A pincészet borbemutatása
TERMŐHELY: Birtok Furmintunk 3 dűlő termését tartalmazza. A Szegilong határában lévő Hatalos-dűlő délkeleti fekvésű, meredek dőlésszögű, ásványokban gazdag talajú terület. Az Olaszliszka határában lévő Meszes-dűlő déli fekvésű, meredek lejtésű, meszes agyagtalajú terület. A Bukler-dűlő nyugati fekvésű, enyhe dőlésszögű, ásványos, erősen kötött agyagtalajú terület. Az ültetvények méretei: 3 ha; 0,5 ha és 1,2 ha. Telepítés ideje: 1998; 1950-es évek, 1970-es évek. Művelésmód: középmagas kordon. Térállás: 3 méteres sortávolság és 1 méteres tőtávolság. BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS: A magas minőségű szőlő értékeit minél jobban megőrizve, hagyományos eljárással készítjük borainkat. Birtok Furmintunk alapanyagait 2012-ben a rendkívül száraz és meleg nyárnak köszönhetően már szeptember utolsó hetében szüreteltük, amikor megfelelő mértékben "aranysárgára" érettek a fürtök. Száraz borok esetében a zúzás-bogyózást követően kíméletesen préseljük a szőlőt, és az így nyert mustot ülepítjük. Az erjesztést 500 literes tölgyfa hordókban végezzük, melyet 4-5 hónapig tartó tölgyfa hordós érlelés követ. A BOR ADATAI: Alkohol: 12,5% vol, cukor: 7 g/l, sav: 6,5 g/l, mennyiség: 4000 palack. A 2012-es Kanyargós Birtok Furmintunk esetében a könnyed, friss gyümölcsös jegyek megőrzésére törekedtünk, azonban a magas minőségű alapanyagnak köszönhetően a borban fellelhetőek a tokaji borokra jellemző komoly beltartalmi értékek. A bor kellő savgerinccel rendelkezik, melyet nagyon szépen kiegészít ásványossága és maradékcukor-tartalma. Fogyasztását szárnyas ételekhez, halakhoz, valamint sültekhez ajánljuk.
Érlelési információk4-5 hónap tölgyfa hordós érlelés. |
Pinceidő1-2 év |
Hol vásárolható meg
Delizia, Dolce vita bor és delikát, Borkápolna, Jókai téri borház, Borellátó, Borház Magyarország, Wekerlei bortár
Kvaszinger Borászat bemutatása
Családunk jelenleg több mint 5 hektáron gazdálkodik. Fő termesztett fajta a furmint, mely a Hatalos dűlőben található. A furmint mellett kis mennyiségben termesztünk hárslevelűt és zétát, valamint egy új telepítésű sárgamuskotály ültetvénnyel rendelkezünk a Meszes dűlőben. A borászat központja Olaszliszkán lévő családi házunk, ahol borospincénk is található. Borászatunkról elmondható, hogy kézműves borászat, mivel borainkat hagyományos technológiával, és kis tételszámban készítjük. Mind a szőlőtermesztés mind a borászat terén a kiváló minőség előállítására törekszünk, mivel fontos számunkra, hogy termékeink ne az olcsó tömegtermékek kategóriájába, hanem az egyediségre törekvő, magas minőségi kategóriájú borok közé tartozzanak, elérhető áron.