A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jásdi: Ha az időjárás kegyelmes, a termés fele menthető

Szupercella

2016-07-18 | Jásdi István


Jásdi: Ha az időjárás kegyelmes, a termés fele menthető

Nyitókép: Vinoport.hu, Homola Borterasz a vihar másnapján

 

Hívogatom a környékbeli gazdákat. Senki sem úszta meg. Telefonon növényvédelmi szakértőkkel tárgyalok, próbálom magamat elfoglalni. Heimann Zoli, Légli Ottó hív, hogy együttérzésükről biztosítsanak. Mint egy temetésen.

 

A múlt hét végére utolértük magunkat a szőlőben is pincében is. Rendezettek és egészségesek voltak a szőlősorok, lepalackoztunk majdnem minden 2015-ös tételt, kitakarítottunk a ház körül. Hétfőn szabadságra ment mindenki, aki a szőlőben és a pincében dolgozott. Marival nem járunk nyaralni. Pénzért rosszabb helyre, mint itthon? Csak a vinotéka és a Borterasz üzemelt teljes gőzzel. Szerdán készültem a csütörtöki Kékszalag rajtra. Jó kis front utáni északi-északnyugati szelet jeleztek, ezzel éjfélre be is futunk, gondoltam.

 

Aztán elmaradt a nevezés. Nyolc órakor a vacsoránál ültünk, amikor a füredi Péter-hegy felől hirtelen elsötétedett az ég. Alig volt időnk, hogy bezárjuk a tárva-nyitva tartott ajtókat és ablakokat, amikor 100-120 kilométeres sebességgel lecsapott az apró szemű jég.

 

Kezdetben abban bíztunk, csak nagy esőcseppek. Aztán a nyugati ablaktáblákat és a tető cserepeit pingpong és golflabda nagyságú jég kezdte lövöldözni. Zengett az egész ház. A macska behúzódott a lépcső alá, a kutya a keleti tornácon a küszöbön nyüszített. Mi is behúztuk a nyakunkat. Háborús helyzet volt. A ház előtt a fehér pingpong-labdák méter magasra ugrottak becsapódásuk után. Elment az áram, aztán pár perc után visszajött.

 

Jásdi: Ha az időjárás kegyelmes, a termés fele menthetőFotó: Szent Donát Birtok

 

Alig tartott az egész tovább mint negyed óra. A jég elvonult, maradt a zivatar.

Kimerészkedtem. Az udvaron hömpölygött a Kishegyről alázúduló vízözön, a kertben és a ház előtti furmintban az orkán szétterítette a ház sarkánál súllyal biztosítva tárolt, a palackok szállításánál használt 1500 nagy műanyag lapot. Elkezdtem összegyűjteni és bálába rakni.

 

Aztán a leszállt sötétben megpróbáltam valami benyomást szerezni, milyenek a károk a szőlőben. Azt a sötétben is láttam, hogy négyzetméterenként négy-öt golflabdánál több  nem feküdt a földön. Ez azért akkora károkat nem okozhatott. A megtapogatott vizes fürtökön ugyanakkor érezni lehetett, hogy a zsendülés előtti állapotukban máskor kemény szemek jó része megpuhult. Zuhogó esőben, éjfél felé mentünk aludni.

Korán reggelre elállt az eső

A korai terepszemle ostrom utáni állapotokat mutatott. Az öreg ház egy-két cserepet kivéve jól ellenállt. Kivágódott és megroppant a pince nagy ajtaja, eltört egy napelem a Borteraszon, áradás utáni állapotok az udvaron – semmi különös. A szőlőben a lefelé futó sorok keleti oldalán a szemek 5-10%-a megnyílt, és már mostanra megsárgult, barnult. A nyugati oldali fürtök 30-50%-a sérült. A sorok állnak, a levelek 5-10%-a a földön. Ha jól csináljuk, és ha az időjárás is kegyelmes, a termés fele megmenthető.

 

 

Jásdi: Ha az időjárás kegyelmes, a termés fele menthető

Fotó: Jásdi Borterasz

 

Felmegyek a Teraszra, ahol 9-től boros reggelit kapnak a Kékszalag rajtját szemlélők. Kapok egy sajtos omlettet, ami valamennyire megvigasztal. Közben megtudom, hogy este a vihar lerombolta Füreden a VINCE éppen csak fölépített sátrait, felborította és összetörte Paulovits Dénes barátom által egy éve építgetett csodahajót

A szabadságnak vége

Fürtválogatás, permetezés. Hívogatom a kollégákat. Füreden ennél is nagyobb a baj, ott a vesszőállomány is sérült. Homoláéktól Gábor és Homonna Attila áll meg mellettem a Sáfránykertben. Náluk, fönt a Hajnóczyban még rosszabb a helyzet. Állítólag Somlón sem lesz szüret. A jég tőlünk Paloznak felé távozott. Heimann Zoli, Légli Ottó hív, hogy együttérzésükről biztosítsanak. Mint egy temetésen. Náluk minden rendben.

 

 

Hívogatom a környékbeli gazdákat. Senki nem úszta meg. Kicsit távolabb, Akaliban és Almádin, Balatonfűzfőn túl, nincsenek komoly károk.

 

Telefonon növényvédelmi szakértőkkel tárgyalok, próbálom magamat elfoglalni.

Este a Borteraszon kóstolnak Bott Friciék. Frici is nyugtat. Nála ugyan ilyen még nem történt, de ismer valakit, akinél a jégverés utáni meleg szelek beszárították a sérült szemeket és teljesen normális minőséget szüretelt. Ez valamennyire megnyugtat. Fúj a szél, száradnak a sorok, száradnak a sérült fürtök.

 

Aztán szombatra megint viharos szél jön hideggel és sok esővel. Vasárnap estétől javul a helyzet.