A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

110 éve készítenek bort Argentínában

Bemutatjuk a Luigi Boscát

2013-10-24 | Tóth Adrienn


A Luigi Bosca birtok Argentínában, ezen belül Mendoza borvidékén található, amely ma a világrangsorban ötödiknek, Dél-Amerikán belül pedig elsőnek számít a bortermő terület nagysága szempontjából. A pincészet különlegessége, hogy annak ellenére, hogy mára évi 6 millió palackjával a nemzetközi piacon jelen lévő márkává fejlődött, még mindig családi tulajdonban áll. Mindez Mendozában egyáltalán nem számít megszokottnak, hiszen a pincészetek többségét külföldi befektetők üzemeltetik.


A Bodega Luigi Boscát 1901-ben alapította Don Leoncio Arizu abban az időszakban, amikor a XIX. századi felélénkülés után igazán felpörögött a borkészítés Mendozában. A régió borászati hagyományainak kiindulópontját az itt létrehozott spanyol egyházi birtokok jelentették, később a helyi borkultúra fejlődéséhez az olaszok is hozzájárultak. A Luigi Bosca alapítója, Leoncio Arizu a spanyol Navarrából érkezett, a filoxérajárvány miatt ott kialakuló krízis elől menekült Argentínába.

A több mint százéves múltnak köszönhetően a borászat együtt nőtt fel a borvidékkel, és jelentős részt vállalt fejlődésében. Közreműködtek például az első eredetvédelmi körzet, Luján de Cuyo létrehozásában 1989-ben, és a pincészet vezetője ma is tagja az helyi eredetvédelmet felügyelő bizottságnak.

A pincészetet ma az Arizu család harmadik és negyedik generációja irányítja, és Mendoza borkínálatán belül elsősorban a prémium és szuper prémium szegmensben törekszenek meghatározó szerepre. Hosszú történelmi múltjukat bizonyítja, hogy az elsősorban exportra termelő borvidéken boraik 40%-át még mindig belföldön értékesítik, a további 60% pedig a világ ötven országában talál gazdára.

110 éve készítenek bort Argentínában

Bár a pincészet hosszú múltra tekint vissza, jelenlegi működésüket a legmodernebb felszereltség határozza meg. Ennek része többek között tartályrendszerük, amely nemcsak a hőmérséklet kontrollálása miatt fontos, hanem azért is, hogy a legfelső kategóriában minél kisebb, elkülönített egységekben tudják feldolgozni az eltérő területekről származó borokat, akár néhány száz literes nagyságrendben. Az elsősorban vörösborokra koncentráló pincészet a főleg francia és amerikai hordókból álló 5000 darabos készletét is folyamatosan frissíti.

Ültetvények három szinten

A Luigi Bosca jelenleg 700 hektárnyi szőlőt művel, amelyek hét területen helyezkednek el Mendoza határain belül. Az ültetvények tengerszint feletti magassága 780 métertől indul és 1150 méterig tart. A szőlőket a helyi gyakorlatnak megfelelően az Andokból származó, olvadt hóléből nyert vízzel öntözik. A saját szőlő alkalmazását az egyenletes, megbízható minőség miatt tartják fontosnak, amely szempont igen nagy jelentőséggel bír a pincészet esetében. 

A mai ültetvények tőkéi a XIX. század végén Európából ide érkezők leszármazottai, amelyeket folyamatos szelekciókon keresztül választottak ki a szőlőben dolgozók. E munkának azért van jelentősége, mert így azok a klónok kerültek széles körben telepítésre, amelyek a leginkább tudtak alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz.

A hét ültetvény Mendoza három alrégiójában található, amelyek között a legnagyobb eltérést a tengerszint feletti magasság adja. Maipúban fekszik az El Paraíso és a Don Leoncio, mindkettő közel 800 méter magasságban. E két terület felel a birtok szőlőinek többségéért, hiszen míg az első 295 hektáron terem, addig a második is meghaladja a 200 hektárt. Nem meglepő, hogy ezeken a területeken megtalálható a pince kínálatában szereplő szinte összes fehér- és kékszőlő-fajta.

110 éve készítenek bort Argentínában

A Luján de Cuyo száz méterrel e fölött húzódik, ide tartozik a Los Nobles (50 ha), a La Puntilla (4 ha), a La Linda (32 ha) és a La España (17 ha). Ezek általában idősebb ültetvények, a tőkék kora sok helyen meghaladja a 40-50 évet. A két legfontosabb szőlőfajta ezeken a vidékeken a malbec és a chardonnay.

A Luigi Bosca legújabb bővítésére az Uco völgyben került sor. Az itt található Los Miradoreshez 1150 méteres tengerszint feletti magasság tartozik. Az itt művelt 50 hektárnyi malbecet több mint egy évtizede telepítették.

Ha a különböző termőtájak egyediségét vizsgáljuk, a Luigi Bosca képviselője, Soledad Martin Melesi szerint a fekvés a legmeghatározóbb. Az alacsonyabb területek melegebbek, itt több struktúra, érettebb tannin és rengeteg gyümölcs jellemző a vörösborokra, ugyanez az Uco völgyben virágos, fűszeres aromatikát és kisebb színintenzitást eredményez.

Cikkünket holnap ITT a pince körüli aktualitásokról szóló interjúval folytatjuk. 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!