A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tavasz eleji ültetvénygondozás és tervek 2018-ra

Helyzetjelentés a Garamvári Szőlőbirtokról

2018-04-11 | Bari István


Tavasz eleji ültetvénygondozás és tervek 2018-ra

A Garamvári Birtokon húsvétra elkészült a metszési munka. A szőlőültetvényeket gondozó dolgozóink jelenleg a kötözést végzik. A guyot és ernyő művelésmódok esetében minden termővesszőt rögzítünk a tám berendezésen, a kordonművelésnél szintén ellenőrizzük a termőkarokat és a törzset rögzítő kötéseket.

 

A gépkezelők a következő néhány napban befejezik a lemetszett venyige összeszedését, és az ültetvényekből történő eltávolítását, majd felkészülnek a tavaszi lemosó és gyomirtó kezelések elvégzéséhez.

 

2018. tavaszán a birtok 3 hektár ültetvényt készül telepíteni, melynek egyharmada szűz földbe kerül, a fennmaradó kettőn pedig fajtaváltást végzünk. Idén a kékszőlő fajták területnagyságát növeljük, 2 hektár merlot és 1 hektár cabernet franc ültetése van tervben. A nagy mennyiségű csapadék megnehezíti a tavaszi talajelmunkálást, ezért az ültetésre április közepe előtt nem kerülhet sor.

 

 

A géppark és a szőlőművelő eszközök köre idén is bővül és újul. A cég nemrégiben szerzett be néhány új elektromos metszőollót, melyeket az idei metszési szezonban már használhattunk, továbbá tervezzük egy új erőgép vásárlását, melyet várakozásaink szerint a szüretben fogunk munkába állítani. A metszési munka közben megállapítottuk, hogy a legtöbb esetben jól beérett vesszőállománnyal teleltek a szőlők és nálunk rügyelfagyásra sincs példa, ezért bízunk benne, hogy a 2018-as évjáratban is szép szőlőtermést szüretelhetünk.