A pincészet borbemutatása
Világos aranysárga szín. Illata ásványos, nagyon, mellette nektarin és lédús körte kelleti magát. Kóstolva száraz, finoman sós, savai elevenek, teste kidolgozottan izmos. Ízében a dűlő változatos vulkáni kövei és szaftos gyümölcsök köszönnek vissza. A korty teli élettel, úgy vibrál, mint egy szilaj csikó. Komoly potenciállal rendelkező bor. 13-14 Celsius-fokon fogyasztva halakból és fehér húsú szárnyasokból készített fogásokhoz, illetve sertéssült mellé ajánlom kísérőként e kézműves borremeket! (Kovács Antal) Alkohol 13,8%, cukor 3,8 g/l, sav 6,2 g/l
Érlelési információkTölgyfa hordós érlelés. |
Pinceidő10 év |
Hol vásárolható meg
IFDT, pincearon.hu, Culinaris, Gerlóczy Kávéház, Borkonyha, Borssó, Tom George, Arany Kaviár, Magyar Borok Háza
Barta Pince bemutatása
2003-ban alakult a cég az egyik legnagyobb preztizsű hegyaljai dűlő, az Öreg Király (vagy Nagy Király) dűlő feltámasztására. A Király hegy oldalában elhelyezkedő meredek és keskeny teraszok újjá építése és betelepítése 3 évig folyt. Az embert próbáló munka eredményeként ismét régi fényében tündököl Tokaj Hegyalja egyik legértékesebb szőlő területe. Az 50 évig pihentetett talaj megóvása érdekében a területen organikus gazdálkodás folyik. A borkészítés a Mád központjában elhelyezkedő XVI. századi eredetű Rákóczi kúriában történik. A méter vastag kőfalakból álló műemlék kúria földszintjén a borászat fogadó helyiségei, kóstoló helyiség, borbolt és birtokkonyha lesznek megtalálhatók. (Várhatóan 2011 nyarára.) A borászat a lehető legtermészetesebb módon készíti borait a történelmi környezetben olyan szőlőterületről, amely Tokaj 17-18 századi fénykorában egyike volt a legnagyobb becsben tartott területeknek.