A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Milánói Világkiállítás: még mindig fokhagymafüzérben gondolkodunk

Nem úgy az olaszok

2015-10-07 | Sánta Zoltán


Milánói Világkiállítás: még mindig fokhagymafüzérben gondolkodunk

Általában nem szeretem a tömegrendezvényeket. Ritkán adódik azonban az ember életében, hogy egy nagyszabású világkiállítás városába jut el más ügyek miatt. Bár nekem a Scalába volt jegyem július 23-án, Edita Gruberova koncertjére, nem hagyhattam ki a lombard fővárosban, Milánóban rendezett expót sem.

 

A kiállítás témája az élelmezés és az energetika nem hozott különösképpen lázba, inkább a kiállítóterek, pavilonok építészeti megoldásai, a témák bemutatásának módszerei érdekeltek. Elképesztő ötletekkel, nagyszerű és izgalmas pavilonokkal találkoztam, s nem csak tehetős, gazdag országok részéről. Elég sokat olvastam korábban a magyar pavilon körüli vitákról, így az épületről nem foglalnék állást ehelyütt, de e azért az igencsak szíven ütött, hogy még mindig csak a paprika- és fokhagymafüzérben tudunk gondolkodni. S az, hogy a magyar méz a hiperekben kapható műanyag maci formában jelenjen meg a magyar termékek között, igen hamar távozásra késztetett, mint ahogy az is, hogy  a magyar bort egyetlen egy tokaji borászat képviselte, a sámándob-pavilonban.

 

 

A parkolóból jókora sétával jutottunk el a kiállítás területére. A „főutca” elején hatalmas ászokhordók jelezték a látogatóknak, hogy a bor is az élelmezés része. A hordót műanyag gyümölcsök vették körbe. A franciák azonban épületük elé egy jól működő gazdaságot varázsoltak szőlősorokkal, kukoricással, zöldségágyásokkal. A meglehetősen forró és aszályos nyár ellenére is minden zöldben pompázott.

 

A kiállítási útvonal vége felé kaptak helyet a házigazda olaszok pavilonjai.   Talán felesleges is említeni: az olasz bor külön bemutatóhelyet kapott: Vino – A Taste of Italy mottóval. Az épületet a jó nevű építész, Italo Rota tervezte, a koncepció pedig a Vinitalyé. Az épület földszintjén ötletesen és igényesen mutatják be a szőlőművelés és a borkészítés hagyományait, a jelentős borvidékeket. Eszközök, filmetűdök segítenek a mondandó megértésében. 

 

Milánói Világkiállítás: még mindig fokhagymafüzérben gondolkodunk

 

Ami azonban a pavilon emeletén várt, az minden várakozásomat felülmúlta. A közel negyvenfokos külső hőmérséklet ellenére kellemes, légkondicionált helyiségek fogadtak, ahol 1300 (!) bort lehetett megkóstolni enomaticokból. E berendezések tökéletes hőmérsékletet biztosítottak a boroknak. Az emeleti rész bejáratánál kóstolókuponokat válthattunk, s mindenki önállóan választhatta ki a neki tetsző borokat. A Vinitaly Wine Club applikációt fejlesztett mind IOS, mind Android platformra, így segítve a borok közötti eligazodást. A kiállítás teljes ideje alatt borvidéki bemutatókat, szakmai kóstolókat, előadásokat, workshopokat szerveznek. Vinitaly kicsiben, májustól októberig.

 

A milánói Expo 2015. október 31-ig tart nyitva, a városból metróval is jól megközelíthető helyen, ha belefér az időbe, érdemes felkeresni a vásárvárost. Az olasz bor szerelmeseinek pedig kötelező program!