A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Juhfark

2008-01-31 | Tóth AdriennA juhfark története: 

Ez a mókás nevű szőlő az alakjáról kapta a nevét: fürtje hosszúkásan hengeres, tömött és a vége visszahajló, mint a juh farka. Magyar eredetű fajtának tekintjük, bár egyes források szerint Stájerországból származik, azonban mivel hazánkon kívül nem termesztik, hungarikumnak tartjuk. 

A filoxéravész előtt elterjedt volt Magyarországon, főleg Somlón és Neszmélyen. Teljes jogú szőlőfajtaként kirívóan későn, csak 1997-ben ismerték el. Ma szinte kizárólag a Somlói borvidékhez kötjük, e mellett helyenként megtalálható még a Balaton északi partján fekvő borvidékeken

Szeptember végén érik, jó évjáratban októberben, a hagyományoknak megfelelően Orsolya napján szüretelik. Gyümölcse rothadásra hajlamos. Előfordul, hogy összekeverik a csomorika nevű szőlőfajtával, amellyel nem azonos. 

Bora: 

Csak jó évjáratokban ad valóban minőségi bort, cukorfoka évjáratról-évjáratra nagyban különbözik, ezért manapság leginkább kuriózum értéke miatt termesztik. Csonthéjas gyümölcsök és a dió, a mandula, a mogyoró, a kókuszdió héjának illata fedezhető fel benne. Bora zamatos, harmonikus, savai határozottak, gyakran férfiasan fanyarok.

 

 


Címkék

juhfark

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!