A pincészet borbemutatása
TERMŐHELY: Dűlőszelektált furmintunk alapanyaga a Szegilong határában lévő Hatalos-dűlőről származik. A Hatalos-dűlőben található családi birtokunk legnagyobb egybefüggő területe, mely délkeleti fekvése, meredek dőlésszöge, valamint ásványokban gazdag talaja miatt magas minőségű borok előállítására alkalmas. Az ültetvény mérete 3 ha. Telepítés ideje: 1998. Művelésmód: középmagas kordon. Térállás: 3 méteres sortávolság és 1 méteres tőtávolság. BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS: A kiváló minőségű szőlő értékeit megőrizve hagyományos eljárással készítjük borainkat. A szüret két ütemben történik borászatunknál. Október elején-közepén a száraz borok alapanyagai kerülnek leszedésre, és ekkor 1-2 fürtöt hagyunk a tőkéken, melyet később, novemberben szedünk le a késői szüretelésű borok és az aszúborok alapanyagaiként. Száraz borok esetében a zúzás-bogyózást követően kíméletesen préseljük a szőlőt, és az így nyert mustot ülepítjük. Az erjesztés 225 literes tölgyfa hordókban történik. Az erjedés után battonage technológiát alkalmazva 1 hónapig felkavarjuk a finomseprőt, majd a dűlőszelektált borok esetében 6-8 hónapos tölgyfa hordós érlelés következik. A BOR ADATAI: Alkohol: 14% vol., cukor: 6 g/l, sav: 6 g/l. A 2012-es Hatalos Furmintunk nagyon szépen beérett termésből származik. Gyümölcsös, zamatos tétel, egy kis édességgel. Komoly testű és kellő savgerinccel rendelkezik. Zamatában fellelhető az ásványosság, kis kámforosság, virágos jegyekkel, sok tercier aromával és erjedési észterekkel.
Érlelési információk8 hónapos tölgyfa hordós érlelés. |
Pinceidő1-4 év |
Hol vásárolható meg
Delizia, Dolce vita bor és delikát, Borkápolna, Jókai téri borház, Borellátó, Borház Magyarország, Wekerlei bortár
Kvaszinger Borászat bemutatása
Családunk jelenleg több mint 5 hektáron gazdálkodik. Fő termesztett fajta a furmint, mely a Hatalos dűlőben található. A furmint mellett kis mennyiségben termesztünk hárslevelűt és zétát, valamint egy új telepítésű sárgamuskotály ültetvénnyel rendelkezünk a Meszes dűlőben. A borászat központja Olaszliszkán lévő családi házunk, ahol borospincénk is található. Borászatunkról elmondható, hogy kézműves borászat, mivel borainkat hagyományos technológiával, és kis tételszámban készítjük. Mind a szőlőtermesztés mind a borászat terén a kiváló minőség előállítására törekszünk, mivel fontos számunkra, hogy termékeink ne az olcsó tömegtermékek kategóriájába, hanem az egyediségre törekvő, magas minőségi kategóriájú borok közé tartozzanak, elérhető áron.