A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tavasz, a mindent változtató

Árvay János tollából

2017-04-03 | Árvay János


Tavasz, a mindent változtató

Három nappal ezelőtt kinyíltak az első piros tulipánok. Édesanyám kb. négy éve számon kérte rajtam, hogy hol van az általa elrakott kilenc darab. Na, most már 14 nagyon korai díszlik a kertben. Mosolygok, és szerintem Ő is mosolyog odafentről.

 

A pince fölötti "púpon" kinyíltak a kék ibolyák. Kb. 50 méterrel hátrébb viszont kék és teljesen fehér ibolyabokrok virágzanak. Az aranyfa is virágba borult. Egyre több a madárcsicsergés, na meg mind hangosabb a dongók, darazsak és egyéb zümmögő bogarak, rovarok döngicsélése is.

 

 

vinosconclase (@vinosconclase) által megosztott bejegyzés,

 

Tehát itt a tavasz.

 

A metszéssel végeztünk a szőlőinkben. A gyerekekkel úgy döntöttünk, hogy minden területen átállítjuk a művelést Guyot művelésre. Igaz, hogy ez most több munkát igényelt, de ez évben már szellősebbek lesznek a lombfalak és egyszerűsödik az évközi zöldmunka. Kint járva a határban azt látom, hogy nem csak mi jutottunk erre a döntésre, hanem sok más szőlőtermelőnek is ugyanez a szikra pattant ki a fejéből.

 

 

Most a támberendezést javítják az embereink. Pár helyen lehet, hogy kompletten cserélni kellene az oszlopokat, drótokat, karókat is. De nem lehet egyszerre mindent. Nem bírnánk se erővel, se pénzzel.

 

Egy mendemonda jutott az eszembe. Vidéki kis faluba látogatott el a püspök. Odaérkezve szóvá tette a papnak, hogy miért nem szólaltatták meg a tiszteletére a harangot. Azt feleli a pap: ezeregy oka van annak. Hát mondjon legalább egy nyomós indokot - háborog a püspök. Hát, nincs harangunk, felelte a pap.

 

Nappal már nem kell fűtenünk, mert szépen melegít a nap. De éjszakára azért még be szoktam gyújtani, mert este elég hideg szelek fújdogálnak.

 

 

The Wine Reserve (@thewinereserve2010) által megosztott bejegyzés,

 

Hordjuk be a szőlőkből a levágott kordonkarokat meg a venyigét. Jó lesz majd tüzelni velük a kazánban. A Tokaji Hegyközségi Tanács ülésén szóba került, hogy egyre nagyobb gondot jelent a borvidéken a fás betegségek megjelenése. Látva a levágott karokat, amik a területeinkről bekerültek, sajnos ez igaz. Erre gondolva nem is volt olyan rossz ötlet, hogy elkezdtünk "ifjítani". Na, jövőre folytathatjuk.

 

A spárgaszezon is közeledik. Pompás lesz végre egy kis spárgás rizottó vacsorára, esetleg köretként a kacsa mellé. A 2015-ös sauvignon blanc-unk pont jó lesz a rizottóba. Meg a szakácsba is :)