A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A csúcs malbec kétszer kerül újhordóba

Interjú Soledad Martin Melesivel

2013-10-25 | Tóth Adrienn


Az In Vino Veritas meghívására érkezett ősszel Argentínából Budapestre Soledad Martin Melesi, hogy sommelier-knek mutassa be a Mendozában dolgozó Luigi Bosca pincészet kínálatát. Mi a kóstoló előtt ültünk le beszélgetni a borászat munkatársával, akit elsősorban a pincészettel kapcsolatos aktualitásokról faggattunk.


A pincészet bemutatásáról szóló cikkünkért kattints IDE!

Immár száz éve működik a Luigi Bosca, 700 hektár szőlőt műveltek, modern felszereltséggel bír a pince. Milyen irányban keresitek a fejlődés útját?

Fontosnak tartjuk, hogy több úton is haladjunk. Ennek érdekében jelenleg húsz hektárt szánunk arra, hogy kísérleteket folytassunk azon szőlőfajtákkal, klónokkal és művelésmódokkal, amelyekkel a pincészet a következő 100 évben dolgozni tud majd.

Ezentúl éppen egy másik kísérlet végső fázisában vagyunk; ennek lényege, hogy ültetvényeinkről kiválogattuk a legjobb malbec-klónokat, és ezt a birtok legújabb ültetvényén, az Uco-völgyben telepítettük el. Az ennek nyomán megszülető dűlőszelektált bort várhatóan jövőre mutatjuk be a nemzetközi közönségnek.

A csúcs malbec kétszer kerül újhordóba

Uco egyébként is egy divatos alrégiónak számít manapság, hiszen annyira eltér Mendoza többi termőtájától. Ez a völgy a borvidék déli részében található, a Tunuyán folyó mentén. A 900-1200 méter magasságban húzó szőlőkben a napi középhőmérséklet 14 fok, ennek köszönhetően jelenleg Mendoza, sőt egész Argentína legnagyobb potenciállal rendelkező termőterületének tartják.

Miért fontos az innen származó dűlőszelektált malbec?

A malbecet általánosságban Argentínával azonosítják, mi azonban túl akarunk lépni a közhelyeken, és igazán specifikus malbeceket kívánunk létrehozni, amelyekről nemcsak Argentína vagy Mendoza jut az emberek eszébe, hanem ennél kisebb területek, ültetvények. Ezen hozzánk hasonlóan sok nagy birtok dolgozik manapság; kutatóintézetekkel működünk együtt annak érdekében, hogy minél tudatosabb legyen a munkánk.

Nagy figyelmet fordítunk a talaj szempontjára is, esetünkben azonban ez egy bizonyos mértékig változó adottság, hiszen a hegyekből lefolyó vízzel kőzetek és föld is érkezik folyamatosan az ültetvényekre. A sokszor emlegetett magasság kérdése pedig azért fontos a számunkra, mert a tengerszinttől távolodva lassul az érés folyamata.

Az Uco-völgy ültetvényeiben ugyan nappal meleg van, északára azonban lehűl a hőmérséklet, és ekkor a bor szerkezete már nem változik, komponensei és aromái viszont koncentrálódnak. Összehasonlításképpen azt is elmondhatom, hogy Luján de Cuyo vidékén hosszabb a vegetációs ciklus, mint Bordeaux-ban.

Hogyan aránylik ehhez a csapadék?

Továbbra is a bordeaux-i példánál maradva, a csapadék nálunk harmadannyi, mint az említett francia borvidéken, gyakorlatilag egy sivatagban dolgozunk, ezért nem tekinthetünk el az öntözéstől. A víz az Andokból érkezik, a megolvadt hólé tiszta, és elegendő mennyiségben áll rendelkezésre.

A csúcs malbec kétszer kerül újhordóba

Az adottságok megismerése után térjünk át a borokra! Az egyébként széles portfólió mely része kapható Magyarországon?

Helyi kereskedelmi partnerünknek, az In Vino Veritasnak hála mindkét borcsaládunkból széles kínálat kapható Magyarországon. Alapboraink a Finca La Linda név alatt jelennek meg, ezek általában fiatalabb ültetvényekről származnak. A fiatalság azonban ebben az esetben is legalább tíz évet jelent, ez alatt nem használjuk fel a termést borainkhoz. Célunk e család esetében a fajtára jellemző gyümölcskarakter kifejezése, mindennek érdekében ezen tételeket két-három éves hordókban érleljük.

A Luigi Bosca termékcsalád a ’60-as évek óta létezik, és ez jelenti a pincészet zászlósborainak sorát. A tőkék ez esetben legalább 40 évesek, ennek következtében a róluk származó gyümölcs nagyobb fokú komplexitással, jelentősebb struktúrával bír. Itt már hosszabb a hordós érlelés ideje és újabbak a hordók is: egy- vagy kétévesek.

Kínálatunk csúcsán két tétel a Gala borsorozat és az Icono található. A Gala borok 1-től 4-ig tartó sorszámmal lépnek piacra, modern, nemzetközi ízlésvilágot tükröznek. Ha mennyiségüket nézzük, a teljes palackszámunk 3-4%-ának felelnek meg.

Az Icono a csúcsborunk, 55% malbec-ből és 45% cabernet sauvignonból áll. A tőkék kora e bornál meghaladja a 90 esztendőt, 3000 palackos mennyisége pedig szinte eltűnik a pince évi 6 milliós palackszámának árnyékában. A termőhely egyetlen ültetvényre, a Los Noblesre korlátozódik, ahol a termésmennyiség már csak 2-3 fürt tőkénként. A terméskorlátozás mellett is szigorú válogatást hajtunk azonban végre a szüretkor.

Milyen borkészítési metódus párosul ezzel az alapanyaggal?

A szőlő természetesen elkülönítve érkezik a pincébe, majd az erjedés után fél évre új hordóba kerül. Ennek lejártával a hordókból kiválasztjuk a legjobban teljesítőket, és ezen tételeket ismét új hordóba töltjük, ahol egy évig érnek tovább. Úgy gondoljuk, hogy ez szükséges ahhoz, hogy egy igazán egyedülálló bort alkossunk, amely méltó csúcsa pincészetünk kínálatának.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!