A pincészet borbemutatása
A furmint szőlő (Tokajról hozott oltványokkal) 12 éve került telepítésre, művelési mód középmagas kordon, rövid csapos metszéssel és jelentős hozamkorlátozással kb. 0,5 - 0,7 kg/ tőke. A szőlőfeldolgozás bogyózás, préselés után 3-4 órás héjon áztatás után kerül préselésre (egyszeri préselés, hagyományos orsós préssel). Spontán (fajélesztő nélküli fahordós) erjesztés után 13 hónapos fahordós (500, illetve 300 literes hordókban) érlelés után került palackozásra. Palackozás után 8 hónapos palackos érlelés után jutott el a fogyasztókhoz, illetve került értékesítésre.
Érlelési információkTölgyfahordós érlelés. |
Hol vásárolható meg
Kovács Antal Pinceáron, Somlói Borok Boltja, Onyx, Aranykaviár Étterem
Barnabás Pince bemutatása
A Barnabás Kézműves Pince tulajdonosa, Tóth Barnabás 2000. évtől foglakozik szőlészettel, borászattal Somlón. A borászat szőlőterülete a déli fekvésű Aranyhegy dűlő tetején helyezkedik el. Közel 7 évig kitűnő somlói borászokkal (Kolonics Károly, Laposa József, Stephan Spiegelberg) együtt megalakították a Vinum Somlaicum bortársaságot, melynek keretében közösen végezték a marketing és értékesítést, de közös felelősségvállalás keretében mindenki önállóan készítette saját borait. A családi keretekben végzett borászat 2013 évtől Barnabás Kézműves Pince néven önállóan folytatja tevékenységét. A kézműves szőlőművelésnek és borászatnak legfőbb célja olyan csúcsminőségű borok előállítása, ahol a szőlő és bor minél természetesebb módon és a lehető legkevesebb vegyszerrel és beavatkozással készül el.