A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szüret előtti utolsó simítások a szőlőültetvényekben

Gyorsan gyűlik a cukor a bogyókban

2017-08-03 | Bari István


Szüret előtti utolsó simítások a szőlőültetvényekben

Zsendül a termés a Balaton déli partjának szőlőültetvényeiben. Szőkül az Irsai Olivér, a Garamvári Birtokon rendszerint e fajtával kezdjük a betakarítást. A nagy meleg hatására

 

gyorsan gyűlik a cukor a bogyókban.

 

A savtartalom egyelőre még kissé magas, de már bizonyosan nincs messze a szüret. Szépen színeződnek a kék fajták bogyói is.

 

A „kötelező” zöldmunkák elkészültek, a hajtásbefűzéssel és többszöri csonkázással kialakult egységes, szellős lombfal utolsó feladatai, hogy beérleljék az idei fürtöket, és szép vesszőállománnyal biztosítsák a következő évi termést.

 

 

Jelenleg a prémium ültetvények levelezését végezzük, mellyel a fürtök egységes beérése lesz biztosított és a gépkarbantartással készülünk a szüretre. A szüretelőgép és a termésszállító pótkocsik ellenőrzése teszi ki a gépkezelők következő néhány napját. A termés nagyon ígéretes, ám a botritisz fertőzés mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben komoly károkat okozhat még, ezért a szüret előtti utolsó növényvédelmi kezelést szürkerothadás ellen nagy gonddal kell majd elvégezni.

 

Az új telepítésű ültetvények hajtásnövekedése az elmúlt hetekben várakozáson felül alakult, és a többszöri öntözés és rendszeres lombtrágyázás miatt az aszály sem viselte meg a fiatal tőkéket.