A pincészet borbemutatása
Gyümölcsös, könnyed, nem csak desszerthez való késői szüretelésű bor a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoktól, amelynek magja, a lösztalajon fekvő Hétszőlő-dűlő, 1502-ben 7 parcella egyesítésével született meg. Ez a bor, a száraz Furmint, és a félszáraz Sárgamuskotály testvéreivel együtt a Hétszőlő új borcsaládjának, a Bistro borcsaládnak a tagja. Makai Gergely és Oroszlán Tamás nevéhez fűződik ez a borcsalád, amely tulajdonképpen tekinthető egy kicsit úgy, mint a "new generation" Hétszőlő. A Bistro borok lényege az egyszerűség, könnyedség, frissesség, gyümölcsösség, jó ivású jelleg, fiatalság.
Érlelési információkA bor acéltartályban érett, a finomseprőt hetente felkeverték. |
Pinceidő3-4 év |
Hol vásárolható meg
Tokaji Rákóczi Pince, Vinopolis Naphegy, Allée, Borkápolna, Bacchus Borbolt
Hétszőlő-Tokaj Szőlőbirtok bemutatása
A Tokaj Hétszőlő birtok a Tokaj-Hegyaljai borvidék, a tokaji Kopasz hegy déli lankáin terül el: 45 hektárát két elsőosztályú dűlő, a Hétszőlő és a Nagyszőlő, valamint a másodosztályú Kis-Garai dűlő alkotja. A két elsőosztályú dűlő részét képezi annak a 350 hektárnyi területnek, amely a XVIII. századi besorolás szerint kivételes borokat ad. A birtok jelentőségét növeli, hogy az első aszúbor említése 1571-ben a Hétszőlő dűlővel kapcsolatban történt. Az elmúlt századok során olyan tulajdonosok birtokolták, mint a bibliát elsőként magyarra fordító Károli Gáspár, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, a Rákóczi család, és a császári udvar. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 1991. decemberében jött létre. A szőlő feldolgozása a dűlő területén található feldolgozóüzemben történik. Minden évben lehetőséget ad Aszú és Szamorodni bor mellett Furmint, Hárslevelű és Muskotály fajbor készítésére is. 1995 óta - elsőként a borvidéken - "késői szüretelésű" borokat is készítenek, elsősorban Hárslevelű és Furmint fajtából. Stílusteremtő borászat. Bár a tulajdonos francia, a teljes vezetés mind borászati, mind gazdasági szempontból magyar.