A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Nagy-Somlói Furmint

Barnabás Pince Nagy-Somlói Furmint 2011

Véleményünk szerint

A mélysárga színárnyalatú bor illata mézes tónusainál fogva az alapanyag érettségéről, erőteljes ásványossága okán pedig a termőtájról árulkodik, mindezek mellett virágpor, fűszerek és keksz bukkan fel. Kóstoláskor érezzük, hogy a struktúra egyszerre élénk és tartalmas, amelyet az illatnak pontosan megfelelő ízvilág díszít. Bár a test és az alkohol a közepest meghaladja, a karaktert mégis inkább minerális ízek által megtámogatott egyenes savgerinc határozza meg. Kifejező, a termőtáj jegyeit magán viselő, élménygazdag bor.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-04-15

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Somló
 • Alkohol %

  13.4 %
 • Palackmennyiség

  800
 • Ár

  2400-3800 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

A pincészet borbemutatása

A furmint szőlő (Tokajról hozott oltványokkal) 12 éve került telepítésre, művelési mód középmagas kordon, rövid csapos metszéssel és jelentős hozamkorlátozással kb. 0,5 - 0,7 kg/ tőke. A szőlőfeldolgozás bogyózás, préselés után 3-4 órás héjon áztatás után kerül préselésre (egyszeri préselés, hagyományos orsós préssel). Spontán (fajélesztő nélküli fahordós) erjesztés után 13 hónapos fahordós (500, illetve 300 literes hordókban) érlelés után került palackozásra. Palackozás után 8 hónapos palackos érlelés után jutott el a fogyasztókhoz, illetve került értékesítésre.

Érlelési információk

Tölgyfahordós érlelés.

Hol vásárolható meg

Kovács Antal Pinceáron, Somlói Borok Boltja, Onyx, Aranykaviár Étterem

Barnabás Pince bemutatása

A Barnabás Kézműves Pince tulajdonosa, Tóth Barnabás 2000. évtől foglakozik szőlészettel, borászattal Somlón. A borászat szőlőterülete a déli fekvésű Aranyhegy dűlő tetején helyezkedik el. Közel 7 évig kitűnő somlói borászokkal (Kolonics Károly, Laposa József, Stephan Spiegelberg) együtt megalakították a Vinum Somlaicum bortársaságot, melynek keretében közösen végezték a marketing és értékesítést, de közös felelősségvállalás keretében mindenki önállóan készítette saját borait. A családi keretekben végzett borászat 2013 évtől Barnabás Kézműves Pince néven önállóan folytatja tevékenységét. A kézműves szőlőművelésnek és borászatnak legfőbb célja olyan csúcsminőségű borok előállítása, ahol a szőlő és bor minél természetesebb módon és a lehető legkevesebb vegyszerrel és beavatkozással készül el.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!