A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lőrincz György

2009-12-22 | Tóth AdriennA borász 1967. április 15-én született Egerben, itt végezte középiskolai tanulmányait a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. Ezt követően került a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemre, ahol 1998-ban szerezte meg borászként doktori címét.

Az elméleti tudást kiegészítő szakmai tapasztalatokat 1991-ben az Egervinnél kezdte el gyűjteni, ahol gyakornoki pozícióban dolgozott a borkészítés, a borkezelés és a boranalízis területein. Ezt követően átmenetileg mellékvágányra keveredett, amikor egy egri vállalatnál üdítő és gyümölcslékészítéssel kezdett foglalkozni műszakvezetőként.

1994-től az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borásza volt, majd a következő évben visszatért gyakorlati helyére, ahol immár technológiai és gyártmányfejlesztési vezető pozícióban készített fehér-, rozé- és vörösborokat. Az Egervin 1997-ben léptette elő főpincevezetővé, majd borászati főtechnológussá. A borászról a szakmai információkon túl valószínűleg sokan nem tudják, hogy 1985 és 1992 között OB-1-es kategóriában vízilabdázott.

A 2002-es év hozta meg a nagy fordulatot György életében, ekkor alapította meg ugyanis saját borászatát, a St. Andrea Szőlőbirtokot és Pincészetet, ahol azóta is a jónak gyakorlására törekszik.

Nem áll azonban meg saját berkeinek határán, aktív közösségi szerepvállalás jellemzi, alapító tagja a Fiatal Egri Szőlő- és Bortermelők Társaságának, elnökhelyettes a Művelt Ifjúságért Alapítvány kuratóriumában, tagja az Egri Bormíves Céhnek és a Pannon Bormíves Céhnek. A munka pedig folyamatosan hozta számára az elismeréseket: 2006-ban Az Év Kedvelt Borászának választották a fogyasztók egy közönségdíj segítségével, de ugyanebben az évben egy lengyel bormagazin is megtisztelte Az Év Embere címmel. 2007-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2008-ban pedig a Borászok Borászának és az Év Egri Borászának választották.

2009. decemberében a Magyar Bor Akadémia dr. Lőrincz Györgyöt választotta az Év Bortermelőjének.

T.A.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!