A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kiss László

2009-01-09 | Tóth AdriennKiss László kertészmérnökként, borászként végzett, majd Budafok borkereskedelmi központjában, a Hungarovinnél dolgozott huszonegy éven keresztül. 2002-ben az egyik vezérigazgatói székből a másikba került, amikor elvállalta a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátból 1993-ban átalakult Tokaj Kereskedőház teljes körű átszervezését és vezetését. Ugyanebben az évben választották meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökévé.

Az tokaji vállalathoz történő érkezését követő évben egy több éves reformot indított útjára, amelynek keretében modernizálni, a világ igényeihez igazítani kívánta a korábban igencsak elhanyagolt borászati óriást. Az újítások kiterjedtek a saját 60 hektárnyi terület rekonstrukciójára (Szarvas, Szentvér és Király dűlők), a mintegy 2300 kistermelő minőségi termelés felé való orientálására, a cégnek a Szegi Pincészetbe és a tolcsvai Borászati Üzembe történő összevonására, a feldolgozás és az érlelés korszerűsítésére. Ez utóbbinak jelentős része volt a túlöregedett hordópark lecserélése.

A nagyszabású technológiai fejlesztéseket önerőből, illetve EU-s pályázatok segítségével valósították meg. Az eredményt a megnövekedett árbevétel is mutatta, amely különösen sokat fejlődött az export értékesítések terén.

2004-es alapításától kezdve a Tokajvinum Hungaricum Egyesület elnöke volt. Az egyesület kilenc tokaji pincészetet tömörít magába: a Babits Pincészetet, a Bodnár Pincészet Borházat, a Götz Pincészetet, Kiss István Pincészetét, a Monyók Pincészetet, Ráski László Pincészetét, a Sajgó Pincészetet, Szabó Dániel Pincészetét, a Tokajbor-Bene Pincészetet és a Tokaj Kereskedőház Zrt.-t.

2007-ben az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. az Év Menedzserének választotta.

 

2008-ban, mindössze 53 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt.

T.A.

 

 


Címkék

kiss lászló

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!