A Bocorból készítünk dűlőszelektált franc-t
Günzer Tamás a villányi franc-ról
2014-12-02 | Tóth Adrienn
Tavasszal indítottuk el azon villányi pincészetek cabernet franc koncepciójának bemutatását, akik részt vettek a villányi franc bortípusának májusi, villányi nyilvános bejelentésén. E hónapok folyamán sok oldalról megvizsgáltuk a szőlőfajtát, néztük kisebb és nagyobb pincészetek szemüvegén át, vizsgáltuk, mit mutat önmagában, és mivel érdemes házasítani. A sorozat záró nyilatkozatát Günzer Tamás tette, aki a Bocor-dűlő kapcsán emeli ki ezt a borvidék szempontjából meghatározó szőlőfajtát.
„2003 óta foglalkozunk cabernet franc-nal. Sokáig csak cuvée-kben használtuk fel, amelyeknél cabernet sauvignon és merlot fajtákkal házasítottuk. Az első fajtatiszta cabernet franc-t 2011-ben készítettük el, amely egy dűlőszelektált tétel a Bocorból.
A Bocor termőtájként különösen fontos számunkra. 2006-ban kezdtünk vele dolgozni, ezt megelőzően erdő borította. A fákat és az itteni növényzetet ki kellett vágnunk, majd lezajlott a melioráció, a tereprendezés. A szőlők telepítésére 2008-ban került sor, az első szüret 2011-ből került a pincébe.
A terület magasan fekszik, domborzati szempontból egy három oldalról védett katlannak tekinthető, amely déli irányban nyitott. A 2011-es jó évjárat volt, a termés korlátozását követően 60-70 dekagrammos terhelésűek voltak a tőkék. Az egészséges szőlőből az erjedést követően egy 14,5%-os alkoholtartalmú bor született. Az érlelés huszonnégy hónapig tartott, 100%-ban új, kis fahordóban. Ez az időtartam elsőre soknak tűnhet, fontos azonban megjegyezni, hogy mindössze közepes égetettségű volt a tölgy.
A következő, 2012-es évjárat még vastagabb, sötétebb, koncentráltabb cabernet franc-t eredményezett; ez alapján úgy gondolom, hogy hosszabb életpályát ír majd le, mint a 2011-es. A bor már másfél éve hordóban van, és még legalább hat hónapot ott tölt majd.
Ezen túl a Mátyás Cuvée is franc-hangsúlyossá vált az évek alatt. 2006 óta tolódik egyre ebbe az irányba, mert kedvesebbnek találtuk, mint azt megelőzően, amikor a cabernet sauvignonra építettük.”
Winelovers borok az olvasás mellé

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!