A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szent Vince

2008-01-31 | Tóth AdriennEgy mártír, akinek életéről és haláláról is nagyon kevés adat maradt fenn. Azt azonban lehet tudni, hogy Spanyolországban született, valószínűleg Huescában. Egy zaragozai püspök, szent Valérius volt a mestere. A tanulmányai után diakónusi címet kapott. Nem hagyta el tanítóját, hanem az idősödő püspök mellett maradt, segítette a napi ügyes-bajos teendőiben.

Miután kitörtek az üldözések, a valenciai helytartó úgy gondolta, hogy példát statuál, és így Diocletianus császár határozatának végrehajtását a két hívőn kezdi. Bilincsbe verték mindkettőjüket. Bántalmazták őket, amit az idős püspök nem bírt sokáig, meghalt. Míg Vince erős szervezete sokáig dacolt a kínzásokkal szemben. 304-ben halt meg. Halála azonban túl gyorsnak tűnhetett a helytartónak, ugyanis megtagadta azt a kegyelmi jogot Vincétől, hogy eltemessék. Először a szántóföldre vitték ki, de mivel nem bántották a tetemet a vadak, tengerbe dobták, ahonnan pedig a hullámok vetették partra egészen addig, míg egy keresztényhez méltó módon el nem temette.

Bár már maga Vince mártíromsága is elég lenne hírnevéhez, azonban van neki a borokhoz kapcsolódó vonatkozása is. Időmeghatározó szent. Ugyanis a szőlősgazdák és a régi idők parasztemberei is úgy tartották, hogy ha ezen a napon a hó olvadni kezd, akkor bizony jó bor várható az adott évre. Innen eredeztethető a fenti mondás is: „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”.

 

 


Címkék

vince szent vince

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!