Ízlelés
2008-01-31 | Tóth AdriennAz ízlelés szerepe a borkóstolásban
A nyelvünkön érezhető alapízek a következők: édes, savanyú, keserű és sós. Ezeket a nyelvünkben, a szájpadláson és a garatban található ízlelőbimbók rögzítik és továbbítják az idegrendszer felé, ahol a kémiai ingerből elektromos jel lesz. A legtöbb ízlelőbimbó a nyelvben van, melyek száma változhat, ettől függ, hogy valaki „szuperízlelésű” vagy szinte „ízvak”. Az első esetben 400 bimbónál is több található 1 négyzetcentiméteren, míg a másik esetben ez az érték pont a negyede, vagyis 100 körüli. Az emberek 25-25%-a tartozik ezekbe a csoportokba, tehát minden második embertársunknak bizony átlagos az ízérző képessége.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!