A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Slow Food

2011-07-11 | Tóth AdriennA Slow Food egy non-profit, ún. öko-gasztronómiai szervezet, amely a tagjai által befizetett díj révén működik. A mozgalom célja, hogy támogassa a jó, tiszta és fair élelmiszereket és azok készítőit. A jó esetünkben egy olyan étrendet jelent, amely friss és szezonális alapanyagokat használ fel, ezek kötődnek az egyedi, helyi hagyományokhoz. A tiszta kifejezéssel a környezet és az emberi szervezet iránt tiszteletet tanúsító technológiák fontosságát kívánják kifejezni. Míg a fair annak fontosságára utal, hogy milyen lényeges a kistermelők számára a megfelelő körülmények biztosítása, amelyek lehetővé teszik, hogy elérhető áron kínálhassák termékeiket a fogyasztóknak.

A biodiverzitás megőrzése érdekében hívta életre a Slow Food mozgalom Presidia programját. Ennek lényege, hogy fenntartható módon gazdálkodó közösségeket támogatnak szerte a világon, azáltal, hogy az alapanyag termelésére és feldolgozására vonatkozó információkkal látják el a termelőket, általuk követhető technológiai folyamatokat alakítanak ki, és az értékesítési csatornák fejlesztése érdekében serkentik a hagyományos piacok működését. Jelenleg több mint 300 Presidia működik a világon, amely szervezetek legalább 10 000 kézműves gazdálkodót fognak össze.

A Slow Food 2003-ban hívta életre biodiverzitást támogató szervezetét annak érdekében, hogy az projekteket és egy olyan gazdasági modellt dolgozzon ki, amely lehetővé teszi több tradicionális élelmiszer-készítésből élő közösség életben maradását. A cél a hagyományos alapanyagok, így növény- és állatfajok védelme, a receptúrák és élelmiszer előállítási technológiák megőrzése, valamint a fenntartható mezőgazdaság propagálása. A szervezet különösen nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a programot az elmaradott országokban is elterjesszék.

T.A.

 

 


Címkék

slow food

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!