A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion

5/4. rész

2016-11-09 | Tömböly L. Adrienn


Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion

Nyitókép: Chateau Angelus

 

A cikksorozat előző részeiért ide kattintson>>

 

Amennyiben a megszállott borkedvelő egyben James Bond rajongó is, akkor biztosan tudja, hogy létezik egy bordói, ami az elmúlt évek két James Bond mozijában is feltűnt. Először 2006-ban a Casino Royalban, majd 2015-ben a Spectre akciódús vonatos jelenetében.

 

A Casino Rolyal emlékezetes jelenetében James Bond Angelust kortyolgat a vonaton Vesper Lynd társaságában

 

Miért pont az Angelus?

Franciaországban törvény tiltja a borok reklámozását, a látványos termékelhelyezést a filmekben és tévéműsorokban viszont nem. Az Angelus ezért elküldte a Bond film producerének a tételt - tetszett is neki a bor. Ezt követően az Angelus borral és pénzzel is fizetett azért, hogy a merlot-nak és cabernet savignonnak eme merész keveréke megjelenhessen a mozifilmben. Jean-Bernard Grenié tulajdonos a pontos összeget/mennyiséget nem árulta el. Hubert de Bouard társtulajdonos is csak annyit, hogy a megjelenésnek „hihetetlen” hatása volt az értékesítésre. A jövőben a James Bond filmek bora az Angelus lesz? „Igen” – válaszolta Grenié, hozzátéve, „mindaddig, amíg valaki nem fizet többet, mint mi.”

 

Az Angelus palackjai Saint-Emilion borkereskedéseiben kiemelt helyet kapnak. A Chateau Angelus a tökéletes borain túl értékes élményt is nyújtott számunkra. Próba-szerencse alapon estünk be a birtokra, előzetesen egyeztetett időpont nélkül. Egy véletlen folytán abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy személyesen Jean-Bernard Grenié vezetett körbe minket és mesélt a borokról. Az élményt tetézte, amikor megemlítette a híres magyar tokaji aszút, a "puttonyosz"-t.

 

 

A környék nagy nevei közül próbálkoztunk még Chateau Petrusnál, de sajnos hiába vetettük be újdonsült kapcsolatunkat, még Jean-Luc Sylvain kádármester felesége révén sem sikerült bejutnunk a birtokra.

 

A Tokaji iránt érzett büszkeségünk mámorában folytattuk a környék turista látványosságainak felfedezését, melyek közül kiemelném Grottes de Ferrandot. Nehezen találtunk rá a rejtélyes barlangokra, már-már feladtuk, amikor végül Chateau de Ferrand mellett, egy zöldellő rét sarkában megtaláltuk a kőfalat, oldalán a kis táblával - Grottes de Ferrand. Érdekes volt, hogy pár száz méterre tőle, a helybéliek nem tudtak útbaigazítást adni, mert nem ismerték.

 

A labirintusszerű barlangokat a Bordeaux-i nemesség egyik tagja, Élie Bétoulaud (1637-1709) ügyvéd, költő hozta létre a XVII. században. A mészkőfalba vájt barlangrendszer elsősorban irodalmi találkozók helyszínéül szolgált. Az évszázadok során rejtély és talány övezte, egy időben azt híresztelték, hogy egy ősi beavatási helyszín volt. A környékbeli borászatokban úgy ismerték a barlangokat, mint a borok tárolására alkalmas hűvös hely, amely a múltban az átutazó borkereskedőket szolgálta.

 

Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion

Grottes de Ferrand

 

Grottes de Ferrand eszeveszett keresése közben/után szomjunkat az alábbi tételekkel oltottuk:

 

Chateau Beauséjour 2006 – Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé

A szőlőtőkék áltag életkora 55 év, 70 % merlot és 30 % cabernet franc. A birtok Montagne-Saint-Emilion tartományban található és optimális adottságokkal rendelkezik. A szőlőültetvény egy délnyugati fekvésű napsütötte lejtőn fekszik, így a természetes vízelvezetés, a sok napsütés és az agyagos-mészköves talaj kiváló terroir a szőlőnek. Az egész terület jól szellőzik, amit mi sem bizonyít jobban, mint a szélmalmok közelsége.

 

Chateau les Grandes Murailles 2011 – Saint-Emilion Grand Cru Classé

A szőlőtőkék átlag életkora 30 év, 100 % merlot. A szőlőültetvény Saint-Emilion város északi kapuja mellett, a középkorban épült kolostor maradványainak („Nagy Fal” – „Grande Murailles”) lábánál terül el 2 hektáron.

 

Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion

 

Chateau Beauséjour 2006 – Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé

Szőlőfajták: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon

Alkohol: 14%

Megjelenés: tiszta, intenzív, mély rubin                                                        

Illat: illata tiszta, mély, intenzív, illatában fekete bogyós gyümölcsök

Íz: száraz, izében visszaköszönnek a fekete bogyós gyümölcsök, magvas, őszibarackos ízek, savak és tanninok egyensúlyban

Egyéb: komplex, lecsengése hosszú

 

Chateau les Grandes Murailles 2011 – Saint-Emilion Grand Cru Classé

Szőlőfajták: merlot

Alkohol: 13,5%

Megjelenés: tiszta, intenzív, rubin                                                   

Illat: illata tiszta, illatában sötét bogyós gyümölcsök és vegetális jegyek felfedezhetők, fűszeres

Íz: száraz, izében visszaköszönnek a sötét bogyós gyümölcsök, kis mértékben csonthéjasok érezhetők, közepes sav és tanninok            

Egyéb: nem túl testes, nem túl komplex, közepesnél hosszabb lecsengésű

 

Olvassa el a teljes cikksorozatot!

1. rész2. rész3. rész4. rész, 5. rész, úti tippek