A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz napom Bordeaux-ban: Margaux

5/1. rész

2016-10-18 | Tömböly L. Adrienn


Tíz napom Bordeaux-ban: Margaux

Bordeaux-i kóstolásra hívjuk ötrészes sorozatunkban! Medoc-Margaux vidékével kezdünk, aztán Saint-Emilion Lussac-on, Puisseguin-en át egy egészen különleges terroir, a Pomerol által nyújtott élménnyel zárunk.

 

Kirándulásunk ötlete körülbelül egy évvel ezelőtt, egy középfokú bortanfolyam során jött. A tanfolyam tematikájának két meghatározó szőlőfajtája a cabernet (sauvignon/franc) és a merlot voltak – amelyek egyébként is a kedvenceink. Ehhez kapcsolódóan lett a sikeres vizsgát követően célunk a nagy vörösborok hazája, Bordeaux.  

 

Néhányan, akik elhatároztuk, hogy elméleti ismereteinket gyakorlati tapasztalatokkal gazdagítjuk, azt valljuk, hogy az utazást megelőző tervezési, előkészítési szakasz is az utazáshoz tartozik, annak szerves, örömteli része. Éppen ezért mindent – az utazást, a szállást, a kóstolásokat saját magunk szerveztük le. Júliusban pedig kis borkedvelő csapatunk útjára indult, hogy felfedezze a világ leghíresebb borvidékét.

1. rész: Medoc – Margaux

A Gironde folyótól balra, légvonalban körülbelül 50 km-re az Atlanti-óceán homokdűnékkel övezett partja. Mindenütt szőlő, amerre szem ellát. Itt minden a borról szól. Bordeaux, Medoc termőhely, Margaux tartomány, a cabernet savignon és merlot házasítások klasszikus vidéke. Itt, a bal parton a cabernet sauvignon a domináns fajta. A talaj homokos-kavicsos, ami elvezeti a vizet, de megtartja a hőt, ez segíti a szőlőt az érésben.

 

A borok közepesen vagy nagyon testesek, magas sav- és tannintartalommal, közepes alkohollal és hosszú lecsengéssel. Fiatalon kicsit kemények lehetnek, de idővel a tanninok megszelídülnek és a sötét bogyós gyümölcsös, valamint a pirítós-szerű tölgyes illatok még komplexebb jelleget öltenek magukra.

 

Tíz napom Bordeaux-ban: Margaux

Chateau Lascombes

 

Bordeaux-ban a chateau-k viszonylag kis területen, egymáshoz közel találhatók, így a legmegfelelőbb közlekedési eszköz a kerékpár. A minőségi osztályozásnak nem csak a borok és termőterületek szempontjából van jelentősége. A szervezés során is figyelembe kell venni, hogy a magasabb kategóriába sorolt chateau-látogatásokat több hónappal előre célszerű egyeztetni, az alacsonyabb kategóriákba sorolt chateau-k esetében az előző nap történő bejelentkezés is elegendő. 

 

A borászatok látogatóközpontjaiban többnyire hölgyek fogadnak bennünket, akik rendkívül felkészültek és lelkesek a borászat, a borok bemutatásában. A chateau-k gyakran öregebbek, mint az akár 80 éves szőlőtőkék, méltóságteljesen őrzik a tradíciót, de a borászatok, a tartályok a legkorszerűbbek, a bor magas minősége, az ízek megőrzése érdekében. 

 

 

A nagyobb borászatok tulajdonosai gyakran ma már bankok, biztosító társaságok. Kevesebb a családi chateau - annak minden előnyével (egyenletes minőség, magas szintű technológia) és időnként hátrányával (uniformizálás). A viszont még létező kisebb chateau-k esetenként itt is forráshiányosak, így helyben gyakran találkozhatunk az utolsó, esetleg gyengébb évjáratok boraival, mert nincs tőke a jobb évjáratok készletei megtartására. A helyi éttermekben – nem könnyű találni – még a színvonalas (4*) éttermekben is, gyakran szolgálnak fel túl fiatal borokat. (Ennek vélhető okáról itt olvashat.)

 

A négy nap alatt, amit ezen a vidéken töltöttünk, bejártunk néhány nagyobb chateau-t és remek borokat kóstoltunk. Ízelítőül néhány Bordeaux Grand Cru Classé (1855):

Egy tradicionális kézműves borászat:

(Bővebben itt olvashat a borvidékre jellemző bonyolult besorolási rendszerről.)

 

Az ár-érték arányt szem előtt tartva a Chateau Desmirailtól választottunk két tételt, egy 2006-os és egy 2011-es Grand Cru Classé-t, valamint Chateau Malescottól egy 2007-es Grand Cru Classét. A borok kiválóak, amint a pince- és tárlatvezetés, és náluk még magyar tölgyből készült hordókban is érik a bordói.

 

Tíz napom Bordeaux-ban: Margaux

 

Chateau Desmirail 2011 – Margaux Grand Cru Classé en 1855

Szőlőfajták: merlot – 40%, cabernet – 60%

Alkohol: 13%

Megjelenés: tiszta, színe intenzív, mély rubin

Illat:  tiszta, intenzív, illatában jelen vannak a fekete bogyós gyümölcsök, érett cseresznye, csokoládé

Íz:száraz, a fahordó íze, fekete szeder, közepes sav és tannin érzet egyensúlyban, lecsengésében fehér csokoládés ízek

Egyéb: lecsengése közepesen hosszú, komplex, testes, elegáns

 

Chateau Desmirail 2006 – Margaux Grand Cru Classé

Szőlőfajták: merlot – 39%, cabernet – 61%

Alkohol: 13%

Megjelenés: tiszta, színe intenzív rubin - gránát, barnába hajló szélekkel

Illat: illata tiszta, fekete bogyós gyümölcsök, meggy, fahordós füstösség, csokoládé              

Íz: száraz, fekete meggy, fahordós tanninok, tannin – sav egyensúlyban

Egyéb: testes, komplex, lecsengése hosszú, érett

 

Chateau Malescot St. Exupery 2007 – Margaux Grand Cru Classé en 1855

Szőlőfajták: Bordeaux-i fajták (Cabernets, Merlot)

Alkohol: 13%

Megjelenés: tiszta, színe közepesen intenzív gránát, barnába hajló szélekkel

Illat: illata tiszta, intenzív, piros gyümölcsök, húsos meggy, étcsokoládé, fahordós füstösség

Íz: száraz, inkább savas, mint tanninos érzet, ízében az érett cseresznye visszaköszön

Egyéb: közepesen testes

 

Olvassa el a teljes cikksorozatot!

1. rész2. rész3. rész4. rész5. részúti tippek

Hol kóstolhat legközelebb Bordeaux blendeket? A Bordói November Nagykóstolón!