismerkedéssel telt. Akit a "száraz" tananyag érdekelne, letöltheti innen, az ínyencségekre vágyóknak azonban inkább ezt a blogposztot javaslom.  Egy ponton például így nézett ki a tábla (és környezete):

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #9

 

Martin tanár úr természetesen már itt hozta a formáját, olykor például a partvist hívta segítségül, hogy tényleg egy pillanatra se lankadjon a figyelem (nem mintha ez a veszély bármikor is fennállna az óráin).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #9

 

Az óra második felében elérkeztünk a szerves kémiához és egyben az egész nap csúcspontjához. A szerves kémia 1828-ban született, előtte a vis vitalis elmélet uralkodott a kémiában. Jól leírja az ottani történéseket a sulinet.hu oldal:

 

Ennek értelmében szerves anyagot csak ún. "életerő" segítségével lehet előállítani kizárólag élő anyagból. Az elmélet egyik apostola a neves kémikus, Jöns Jakob Berzelius volt. Wöhler kísérlete ebben a tudományos helyzetben óriási előrelépés volt 1828-ban. Wöhler véletlenül átalakította az ammónium-cianátot (NH4OCN), amely szervetlen vegyület a szerves karbamiddá (CO(NH2)2). A karbamid, mint szerves anyag, már ismert volt, hiszen Rouelle 1773-ban fedezte fel az emberi vizeletben. 

 

És így hangzik mindez egy 30 másodperces áriába belesűrítve (be kell érni egy hölgy előadásával a 18:00 tól, Bálint Martin tanár úr performanszáról ugyanis sajnos még nem készült felvétel):

 

 

 

Bár az indikátorokat is megtanultuk most szombaton, az ide kapcsolódó dal a mi óránkon sajnos nem csendült fel. Azonban az alábbi változat is meghallgatásra érdemes:

 

 

A végére maradt még egy kis koccintás a főszereplővé avanzsált szamorodnival (+ somlói olaszrizlinggel).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #9

 

Hát így telik egy átlagos szombati nap a Sóosban.

 

>>> Tovább a következő részre