A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Peronoszpóra

2011-07-11 | Vizi Csenge


Ha felüti a fejét, gyorsan terjed, néhány nap alatt megsemmisítheti az egész termést, így érdemes minél jobban odafigyelni megjelenésére!


Ha felüti a fejét, gyorsan terjed, néhány nap alatt megsemmisítheti az egész termést, így érdemes minél jobban odafigyelni megjelenésére!

 

Kórokozó: Plasmopara viticola

 

Kórkép: A szőlőperonoszpóra egy moszatgomba, amely kora tavasszal kezdi meg károsító munkáját. Először a fiatal leveleken jelenik meg az áttelelt spórából kikelő gomba sárgás-zöldes, kör alakú folttal. Majd a levélfonákon feldúsúlhat szaporító képlete, ami fehér sporangiumgyep formában mutatkozik. Az idősebb leveleken mozaikos foltosodást okoz, ami a levelek elszáradásával és lehullással jár (ezeket érdemes a talajba forgatni, mert következő évben a rajtuk áttelelő oospórák újabb fertőzést okozhatnak). A gomba nem áll meg ezeken a növényi képleteken, további útja a fürtökhöz vezet, amelyek zsendülésükig igen könnyen áldozatul is eshetnek e kórnak. Ekkor a fürt bogyói, a kocsányok, a virágok sárgulni kezdenek, majd elszáradnak.

 

Védekezés: Új telepítés esetén a széliránynak megfelelően kell a sorokat kialakítani, míg idősebb tőkéken réztartalmú permetezőszerekkel vehetjük fel sikeresen a küzdelmet a peronoszpórával.

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!