A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Tokaji Late Harvest

Disznókő Szőlőbirtok Tokaji Late Harvest 2008

Véleményünk szerint

Rövid szellőztetés után a szép citrusos-kajszis mivoltában megmutatkozó illatképbe az izgalmak végett kevés teafű vegyül. Ízben is intenzív, de aromatónusában egy csavart produkál, ahogy az illat frissessége után ízben inkább egy nem túl édes lekvárosság jelenik meg. A kortyot uraló gyümölcsaromákhoz közepes test és lágy savérzet társul, így magában is jól fogyasztható. Sárgabarackos túrótortát vagy libamájpástétommal tálalt almás lepényt javasolnánk hozzá.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-03-30

 • Típus

  Édes
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  20000
 • Ár

  2800-3000 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% Furmint

Disznókő Szőlőbirtok borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Ragyogó, világos aranysárga szín. Illatában citrusok (grapefruit), sárgabarack és szilva jegyeivel. Szájban gazdag, telt, hosszú, friss savakkal. Fűszeres vagy gyümölccsel készített szárnyasokhoz, fehér húsokhoz, illetve sajtokhoz ajánljuk. Remek kísérője gyümölcsös desszerteknek, gyümölcstortáknak. Kitűnő aperitif. Ideális fogyasztási hőmérséklet: 12 fok.

Érlelési információk

Tölgyfahordós érlelés: 100%-ban, pár hónapig. A bor készítése: Október végén fürtönkénti és fürtrészenkénti válogatással szüretelt, nemesen rothadt szőlőből készült. Bogyózás, majd rövid héjon áztatá

Pinceidő

4-5 év

Hol vásárolható meg

Budapesti borszaküzletekben, éttermekben.

Disznókő Szőlőbirtok bemutatása

A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században. Később a Waldbott grófok tulajdona.. Lónyai Menyhért itt építette fel a XVIII: század végén a Sárga Borházat, amely kezdetben a birtok présháza volt. Ez szép, klasszicista stílusú épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének ad otthont. 1992 óta Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb borászati beruházási programja valósult meg a birtokon, az AXA Millésimes. Történelmileg a birtok több dűlőt foglal magában. A birtok szíve a Disznókő-dűlő. A Disznókő Szőlőbirtok területén jellemző a mineráliákban gazdag, vulkanikus kőzeten megtelepedett középkötött nyiroktalaj, apró perlit szemcsékkel keverve. Az épületegyüttes legrégebbi részeit a XVII. század végén Lónyai Menyhért építtette (a birtok présházaként funkcionált), ma a Sárga Borház étteremnek ad otthont. A csárda mögött megmaradó szőlőhegyen található filagória, és távolabb barokk stílusú őrtorony, Az újonnan épült épületek a feldolgozó épület és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl-díjas építészünk tervei alapján készültek. A Tokaj Renaissance tagja.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!