A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Cserszegi Bakonyi Károlynak

Sándor Zsolt Pincészete Cserszegi Bakonyi Károlynak 2013

Véleményünk szerint

A mélysárga bor színe enyhe hagymahéjas beütéssel bír. Az illat előbb a benne megjelenő koncentrált, virágos, gyümölcsös jegyektől édes tónusú, később inkább gyógynövényekre emlékeztet. A közepesnél nagyobb testre és alkoholtartalomra épülő bor szerkezetét a közepes savak és a maradék cukor játéka teszi karakteressé, hiszen utóbbi szerkezeti elem kerekíti le az előbbi ívét és visz vidámságot a kompozícióba. Az ízvilág követi a virágos, fűszeres aromatikát, amelyeket a korty elején citrusok, a második felében pedig sárga húsú gyümölcsök és enyhe kesernyésség egészítenek ki.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-07-22

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Bükk
 • Alkohol %

  14,0 %
 • Palackmennyiség

  145
 • Ár

  3490 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% cserszegi fűszeres

Sándor Zsolt Pincészete borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A cserszegi fűszeres a Csattos dűlőben nevelkedett, mely egy 22 hektáros kiterjedésű szőlőtábla Miskolc határától kb. 1 km-re. Fekvése dél-nyugati, a telepítés éve pedig 1982. Itt jelenleg 2 ha szőlőt művelek. Az összes területemen (5 ha) ökológiai gazdaságot viszek 2011 óta. Permetezéskor elsősorban a növény kondicionálása a cél, mely alkalmanként kiegészül kénnel és rézzel is. A szőlő folyamatos átalakítás alatt van, mindenütt kordonos művelést alkalmazok. Az első évben a visszavágás után egy szálvesszőt kötök le, melyen 5-6 hajtást hagyok. A következő évben pedig, ha kellőképpen megerősödött a tőke, jó a kondíciója, akkor rövid csapra metszem. Úgy tűnik, ez a folyamat még eltart egy-két évig, ugyanis a cserszegi nem olyan erős növekedésű, mint pl. egy furmint. 2013-as év több szempontból is különleges volt. Egyrészt a meleg nyár mellett rendszeresen esett és volt egy nagy jégeső is, mely jelentősen csökkentette az amúgy sem nagy hozamot. Tulajdonképpen ezen természeti csapásnak következménye lett ez a bor, mely csupán a tizede lett a várt mennyiségnek. Borkészítés: szüret rekeszekben, zúzás-bogyózás, egy éjszakás áztatás, színlé kinyerés, spontán erjesztés. Közel 6 hónapig erjedt 12 fokos pincében. Palackozás: június 6. A bort Bakonyi Károlynak a szőlő nemesítőjének ajánlottam, mert megmutatta számomra a szőlő és terület is azt, hogy csak az számít, hogy élünk az adott lehetőségeinkkel.

Érlelési információk

Tartályos feldolgozás. 2013 május 15-én palackozták.

Pinceidő

1-2 év

Hol vásárolható meg

Pinceáron.hu

Sándor Zsolt Pincészete bemutatása

Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta. Az utóbbi végett választottam a Bükki borvidéket és nem a körülöttünk lévő ismerteket. Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen -mint oly sok minden- ez is működött! Számomra fontos a természet és a környezetem egészsége, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort. Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat. Pincém Miskolc szívében a történelmi Avas Kis-Avas részén található. Ott, ahol közel ezer pince emlékeztet minket arra, hogy egykoron itt komolyan gondolkodtak a bor kapcsán. Jelenleg ugyan Csipkerózsika álmát alussza, de vannak biztató jelek az újrakezdéshez.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!