A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 1. rész

1 borrégió, 3 borászat, 16 bor

2018-11-24 | Tömböly L. Adrienn


Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 1. rész

Kedves Olvasó! Egy – a bor világtérképén meghatározó helyet elfoglaló – borrégió három borászatának 16 borát felölelő kóstolóra invitálunk. A kóstolás vakkóstolás lesz, nem áruljuk el melyik ez a borrégió, de ha egy kicsit is kedveled a borokat, hamarosan kitalálod. Ahogy a borokhoz ételt, úgy a borászatokhoz városnézést párosítottunk. Kóstolásra fel!

 

A borrégióról

 

Felszíne változatos, egymást váltják a lankás dombok. A klíma átlagosan enyhe, de a tenger távolságától és a tengerszint feletti magasságtól függően területenként különbségek lehetnek. A tenger közelében a szél frissen tartja a levegőt. Az északi területeken a talaj inkább sziklás, köves, a déli területeken sokkal vegyesebb, agyagosabb.

 

Közel 64 ezer hektár szőlő ültetvény, felejthetetlen panoráma és gasztronómia, amely minden kis településen csodás meglepetéseket tartogat. A nagy, kiemelkedő vörös borok földje. 70 %-ban kékszőlőt termesztenek, ebből kiemelkedik a sangiovese, ezen kívül megtalálható a cabernet sauvignon, a morello, míg a legelterjedtebb fehér fajták a trebbiano, malvasia és a vernaccia.

 

Sangiovese

 

A későn érő sangiovese alapvetően magas sav- és tannintartalmú bort ad, szilvás, cseresznyés ízvilággal, dohányos, bőrös aromákkal. A klónok nagy száma miatt számtalan stílusbeli változata létezik.

 

Egy szőlőből négy bor?

 

Sangiovese-ből legalább négy fajta bort készítenek ebben a borrégióban, attól függően, hogy hol termett a szőlő és hogy milyen más szőlőfajta került felhasználásra mellette. Sangiovese-ből készül a Brunello di Montalcino, a Vino Nobile di Muntepulciano, a Chianti és a szupertoszkánok.

 

 

A Brunello di Montalcino 100%-ban sangiovese-ből, annak egyik, a Motalcino térségből származó, nagy szemű klónjából (sangiovese grosso) készül. A Brunellót minimum 5 évig (ebből minimum 2 évet fahordóban, minimum 2 hónapot palackban), a Brunello Riserva-t minimum 6 évig érlelik.

 

Montepulciano területeiről készül a Vino Nobile di Montepulciano, vagyis a „Nemesbor”, amelynek 70%-ban szintén sangiovese az alapja. A Chianti alapbora a Chianti térségből származó sangiovese szőlő. A Chianti Classico-nak minimum 80%-a sangiovese, de akár 100 %-ban is készülhet sangiovese szőlőből. Legalább 24 hónapos érlelés után a palackon feltűntethető a „Riserva” szó.

 

A szupertoszkánok a sangiovese szőlő és egyéb nemzetközi szőlőfajták (pl. cabernet sauvignon) házasításával készülnek. A szupertoszkánok esetében nincs meghatározva a sangiovese szőlő minimális aránya, sőt, olyan szupertoszkánokat is ismerünk, melyek sangiovese szőlőt nem tartalmaznak (pl. Ornellaia, Sassicaia). A szupertoszkánok esetében a sangiovese a borrégió bármely térségéből származhat.

 

Ugye már kitaláltad, hogy melyik borvidékről kóstolunk? Igen, Toszkána. Három borászatot látogattunk meg: Caparzo, Tenute Nardi, Antinori.

 

1. Caparzo – 8 bor (egy fehér és hét vörös)

 

Első állomásunk a Caparzo borászat. A kóstolóval összekapcsolt pincelátogatásra előzetesen jelentkeztünk be.

 

Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 1. rész

Fotó: Tömböly L. Adrienn

 

Caparzo neve a latin „Caput Arsum” kifejezésből származik, melynek jelentése: a hely, amelyet a Nap megérint. A borászat újkori története az 1960-as évekre nyúlik vissza, amikor egy baráti társaság megvásárolta a szőlőültetvényt a régi romokkal együtt. Ezt követően az épületeket felújították és új szőlőültetvényeket létesítettek. Rövidesen a Caparzo a Brunello-val megjelent a piacon. A borászatot 1998-ban vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos, Elisabetta Gnudi Angelini, aki fiának és lányának a segítségével, ötvözve a tradíciót az innovációval, kiváló minőségű borokat készít.

 

A 200-ból 90 hektáron történik szőlőművelés. A pince kapacitása meghaladja a 10 ezer hektolitert. Az erjesztés a borászat által tervezett rozsdamentes acélkádakban zajlik, az érleléshez francia tölgyfa hordókat használnak.

 

A pincelátogatást követően egy fehér és hét vörös bort kóstoltunk. A borokhoz házigazdáink bőségesen kínáltak sajtot, sonkát és bruschettát, desszertként a borászat szakácsa által készített házi süteményeket szolgálták fel.

 

A borok mellett nem elhanyagolható a frissen sajtolt olívaolaj, amely szintén a borászat saját terméke.

 

Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 1. rész

 

Montalcino

 

Montalcino kisvárosa, a Caparzo borászattól mintegy 8 km-re délre fekszik. Bár hírnevét a Brunello-nak köszönheti, érdemes meglátogatni a XIV. századi erődöt, a Fortezzát, a város múzeumát és a szintén a XIV. században épült Duomo-t.

 

Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 1. rész

Fotó: Tömböly L. Adrienn

 

A Fortezza bástyafalának aljában is található egy borkereskedés. Érdekesség, hogy itt még fiatal, de már 99,5 pontos Brunello-kat kóstoltunk. Hogy kaphattak ilyen fiatalon ilyen magas értékelést? A válasz: egy borról már egészen fiatal korában megállapítható, hogy nagy bor lesz-e, vagy sem. A borászok erre azt mondják: az már a szőlőben eldől, hogy nagy bor lesz-e.

Ha kóstolás közben figyelmesen szétnézünk a polcokon, vitrinekben, felfedezhetünk egy-egy tételt Bock és Takler címkékkel, amelyeket pár éve egy magyar munkatárs hagyott palackban érő lábnyomaként a boltban.

 

Hamarosan folytatjuk a 2. résszel.