A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sok hűhó saszláért, avagy szomj és légszomj Svájcban

Az egy éve elhunyt kollégánkra, Sánta Zoltánra emlékezünk az egyik blogposztjával

2019-09-17 | Sánta Zoltán


Sok hűhó saszláért, avagy szomj és légszomj Svájcban

Arvine, amigne, humagne blanche, resi, heida, cornalin, fendant. Ivott már a kedves olvasó e fajtákból készült borokat? A fendant-ról esetleg chasselas-ként hallottunk legalább. Svájc borait alig ismeri a világ, pedig néhányuk okozott már meglepetést világversenyeken. Pincészetei megérnek egy kis hegymászást.

 

A Weinakademie Österreich, a Swiss Wine és a Les Vins du Valais szervezésében idén eljutottam Svájcba, méghozzá abba a gyönyörű szegletébe (melyik nem az arrafelé?), ahol a fenti és még jó néhány sohasem hallott fajta otthonra lelt: Valais, vagy németesen Wallis, az ország legnagyobb borvidéke. A Genfi tótól keletre, ahogy szűkül és emelkedik a Rhone, Európa egyik leghosszabb borfolyójának völgye, egyre magasabbak lesznek a hegyek és egyre gyorsabban zúg alá az itt még meglehetősen keskeny folyó. Sierre, Saillon, Sion, Vétroz, Balavaud, Salquenen (Salgesch), Visp ősi falvak-városkák voltak főbb állomásaink, szinte csak a beavatottak által ismert pincészetekkel.

Nem ismerjük, de nem is jutna

Svájcban alig 15 ezer hektárról szüretelnek, és ez el is fogy az ország határain belül: a svájci borok mindössze egy százaléka kerül exportra. Áruk miatt amúgy sem lenne rájuk nagy kereslet másutt. Igaz, a magas árnak megvan az oka: míg Bordeaux-ban hektáronként 300 munkaórával számolnak évente, ez a szám Svájcban 400 és 1500 óra között ingadozik. A sok munkával megtermelt drága tételek viszont nem oltják ki a helyiek szomját, a fogyasztásuk hatvan százalékát külföldről kell beszerezniük.

 

Egész Svájc büszkesége a chasselas, a mi saszlánk, vagy ahogy itt Valais-ban nevezik, a fendant. Sokan csóváljuk fejünket: hogyan lehet ez a csaknem lapos, alacsony savú, kicsit jellegtelen borokat adó fajta az ország büszkesége? Miért éri meg közel ezer méter magasan, meredek emelkedőkkel tarkított szőlőskertekben, teraszokon, kézi erővel megtermelni ezt a bort? Akaratlanul is A Tanú c. film jut eszembe: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk. Igazságtalan lennék azonban, ha nem mondanám el: a chasselas hosszasabb érleléssel egészen fantasztikus palackbukét produkál, és isteni párost alkot az ország másik büszkeségének némelyikével, egy-egy érleltebb sajttal.

 

 

Valais szőlőskertjeiben ezzel együtt 12 őshonos és 13 történeti (legalább 1900 óra termesztett) fajtát találunk, bár az autochton fajták kevesebb, mint hat százalékot tesznek ki. Kicsit irigyek a szomszédos Aosta-völgyre, ahol a 400 hektáron 28 szőlőfajta osztozik. Magyar kapcsolatokat persze itt is találtunk. Az egyik sierre-i villa kertjében magam is felfedeztem a plantscher nevű szőlő tőkéjét, ami a mi hárslevelűnk igen közeli rokona, és így a furmint leszármazottja.

 

Svájc nem olcsó, de ha szerét ejthetjük, ne hagyjuk ki. A hatalmas hegyek láttán Petőfi gondolatai zárójelbe kerülnek, de Valais/Wallis és - tegyük hozzá - a Lausanne közelében található Lavaux vidéke egy winelovernek kihagyhatatlan. A különlegességekre, no és világbajnok syrah-kra, merlot-kra és pinot noirokra vágyó borbarátok és a jóféle házias étkek és sajtok kedvelői tobzódhatnak az élvezetekben.

Mászástól, kilátástól eláll a lélegzet

1. Château de Villa, Sierre

A villa melletti épületben található a szőlészeti és borászati múzeum, interaktív kiállítással, illatfelismerési próbával. Izgalmas. Ezt a helyi fajták kóstolója követheti a profin kialakított helyiségben. Sorra érkeznek majd poharainkba a fendant-ból, reze-ből, savagnin blanc-ból (amit a német nyelvű területeken csak heidának neveznek), arvine-ból készült borok. Megkóstolhatjuk a dole-t (pinot noir, gamay és egyéb fajták házasítása), a rouge du pays-t (amit Aostában használt neve után csak cornalinként emlegetnek a helyi gazdák), majd az humagne rouge-t, az humagne blanche-t, hogy nemzetközi fajták, pinot noir, syrah és a merlot zárják a sort. Csak az épület másik részébe kell átmennünk, hogy legalább tíz féle raclette-et kóstoljunk meg. Eltévedni lehetetlen, az illat odavezet. Persze nem kenyér, hanem héjában főtt parázskrumpli dukál hozzá, és mindegyikhez másféle bor.

 

Sok hűhó saszláért, avagy szomj és légszomj Svájcban

 

2. Jean-Réné Germanier, Balavaud

Itt társtulajdonos és borász Gilles Besse, a svájci bormarketing jelenlegi vezetője. A pincészet az egyik legjobb név a boros szakmában. Fantasztikus környezetben fantasztikus borok, többek között idős fendant-ok. Még kortárs művészeti alkotásokban is részünk lehet. Meg kell ezért az élményért küzdeni, ha gyalog vágunk neki Vétroz-ból – ne zavarjon senkit, hogy a helyiek flip-flop papucsban is simán lehagynak.

 

3. Maison Gilliard, Sion

Ebéd életünk egyik leglélegzetelállítóbb helyén? Robert Gilliard szőlőjében, Európa legmagasabb szárazrakású támfalának tetején úgy lakomázhatunk, ahogy a helyiek: a tányéron szárított sonka, császárszalonna és hasonlók, saját sütésű barna kenyérrel. Hozzá a birtok borai. Soha rosszabbat! Köpőcsésze? A gazda szerint nyugodtan adjuk vissza természetnek, amit az nekünk adott!

 

4. Domaine des Muses, Sierre

A Domaine des Muses Pincét nem csak a Gault & Millau választotta a legjobbak közé, én is. A természet lágy ölén, egy drámai hegy lábánál elképesztő borokat kínál a tulajdonos Robert Taramarcaz. Mint az igazán nagyok: visszafogott, szerény ember, beszéljenek helyette a borok.

 

Sok hűhó saszláért, avagy szomj és légszomj Svájcban

 

5. Clos de Tsampero, Lens

Pince gyönyörű kilátással, helikopteres permetezéssel, modern, kissé az Újvilágot idéző borokkal. A csúcsboruk üres palackja is egy kilót nyom - micsoda ökológiai lábnyom! De ki törődik ezzel, ha ilyen bor kerül a pohárba.

 

6. Chanton Weine, Visp

Ha valaki kíváncsi Svájc ismeretlen, akár csak pár száz tőkéről szűrt boraira, ne hagyja ki a Chanton borászatot. A borok lenyűgözőek. Itt végre megkóstolhatjuk a plantschert, az ottani hárslevelűt. Nem rossz, de éljen Berecz Stéphanie!

 

7. St. Jodern Kellerei, Visperterminen

Akinek nincs tériszonya, semmiképpen ne hagyja ki. Mint minden szövetkezetben, a borok sokfélék, az új borászat építészetileg és belsőépítészetileg is izgalmas. Na de a kilátás! Az 5 csillagos. Itt vannak a kontinentális Európa legmagasabbra telepített ültetvényei. 1150 méterre kúsznak fel a tőkék a tenger szintje fölé. Ugye kitalálják, mit szüretelnek ott? Hát persze, chasselas-t!

 

Sok hűhó saszláért, avagy szomj és légszomj Svájcban

 

8. La Vigne à Farinet, Saillon

Az alig törölközőnyi a világ legkisebb bejegyzett szőlőskertje. Nevét egy pénzhamisító banditáról kapta, az alig két négyzetméter három tőkéjét pedig eddig már több mint 300 híresség művelte a Dalai Lamától Michael Schumacherig. A pár deci mustot neves pincészetek mintegy ezer palackjához házasítják, a bevételt pedig hátrányos helyzetű gyermekekre költik.

 

9. Restaurant le Nouvo Bourg, Saillon

Martigny és Sion között a legfontosabb vár volt Saillon, a XV. században azonban leégett. Ennek ellenére ma is turistalátványosság és nagyszerű játszótér a gyerekeknek.

Talán e várkastélyra utal e csillag nélküli, de rafinált fogásokat kínáló fine dining nem rég nyílt étterem. A kávé is nagyszerű! Ez Svájcban kincs…

 

10. Wine Grapes

Ha részletesebben is érdeklik e különleges svájci szőlőfajták a borkedvelő olvasót, e nagyszerű, Jancis Robinson MW, Julia Harding MW és José Vouillamoz svájci növénygenetikus által jegyzett nagyszerű könyvben minden megtalál, sőt, még sokkal többet is!