Irsai Olivér
2008-10-29 | Tóth AdriennAz Irsai Olivért 1930-ban a pozsonyi fehér és a csabagyöngye keresztezésével állította elő Kocsis Pál Kecskemét-Katonatelepen. A fajtát hazánk mellett Oroszországban termesztik nagyobb mennyiségben, ahová a második világháború után került maga Kocsis Pál által.
Annak ellenére, hogy hazánkban minden borvidéken telepíthető, nem a borszőlők, hanem a csemegeszőlők között tartják számon. Ez utóbbi funkciójában, étkezési szőlőként inkább kiskertekben termesztik.
Borában tömény muskotályos aromák érezhetőek mind illatában, mind ízében. Sava a legtöbb illatos fajtához hasonlóan visszafogott. Általában reduktív módon, az oxigén kizárásával acéltartályban készítik el, hogy a szőlő természetes aromái minél tisztábban megmaradjanak a borban is.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!