A pincészet borbemutatása
Illatában szépen hozza a száraz szamorodnira jellemző, dióra emlékeztető illatokat, és a különleges fahordós érlelési folyamatnak köszönhetően a puncsra, kicsit dohányra emlékeztető jegyeket is. Ízében is érződik ereje, fiatalsága. A botritiszes ízjegyek mellett feltűnnek a szép savak és egy kis citrusosság is. Érdemes aperitifként, jól behűtve fogyasztani, illetve vörös húsú, barnamártással elkészített ételek mellé párosítani, vagy akár szivarozáskor kortyolgatni.
Érlelési információkTölgyfa hordós érlelés. A bort 2012. november 20-án palackozták. |
Hétszőlő-Tokaj Szőlőbirtok bemutatása
A Tokaj Hétszőlő birtok a Tokaj-Hegyaljai borvidék, a tokaji Kopasz hegy déli lankáin terül el: 45 hektárát két elsőosztályú dűlő, a Hétszőlő és a Nagyszőlő, valamint a másodosztályú Kis-Garai dűlő alkotja. A két elsőosztályú dűlő részét képezi annak a 350 hektárnyi területnek, amely a XVIII. századi besorolás szerint kivételes borokat ad. A birtok jelentőségét növeli, hogy az első aszúbor említése 1571-ben a Hétszőlő dűlővel kapcsolatban történt. Az elmúlt századok során olyan tulajdonosok birtokolták, mint a bibliát elsőként magyarra fordító Károli Gáspár, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, a Rákóczi család, és a császári udvar. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 1991. decemberében jött létre. A szőlő feldolgozása a dűlő területén található feldolgozóüzemben történik. Minden évben lehetőséget ad Aszú és Szamorodni bor mellett Furmint, Hárslevelű és Muskotály fajbor készítésére is. 1995 óta - elsőként a borvidéken - "késői szüretelésű" borokat is készítenek, elsősorban Hárslevelű és Furmint fajtából. Stílusteremtő borászat. Bár a tulajdonos francia, a teljes vezetés mind borászati, mind gazdasági szempontból magyar.