Anjou-Saumur
2016-02-14 | Tóth AdriennA Francia Loire-menti 7 borrégió sorában az Anjou-Samur kiemelt jelentőséggel bír.
Az Anjou-Saumur régió közel 15 000 hektárnyi szőlőterülettel büszkélkedhet, borait mégis inkább csak a környező lakosok ismerik. Főképp fehérszőlőt termesztettek itt, azonban a filoxéra vész után inkább a vörösborok vették át a főszerepet, ám az összes közül a chenin blanc ad e helyen különleges borokat. Ebből a szőlőfajtából előszeretettel készítenek édes borokat is az Anjou négy területén is. Továbbá két Grand Cru területtel is rendelkezik e vidék.
A régió másik fele Saumur, amely talaja tufában gazdag, így az jelen van a borok ízvilágában is. Ha a szőlők eloszlását nézzük, itt a kép már kiegyenlített küzdelmet mutat a fehérek és vörösek között. Az előző területekhez hasonlóan itt is a chenin blanc adja a borok túlnyomó részét, cabernet franc és cabernet sauvignon ültetvények is gyakorik, de például a helyi pezsgő, a saumur mousseaux gazdasági szempontból sokkal nagyobb jelentőséggel bír az előzőekből készülő fajta- és cuvée boroknál. A chenin blanc édes borai (layon, pineau de la loire) is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egész világon.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!