A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borpalota

2009-01-09 | Tóth AdriennA mátrai pincészet immár több mint száz éves múltra tekint vissza. Egy 1897-es, a helyi bank által közzétett felhívást követően csak pár évvel később, 1901-ben jött létre közel kétszáz üzletrésszel a helyi szövetkezet. Az ebben a formában kevésbé prosperáló intézmény 1905-ben alakult részvénytársasággá. Az Oroszlán fogadó megvásárlásával és átalakításával megszületett központi pincéjük, amelyben az 1906-os évjáratot dolgozták fel először.

Az új működési forma és az új helyszín is bevált, a borértékesítések fokozatosan nőttek. 1910-ben Budapest mellett Bécsben is kereskedelmi képviseletet működtettek. Az első világháború előtti időkben nemzetközi tekintetben is kiemelkedő színvonalú technikával volt felszerelve a pincészet.

A múlt rendszer évtizedeiben a különálló működés szünetelt, hiszen a Mátrai borvidéket Eger fennhatósága alá rendelték. A rendszerváltást követően több tulajdonos is megfordult az újra alakuló pincészet életében, azonban 2004 óta immár biztos kezekben nyugszik a borászat Dunai György Sándorné vezetése alatt.

A pincészet felújítását 2004-ben, az abban az évben elhunyt Báthori Tibor kezdte el, akit 1992-ben másodikként választottak az Év Bortermelőjévé. Tőle vette át az azóta is a pincészet szőlészeti és borászati munkáit irányító Varga Péter a stafétabotot.

T.A.

 

 


Címkék

borpalota

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!